בלון חביתה הוא בעצם חביתה שהכנסנו לתוכה אוסף של בועות גז, שיישארו כלואות בתוך המים שבחלבון הביצה. תדמיינו המון בלונים זעירים, ששומרים את האוויר בתוכם ו"מנפחים" את החלק הלבן של הביצה. התוצאה היא בעצם קצף ביצים, שמצליח לא להתפרק ולהתפוצץ.
איך הקצף נשמר? אז ככה: חלבון של ביצה הוא תערובת שמורכבת בעיקר ממים, כשהשאר זה בעיקר שרשראות חלבונים, שפזורות במים ומקופלות על עצמן כמו כדורים קטנים. החלבון מתנהג כחומר שנקרא "פעיל שטח" - זה אומר שיש לו צד אחד ש"אוהב" מים (הידרופילי) וצד אחד ש"שונא" מים (הידרופובי). כשמקציפים את הביצים, המבנה הכדורי של החלבונים נפרם ונפתח, והם הופכים לשרשראות ארוכות ומבולגנות. במהלך ההקצפה, האוויר, שלא אוהב מים, נכנס - ופוגש את שרשראות החלבון. החלבון מפנה אל בועת האוויר את הצד ההידרופובי (שונא המים) שלו, ואילו הצד ההידרופילי (אוהב המים) פונה אל המים שבתערובת. כתוצאה מכך נוצרת מעטפת חלבון שעוטפת את בועות האוויר, ומסביבה מים. והנה קיבלנו קצף – או בלון של חביתה. המצרכים :
אופן ההכנה:1 הפרידו את חלבוני הביצה והחלמונים לשתי קערות נפרדות (בעזרת מבוגר או מבוגרת). תצטרכו רק שלושה חלמונים – תוכלו לשמור את שני הנותרים לשימושים אחרים. 2 הקציפו את שלושת החלמונים לבלילה אחידה וחיוורת. הניחו בצד. 3 העבירו את כל החלבונים לקערה גדולה והקציפו אותם עד שישלשו את נפחם המקורי והקצף יהיה נוקשה. 4 קפלו בזהירות את קצף החלמונים לתוך קצף החלבונים עד לשילוב מלא. 5 שמנו קלות מחבת בינונית וחממו אותה מעל להבה בינונית. שפכו את תערובת הביצים למחבת כך שהיא תכסה את כל תחתית המחבת. כסו במכסה והמשיכו בחימום מעל להבה בינונית-נמוכה במשך 10-5 דקות, עד שהשכבה העליונה של הביצים תתקשה. 6 הסירו את המכסה ותבלו את החביתה במלח ופלפל לפי הטעם. העבירו לצלחת. בתיאבון! פה תוכלו לראות את מהלך הניסוי כולו: רוצים לבדוק איך ההקצפה משפיעה על החביתה? טגנו שתי חביתות – אחת בדיוק כפי שתיארנו למעלה, ובשנייה אל תקציפו את הביצים. השוו את הנפח של שתי החביתות. האם הוא שונה? אתם יכולים גם לשנות את היחס בין כמויות החלבון לבין החלמון ולראות את ההבדל. רעבים לעוד? המשיכו ונסו מידות שונות של הקצפה וראו איך הן משפיעות על התפיחה. האם יש לכך גבול?נסו לטגן את החביתה עם ובלי מכסה. האם יש הבדל? הכתבה מתוך אתר מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע |