בימים כאלה, שבהם כולם או חולים, או מפתחים מחלה או סוחבים מחלה – מערכת החיסון שלנו היא הכלי הכי חשוב שיש לנו. היא זו שאמורה להגן על הגוף מפני פולשים כמו חיידקים, וירוסים, פטריות ופרזיטים, ואנחנו – בתור הבעלים החוקיים שלה – מחויבים לשמור עליה במצב כמה שיותר טוב. אז איך עושים את זה? בעזרת אוכל, כמובן. יש המון ערכים תזונתיים בעלי חשיבות למערכת החיסון שלנו, אבל מבין כולם יש כמה שהם חשובים במיוחד.
ככה, נעבור את החורף בשלום | צילום:
SXC
חלבונים: חלבונים משמשים ליצירת נוגדנים אשר מגנים עלינו מחיידקים ווירוסים. מחקרים שנעשו בתחום מצאו כי חלבונים מן החי מחלישים את מערכת החיסון, וכי החלבונים האיכותיים ביותר מגיעים מהצומח: שקדים, אגוזים, זרעים, קטניות ודגנים מלאים.
חיידקים פרוביוטיים: הנוכחות של חיידקים פרוביוטיים בדופן מערכת העיכול חשובה לתפקודה התקין של מערכת החיסון ולמניעת דלקות. חיידקים פרוביוטיים נהרסים בשימוש באנטיביוטיקה, ונוצרים בחשיפה לתזונה בריאה המכילה אנזימים.
ויטמין C, E וסלניום: נחשבים לאנטי אוקסידנטים (נוגדי חמצון) חזקים, העוזרים אחד לשני בהגנה מפני רדיקלים חופשיים. ויטמין C נמצא בירקות ופירות, ויטמין E וסלניום נמצאים בירקות ירוקים, אגוזים, שקדים, זרעים וקטניות.
ויטמין D: במחקרים שנערכו בשנים האחרונות הוכחה החשיבות של ויטמין D במניעת שפעת ומחלות חורף שונות. חשיפה יומיומית בת 10 דקות לשמש חזקה מספקת את רמות הוויטמין הדרושות לגוף.
אוקיי, ועכשיו אפשר בעברית?
באופן כללי, כדי לעזור למערכת החיסון להתגונן מפני מחלות יש לצרוך כמה שיותר מזונות נאים (כלמר, לא מבושלים). מזון נא מכיל שפע של ויטמינים ומינרלים, חלבונים איכותיים, שומנים טובים ואנזימים, ומטרתכם בימים אלה צריכה להיות לשלב אותו בתזונה כמה שיותר. מה בדיוק כדאי לאכול? שום, בצל, עלים ירוקים, נבטים, נבטוטים, פטרוזיליה, עשב חיטה, לימון, גמבה אדומה, עגבניות, ברוקולי, כרוב, קיווי, אוכמניות, ענבים, אגוזי מלך, וכן חליטות ותבלינים כמו למון גראס, טיליה, אכיניצאה, תה לבן, כורכום, זעתר ואורגנו.
הנה כמה מתכונים שיעשו את העבודה כמו שצריך.
סלט ירקות בריאות
המצרכים (2 מנות): חצי אבוקדו חתוך לריבועים עגבנייה מלפפון חצי כוס נבטי חמנייה חצי כרובית חתוכה קטן 2 שיני שום קצוצות חתיכת סלרי קטנה קצוצה חצי כוס גזר מגורד כפית זעתר עם שומשום (לא חובה) כפית שמן פשתן מיץ מחצי לימון
לרוטב: 2 כפות טחינה גולמית 3 כפות מים לימון מלח, פלפל שחור זעתר עם שומשום פפריקה חריפה
אופן ההכנה:
1. קוצצים את כל הירקות.
2. מערבבים את חומרי הרוטב היטב, ושופכים על הסלט או לצדו.