אם אתם אנשים ששונאים שהאוכל שלהם מגיע עם דברים קטנים וירוקים בפנים, הכתבה הזו היא בול בשבילכם. נגלה לכם את הסוף כבר עכשיו: אז מה אם אתם לא ממש אוהבים את הטעם שצמחים ועשבי תיבול נותנים למזון שלכם, יש הרבה סיבות אחרות לאכול אותם בכל זאת. ואם לעבור ישר לתכלס – הנה רשימה של חמישה צמחים שאתם מכירים, פלוס פירוט של כל מה שהם יכולים לעשות בשבילכם. כדי ליהנות מיכולות הריפוי של הצמחים האלה לא צריך לעשות איתם שום דבר מיוחד חוץ מלקנות (או לגדל) אותם, ולהוסיף למה שזה לא יהיה שאתם מבשלים.
בזיליקום מה הוא יכול לעשות: הרבה יותר מסתם להעניק טעם טוב לרוטב פסטה. בבזיליקום יש מגוון רחב של חומרי צבע המגנים מפני חיידקים ואפילו מכילים חומרים יעילים נגד זנים של בקטריות שפיתחו חסינות בפני אנטיביוטיקה. זו הסיבה שהשימוש בבזיליקום מומלץ בעיקר לתיבול מזונות לא מבושלים. רכיב אחר בבזיליקום, היוגינול, אחראי על סגולותיו כחומר אנטי דלקתי, ויכול לשמש להגנה מפני עששת, לסייע נגד דלקות פרקים, דלקות חניכיים או דלקות במעיים. הבזיליקום הוא מקור מעולה לפרו ויטמין A, וזה אומר שהוא עשוי להפחית את הסיכון ללקות בשבץ או בהתקפי לב, ואף עשוי להאט התפשטות של סרטן. מחקר שנערך ב-1996 מצא כי הבזיליקום אפילו מסייע בבקרת רמות הסוכר בדם אצל הסובלים מסוכרת. נוסף ליכולות הריפוי הללו, הבזיליקום הוא גם מקור לסידן, ברזל, ויטמין C ומגנזיום ואשלגן – כולם רכיבים תזונתיים שלהם זקוק הגוף בפעילות היומיומית.
איך כדאי להשתמש בו: הרכיבים הרפואיים שבבזיליקום זקוקים לחום כדי להשתחרר, לכן תוספת של עליו לרטבים היא לא רק טעימה אלא גם בריאה. בזיליקום הוא המרכיב העיקרי של רוטב הפסטו, וגם כשקוצצים וכותשים אותו נוצר מספיק חום כדי לשחרר את החומרים הפעילים שבו. הבזיליקום יכול לעזור גם כשלא אוכלים אותו - שפשוף של עליו על עור מגורה, אדמומי או מעקצץ עשוי להקל על הגירוי ולהוריד נפיחות.
זעתר מה הוא יכול לעשות: הזעתר שאנחנו מכירים מורכב בעיקר מקורנית (שנקראת גם אזוב מצוי) ומתימין, ולשניהם סגולות מרפא מופלאות. השמן האתרי שבקורנית יכול לשמש לטיפול נגד תולעים ונגד כאבי שיניים וכאבי בטן, והוא אף מסייע במקרים של צבירת נוזלים בגוף, שלשול, דלקות אוזניים או דלקות גרון. התימין גם הוא בעל תכונות אנטי בקטריאליות – הוא עוזר נגד תולעים, מחטא, מונע עוויתות ומקל על כאבים בכלל ובבית החזה בפרט. שני הצמחים הללו מומלצים מאוד במקרים של ברונכיט, שעלת, צינון, זיהומים בדרכי העיכול ודלקות בדרכי השתן.
איך כדאי להשתמש בו: החומרים המצויים בשמן האתרי שבקורנית ובתימין זקוקים לחום כדי להשתחרר, ולכן על מנת להפיק מהם את המיטב כדאי להשתמש בהם כחליטה או להוסיף אותם לתבשילים חמים. גם כתישתם או קציצתם יכולה לעשות את העבודה, אבל רק אם עושים זאת בסמוך לאכילה, אחרת מאבדים הרבה ממרכיביהם היעילים.
