גזרים צבעוניים בתנור בזיגוג יין אדום וחומץ בלסמי
מרכיבים
5-6 גזרים צבעוניים
כף שמן זית
תיון יסמין
מלח ופלפל גרוסים
לזיגוג (למשקיעים):
3 כפות חומץ בלסמי
חצי כוס יין אדום
3 כפות סוכר דמררה
לזיגוג (לעצלנים):
חומץ בלסמי מצומצם
לקישוט:
עלי תימין טריים
אופן ההכנה:
-
מחממים תנור על 200 מעלות, שוטפים את הגזרים היטב בקליפתם וחוצים אותם לאורכם.
-
מסדרים את הגזרים על תבנית מרופדת בנייר אפיה ומתיזים/מברישים בשמן זית.
-
גוזרים שקית של תיון יסמין ומפזרים את תכולתה מעל הגזרים (כתבלין) ובוזקים מלח ופלפל.
-
מכניסים לתנור לכ-30 דקות.
-
הכנת הזיגוג – שמים בקלחת את כל המרכיבים ומבשלים על אש בינונית תוך כדי ערבוב כ-10 דקות, עד לצמצום של כמחצית מהנוזל. מצננים.
-
לזיגוג מהיר יותר, פשוט מזלפים מעל בלסמי מצומצם – גם ככה זה נפלא.
-
מקשטים בעלי תימין טריים (לא חובה) ומגישים חם או בטמפרטורת החדר.
*ניתן לאחסון במקרר עד 3 ימים ולחמם קלות לפני הגשה.
טיפ לסיום: מומלץ להגיש לצד יין לבן מסוג הר שרדונה של תבור - מדובר ביין עכשווי עם טעמים וארומות של מלון ואפרסק עם נגיעות פרי טרופי. יין זהוב ונעים המתאים למנות קלות.
נתח הודו שלם ביין אדום, ערמונים וירקות שורש
מרכיבים (מנה לכ-6 סועדים)
נתח הודו שלם (נקבה) במשקל של כ-1.5 קילו
3 גזרים – קלופים ופרוסים לעיגולים עבים
2 בצל סגול – חצויים ופרוסים דק
2 חבילות ערמונים קלופים וקלויים בוואקום
4 שיני שום
חופן משמשים מיובשים (לא חובה)
כף סילאן
כף שמן זית
למרינדה והרוטב:
1/4 כוס סילאן
1/4 כוס שמן זית
3/4 כוס יין אדום
חצי כוס מים
כף חרדל דיז'ון
חצי כפית מלח
חצי כפית פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה
-
מחממים תנור על 220 מעלות.
-
מחממים היטב סוטאז' (שיכול להיכנס לתנור) ללא שמן ומוסיפים את פרוסות הבצל. משחימים היטב כ-10 דקות. מערבבים מידי פעם.
-
מוסיפים כף סילאן, כף שמן זית, 2 שיני שום חתוכות לפרוסות ואת עיגולי הגזרים, ומטגנים כ-5 דקות נוספות על אש גבוהה, תוך ערבוב מידי פעם.
-
במקביל, מערבבים יחד את כל רכיבי המרינדה בקערה. יוצרים מספר חתכים אלכסוניים בחלק העליון של נתח ההודו ובעזרת מברשת סיליקון מברישים את העוף עם חלק מנוזלי המרינדה.
-
את יתר שיני השום חוצים לאורכן ודוחפים בתוך החתכים שיצרנו בהודו.
-
מפנים בסוטאז' מקום ומניחים את ההודו במרכז. מוסיפים את המרינדה, מערבבים קלות את הירקות, ומביאים לרתיחה קלה.
-
מעבירים לתנור החם (ללא מכסה) ל-30 דקות.
-
כעבור 30 דקות מוציאים מהתנור בזהירות, שופכים מעט מהנוזלים על העוף, מוסיפים את הערמונים ומכניסים לעוד כ-20 דקות.
-
כעבור 20 דקות מעלים ל-250 מעלות ל-10 דקות נוספות עד להשחמה יפה בחלק העליון.
*ניתן לאחסן במקרר עד 3 ימים ולחמם לפני הגשה.
טיפ לסיום: מומלץ להגיש לצד יין אדמה מרלו של תבור - מדובר ביין מורכב ועשיר, עטוף בטעמים עמוקים ועצמתיים, שמצליח לשמור על אופי מאופק אך נדיב עם טעמי פרי עסיסי. משתלב נהדר עם מנות בשריות.
טרמיסו בגרסה מהירה וכשרה לפסח (פרווה)
מרכיבים (ל-7-6 כוסות)
לקרם:
שמנת מתוקה להקצפה – 500 מ"ל (לגרסת פרווה השתמשו בצמחית)
4 כפות גדושות של אינסטנט פודינג וניל
2 כפיות תמצית וניל
רבע כפית מלח דק
כפית גדושה קפה נמס
לשכבת העוגיות:
חבילה של עוגיות יין/עוגיות מצה (או חצי חבילה, אם העוגיות גדולות)
3 כפות גדושות קפה נמס מגורען עם 3/4 כוס מים (או 2 מנות אספרסו ארוך ועוד רבע כוס מים)
2 כפות רום/קוניאק (לא חובה)
חצי כפית הל טחון
לקישוט:
כף קקאו
*אפשרות לתוספת בין השכבות: כ-50 גרם שוקולד מריר או לבן (או חצי חצי)
אופן ההכנה
- מקציפים את כל מרכיבי הקרם (חוץ מהקפה נמס) לקרם יציב. כמחצית מעבירים לקערה נפרדת ומערבבים עם אבקת קפה נמס (אם אין קפה באבקה מוסיפים כף מים לקפה נמס ומטפטפים ממנו לקרם) - ליצירת קרם קפה.
- בקערה נפרדת מערבבים את הקפה עם המים ומוסיפים את ההל והרום (לא חובה).
- הרכבת הקינוח: טובלים כל עוגייה בקפה ומניחים בתחתית כוס ההגשה (אם עובדים עם עוגיות גדולות פשוט שוברים אותן ומסדרים את השברים), מעל העוגייה מניחים שכבה של הקרם הלבן, ואם רוצים מפזרים מעט שוקולד לבן/מריר מגורד בקולפן, מניחים שוב עוגייה טבולה בקפה, מעל כף מהקרם שערבבנו עם קפה, וסוגרים בפיזור מעט קקאו לקישוט.
*סדר השכבות והיחס בין שכבת העוגיות לקרם הוא לגמרי החלטה שלכם.
*ניתן להכין גם בתבנית אחת גדולה.
מכסים ומעבירים למקרר להתייצבות של שעתיים לפחות והכי טוב יום שלם (הקינוח רק משתבח עם כל יום שעובר במקרר. ניתן לשמור עד 4 ימים).
לגרסה חלבית
משתמשים בשמנת מתוקה 32 אחוז ומוסיפים כף גדושה של אבקת סוכר. בנוסף, ניתן להעשיר את הקרם עם גביע (250 מ"ל) של קרם פטיסייר.
טיפ לסיום: מומלץ להגיש לצד יין הר מוסקטו של תבור - מדובר ביין ארומטי עדין ומתוק מענבי מוסקט קנלי הידועים, שמתאים כאפרטיף ולצד קינוחים.