לרגל יום השואה הבינ"ל, הוא יום שחרור אושוויץ, משחזר שורד השואה גדעון לב את המתכון של אימו לכופתאות הצ'כיות המפורסמות, שאהב לאכול בילדותו. מנה שמורכבת בעיקר מקמח ומים, אבל מחזיקה עולם ומלואו
שורד השואה גדעון לב נולד בצ'כיה למשפחה יהודית ובגיל 6 הועבר עם משפחתו למחנה הריכוז טרזינשטט. במשך 4 שנים הוא שהה במחנה, חווה אירועים איומים ואיבד 26 נפשות מבני משפחה.
במפגש "זיכרון בסלון" עם עדינה זוסמן, מחברת ספרי בישול, הוא משחזר את מנת הקנדליקי שאימו נהגה להכין: כופתאות צ'כיות מסורתיות שמכילות בעיקר קמח ומים. את הכופתאות אפשר למלא במילויים שונים כמו פירות, בשר וירקות, וכמובן ניתן להכין אותן ללא מילוי כלל. הכופתאות עוברות בישול במים רותחים ורצוי לאכול אותן מיד שהן מוכנות, לצד תוספת בשר ורוטב.
המצרכים :
1 קילו קמח
50 גרם שמרים יבשים
כפית סוכר לבן רגיל
חצי כפית מלח
2 ביצים, טרופות
חצי ליטר חלב, פושר
2 צנימים קטנים
אופן ההכנה:
1 מעבירים את הקמח דרך מסננת לתוך קערה גדולה.
2 יוצרים גומה באמצע הקמח ומכניסים את השמרים. שופכים על השמרים חצי כוס מים פושרים, ומעל מפזרים את הסוכר. מפזרים את המלח על הדפנות של הקמח (רחוק מהשמרים).
3 מוסיפים את הביצים למרכז. מערבבים את החומרים ומניחים לכ-5 דקות.
הנצחת סיפורי השואה בדרך מקורית זו היא פרי יוזמת ההסתדרות הציונית העולמית, המחלקה לישראל ולהנצחת השואה בישראל ובתפוצות, ומטרתה להנציח את קורבנות השואה באמצעות פרויקטים חוצי יבשות, תרבויות, תכנים ומגזרים.