נענע או מנטה מה היא יכולה לעשות: הנענע יכולה לעזור לקיבה שלכם להתמודד עם עודף גזים במערכת העיכול ולסייע בטיפול נגד שלשול, כאבים או עוויתות במעיים. חוץ מזה היא מקלה על דרכי הנשימה, פותחת אותן ועוזרת במקרים של שיעול, אסתמה או כאבים בחזה. לנענע יש גם השפעה על רפלקס ההקאה והיא ממתנת את תחושת הבחילה, לכן נשים הרות יכולות להיעזר בה כדי לצלוח את חודשי ההריון הראשונים. והנה סוג של בונוס שלועסי המסטיק כבר מכירים היטב: הנענע יכולה לחטא לכם את הפה ולגרום לו להריח הרבה יותר טוב. תה עם נענע אחרי ארוחה דשנה, למשל, מפחית את כמות הגזים במערכת העיכול והופך את חברתכם לנעימה בהרבה.
איך כדאי להשתמש בה: בתה, כמקובל, או כתבלין - עדיף להשתמש בנענע טרייה, אבל אפשר גם ביבשה. שבצו אותה בתבשילים עם מקדם גזים גבוה (כאלה שמכילים קטניות או כרוב למשל), ותרוויחו.
רוזמרין מה הוא יכול לעשות: הרוזמרין מכיל חומרים שמסייעים מאוד בשיכוך כאבים מסוגים שונים ויכול אף להיאבק בדלקות שונות. מעבר לזה הוא ממריץ, מגביר הזעה ועוזר למניעת קרישים בדם. תכונות נוספות של רוזמרין כוללות טיפול בהפרעות עיכול, במחלות שיגרון ובהצטננות. הרוזמרין יעיל מאוד גם בשימוש חיצוני, מכף רגל ועד ראש: הנחת כפות רגליים עייפות בחליטת רוזמרין תקל על הכאב, ואם מורחים את החליטה על הקרקפת היא יכולה לחזק את שורשי השיער ואף למנוע הדבקה בכינים. פשוט כי הן נרתעות מהריח.
איך כדאי להשתמש בו: לרוזמרין טעם דומיננטי והוא מוצלח מאוד בתבשילי קדירה, כתיבול לתפוחי אדמה ובטטות וכתיבול לרוסטביף. דרך נוספת להשתמש בו היא להכין שמן רוזמרין – לקצוץ דק את עליו ולהשרות בשמן מכבישה קרה למשך 10 ימים, תוך כדי ניעור חזק של התערובת מדי יום. טעמו של השמן עדין יותר מטעם הרוזמרין הטרי, והוא מוסיף גוון מעניין לאוכל, ואפשר להוסיף טיפות ממנו לסלטים, מרקים ולשמן לטיגון
פטרוזיליה מה היא יכולה לעשות: הפטרוזיליה יכולה לברך אתכם בהרבה אהבה אם אתם סובלים מהפרעות בעיכול, גזים, לחץ דם גבוה, ריח רע מהפה, הפרעות בתפקוד הפרוסטטה או מאבנים בכליה. בנוסף היא יכולה להקל על דלקות וזיהומים בדרכי השתן, משום שהיא מכילה חומרים שמסייעים לשלפוחית ולכליות לנקות את עצמן. מסיבה זו, אגב, לא מומלץ לאכול ממנה יותר מדי (היא עלולה לייבש אתכם), או לאכול אותה בלילה (אלא אם כן רוצים לבלות אותו בגיחות מרובות לשירותים). הפטרוזיליה מהווה גם מקור טוב לוויטמינים ומינרלים. יש בה ויטמין C, שמהווה נוגד חמצון רב עוצמה ומחזק את מערכת החיסון (ויטמין ה-C אובד ברובו בבישול, ולכן כדי ליהנות ממנו יש לאכול פטרוזיליה חיה). הפטרוזיליה מכילה גם חומצה פולית, שהיא בעצם ויטמין מקבוצת B התורם ללידת תינוקות בריאים ומפחית את הסיכון למחלות לב. יש בה גם ויטמין A המסייע בשמירה על העור והעיניים, וגם מגנזיום ואשלגן מינרל התורמים להורדת לחץ דם וחיזוק העצמות.
איך כדאי להשתמש בה: חלק מהחומרים שבפטרוזיליה משתחררים בחום וחלקם דווקא אובדים בחשיפה לחום, לכן כדאי לגוון ולאכול פטרוזיליה חיה לצד פטרוזיליה שעברה בישול, כתיבול למאכלים חמים או במרקים. לנשים בהריון מומלץ להימנע מכמויות גדולות של פטרוזיליה, לאור העובדה שהיא מכילה רכיבים שעלולים ליצור גירוי ברחם.
עוד מתכונים עם עשבים:
גלילות חצילים ממולאות בלבנה וזעתר
צ'טני כוסברה ונענע
לביבות סלק ונענע
מתכון לסלט טאבולה של אהרוני
חזה עוף ממולא בעשבי תיבול