כוסמת היא מהמאכלים שאו שאוהבים אהבה עמוקה או ששונאים שנאה עזה. בשנים האחרונות היא הפכה לאחד הטרנדים הבריאותיים הבולטים ביותר, ואני משתייכת לחובבים הגדולים שלה.
בניגוד לחיטה ולאורז, שבישולם אמנם דומה לזה של הכוסמת, היא אינה נחשבת לדגן, כי אינה גדלה כעשב כיתר הדגנים וקל מאוד לגדלה גם בתנאים סביבתיים קשים וקרקעות לא פוריות. כיום ניתן למצוא גידולי כוסמת כמעט בכל רחבי הגלובוס, אך מרבית גידוליה הם בחציו הצפוני. רוסיה היא יצרנית הכוסמת הגדולה ביותר בעולם.
למעשה. מקורות היסטוריים מצאו תיעוד לשימוש בפסידו-דגן הזה כבר לפני 8,000 שנים. מקורה של הכוסמת בדרום מערב סין, שם תורבתה לראשונה, ומשם התפשטה בגרסתה המתורבתת למרכז סין, צפון מזרח אסיה ואירופה.
גם השימוש בקמח הכוסמת נפוץ מאוד בעולם. הוא משמש לייצור אטריות סובה ואטריות רבות אחרות שנאכלות על בסיס יום יומי במדינות המזרח הרחוק, בצרפת משתמשים בו להכנת גאלטים (מעין טארטים מלוחים ומתוקים), ובאיטליה משתמשים בו להכנת פסטת פיצוקירי. במדינות רוסיה משתמשים בגרגירי הכוסמת להכנת דייסה מתוקה (קאשה), ואפילו בליני.
למה כדאי לכם לאכול כוסמת?
הכוסמת מלאה בסיבים תזונתיים הגורמים לתחושת שובע ארוכת טווח, והיא בעלת יתרונות בריאותיים רבים נוספים. היא עלתה לכותרות בעיקר בשל העובדה שמיוחסות לה יכולות ריפוי של מחלות כרוניות – נמצא שאכילת כוסמת יכולה לעזור בהורדת רמות כולסטרול ואיזון יתר לחץ דם. מדענים הגדירו את הכוסמת כמזון פונקציונלי, כזה שיש ביכולתו למנוע ולרפא מחלות, וזו היא הסיבה שהמחקר סביבה בלתי פוסק.
כוסמת אינה מכילה גלוטן, כך שהיא מצוינת לחולי צליאק ולרגישים לגלוטן. בניגוד לדגנים דומים, היא מכילה חלבון מלא ותרכובות פנוליות נוגדות חמצון. פעילות נוגדת חמצון חשובה מאוד לתפקוד תקין של גופנו - היא מונעת התפתחות מחלות סרטניות והזדקנות תאים. בנוסף, הכוסמת עשירה בוויטמינים מקבוצת B, אבץ ומגנזיום.
אם חשוב לכם לשמור על הבריאות, מומלץ שתתחילו לשלב כוסמת בתפריט באופן קבוע. תופתעו לגלות שברגע שתשלטו בשיטת הבישול, תתקבל כוסמת פריכה ובעלת טעם אגוזי עשיר. כפי שכבר צוין, ישנם מאכלים קלאסים שמתבססים על שימוש בכוסמת, אך היא יכולה גם לשמש כבסיס לסלט, או אפילו כתוספת ליד השניצל. אז למה אתם מחכים? הנה כל מה שחשוב לדעת כדי להכין כוסמת כמו שצריך.
טיפול ושימור
מומלץ לשמור את גרגירי הכוסמת בכלי אטום במקום קריר ויבש, כדי שלא תצבור לחות. אם תחליטו לשמור אותה במקרר, היא תוכל להישמר אפילו לתקופה של שנה.
בישול הכוסמת
לפני הבישול יש לשטוף היטב את גרגירי הכוסמת. השטיפה מבטיחה שהגרגירים יהיו נקיים מאבק ומלכלוך שלא הוסר לגמרי בתהליך העיבוד.
בישול הכוסמת דומה מאוד לבישול אורז, והיחס המומלץ הוא כוס ושלושת רבעי מים על כל כוס של גרגירי כוסמת. כדי ליהנות מהטעם האגוזי של הכוסמת מומלץ לטגן אותה במעט שמן זית לפני הוספת הנוזלים, מה שמעשיר ומדגיש את טעמה. נוסף על כך, הטיגון מונע מגרגירי הכוסמת להידבק זה לזה, ומבטיח שייצאו אחד-אחד.
המצרכים :
ל-4 מנות:
- כוס כוסמת
- כף שמן זית
- חצי כפית מלח
- כוס ושלושת רבעי מים
אופן ההכנה:
כוסמת - לפני שטיפה | צילום:
נטע-חן ליבנה, mako אוכל
1 שוטפים את גרגירי הכוסמת במסננת ומניחים בצד.
2 מחממים שמן בסיר בינוני, מוסיפים פנימה את הכוסמת ומטגנים 2-3 דקות. מוסיפים את המלח ומערבבים.
כוסמת - שלב הטיגון | צילום:
נטע-חן ליבנה, mako אוכל
כוסמת | צילום:
נטע-חן ליבנה, mako אוכל
3 יוצקים את המים לסיר ומביאים לרתיחה.
4 מכסים את הסיר, מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה 10-15 דקות, או עד שהמים מתאדים לחלוטין והכוסמת תפוחה ויבשה.
5 מכבים את האש, מרימים את המכסה, מניחים נייר סופג בחלק העליון של הסיר ומכסים.
6 נותנים לכוסמת לנוח בסיר עוד 5 דקות, ומגישים.