אם אתם קוראים שורות אלה, הרשו לנו להמר ולומר שהייתם בדיאטה כבר פעם או פעמיים בחיים שלכם, שלא למר נאבקתם להוריד ממשקלכם. וכמו כל מי שהתאפק לסתום את הפה שלו, גם אנחנו יודעים שאחד הדברים הכי חשובים בתהליך הוא המודעות לגבי מה בדיוק נכנס לנו לפה. כמעט כל דיאטה רצינית (לא דיאטות הכאסח למיניהן) מבוססת על פיתוח המודעות לתזונה, מודעות שמאפשרת בסופו של דבר שליטה יותר טובה על הרגלי האכילה הקלוקלים שלנו, אלה שבאים כשיש יותר מדי אוכל טעים שם בחוץ.
עוד דבר שכל מי שעשה דיאטה אי פעם מכיר היטב, הוא השפע שמציעים לנו בכל פינת רחוב: מסעדות, בתי קפה, מזללות ושאר מגרי חושים וטעם. אין ספק – כשאתם בדיאטה, אכילה במסעדות עלולה להיות מאוד בעייתית. כל גיחה לבית קפה הכי שכונתי כרוכה בעימות עם שלל פיתויים, כל ביס מלווה בחישובים קדחתניים וניסיון להעריך מה בדיוק אנחנו לועסים ומה יהיה מותר לנו לאכול בהמשך היום. לרוב, אין סיכוי שנדע כמה בדיוק העמסנו. אין מה לעשות – הטבחים בבתי קפה הרבה יותר מדי נדיבים עם בקבוק השמן שלהם.
כמה קלוריות אמרתם שיש בסנדוויץ' הזה?
עכשיו אנחנו מתחילים להיתקל במגמה חדשה ומבורכת שלא מעט מקומות אכילה הצטרפו אליה לאחרונה – פירוט הערכים הקלוריים והתזונתיים לצד כל מנה ומנה בתפריט. הטרנד נחת אצלנו (איך לא) מארה"ב, ארץ שקשה לומר עליה שהאזרחים שלה סובלים מעודף מודעות למה שהם מכניסים לפה. ובכל זאת, בחלק מהמדינות בארה"ב כבר עיגנו את נושא השקיפות הקלורית בעזרת תקנות עירוניות, ובספטמבר אפילו הוגשה הצעת חוק לסנאט שמטרתה להפוך את העניין לחוק פדרלי ולהסדיר את האופן שבו פרסום הערכים התזונתיים ייעשה; אילו ערכים צריכים להיות מפורסמים, לפי איזה סטנדרטים בתפריט וכולי. בינתיים, בניו יורק וקליפורניה מסעדות השייכות לרשתות (שלהן מעל לשישה סניפים) מחויבות לפרסם ליד כל מנה בתפריט גם את ערכיה התזונתיים.
בינתיים, מתברר שגם בארץ לא מעט מקומות אימצו את המגמה המבורכת מיוזמתם והחלו לעשות לסועדים שלהם את השירות החשוב. חלק מהמסעדות נותנות פירוט מלא של כל מנה בתפריט, כולל פירוק למרכיבים ואחוזיהם במנה, חלק מסתפקים בערך הקלורי, שזה גם משהו.
אז במיוחד עבורכם המדייטים אספנו רשימה של המסעדות המפרסמות בפריטים שלהם את ערכי המנה וגם כמה מתכונים, כדי שתוכלו לפקח על עצמכם יותר טוב גם בבית.
ואלה המסעדות: ארומה, רשת מקדונלדס, רשת קפה הלל, רשת פרש קיצ'ן, רשת לחם ארז, רשת ספגטים, רשת קפה מאוד גרג, מסעדת קלואליס (רמת גן), הברסארי (תל אביב).
סלט עוף מוקפץ של גרג
ערכים: 330 קלוריות
מצרכים:
חצי כוס אורז מלא מבושל
תערובת של חסה ועלי בייבי
1/2 עגבנייה
1/2מלפפון
1 גזר פרוס דק
חופן נבטים
150 גרם נתחי חזה עוף
אופן ההכנה:
1. מרססים מחבת טפלון במעט תרסיס שמן, מקפיצים את נתחי חזה העוף
2.מוסיפים למחבת את האורז המבושל, מתבלים במלח פלפל ומקפיצים דקה נוספת.
3. מניחים בקערה רחבה את החסה, עלי הבייבי, העגבנייה המלפפון הנבטים והגזר מתבלים במיץ הלימון, מלח ופלפל.
4. מניחים מעל הירקות החיים את האורז והעוף החמים ומגישים.
סלט פאטוש של לחם ארז
ערכים: 320 קלוריות, 10 גרם חלבון, 25 גרם פחמימות, 20 גרם שומן
מצרכים:
2-3 עגבניות תמר
1/2 בצל סגול
6 צנוניות
50 גרם גבינה בולגרית למריחה
2 כפות סומק
חופן עלי פטרוזיליה טרייה
חופן עלי נענע טרייה
חופן עלי בזיליקום טרייה
חופן עלי אורוגולה טרייה
חופן עלי שמיר טרייה
מיץ לימון טרי (מלימון אחד)
1 כף שמן זית
קורט מלח ים
קורט פלפל גרוס
קרוטנים באפייה ביתית
מצרכים לקרוטונים:
כפית תימין קצוץ
מעט מלח גס
2 כפיות שמן זית
פרוסת לחם יווני חתוכה לקוביות
שן שום פרוסה
אופן ההכנה:
מחממים את תנור האפייה לחום של 200 מעלות
מניחים את שמן הזית, התימין, המלח והשום בקערה, מערבבים ומוסיפים את קוביות הלחם. משהים למספר דקות. מעבירים את קוביות הלחם לתבנית מכוסה בנייר אפייה ומכניסים לתנור. אופים כ- 20 דקות עד שהלחם מקבל גוון כהה מעט והופך פריך. מוציאים מהתנור ומניחים לקרוטונים להתקרר.
אופן הכנת הסלט:
מניחים את כל הירקות בקערה רחבה, מוסיפים את מיץ הלימון, שמן הזית, המלח והפלפל ומערבבים, מוסיפים את העלים ואת הקרוטונים ומערבבים שוב.
מעבירים את הירקות לקערת ההגשה
מחלקים את הגבינה לכדורים קטנים אותם עוטפים בסומק. את הכדורים מפזרים מסביב לירקות.
חזה עוף סלט חיטה וחציל קלוי של בראסרי
ערכים: 600 קלוריות
המצרכים:
לחציל ולרוטב היוגורט:
חציל בינוני
רבע כוס יוגורט
5 טיפות טבסקו
חופן עירית קצוצה
לעוף:
180 גרם חזה עוף
למישרה:
חצי כוס מיץ תפוזים (המיץ ישמש למרינדה כך שרובו לא נאכל)
חופן עלי תימין
חופן עלי רוזמרין
לסלט החיטה:
חצי כוס חיטה לא מבושלת (100 גרם)
1 עגבנייה חתוכה לקוביות קטנות
1 מלפפון חתוך לקוביות קטנות
חצי בצל קצוץ דק
מיץ לימון
אופן ההכנה:
מוזגים את מיץ התפוזים לקערה, מערבבים עם התימין והרוזמרין ומשרים את העוף בנוזל למשך שעתיים לפחות.
מניחים את החיטה בסיר מלא מי מלח, מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים מעל להבה נמוכה עד שהחיטה מתחילה להיפתח (כ- 50 דקות). מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה עוד כ-10 דקות. פותחים את המכסה ומניחים לחיטה להתקרר.
מחממים את תנור האפייה לחום של 160 מעלות.
שורפים את החציל על הגז מכל צדדיו, מקפידים לא לפייח את הקליפה.
מכניסים את החציל לתנור החם ואופים כחצי שעה עד שהחציל מתרכך.
בינתיים מכינים את רוטב היוגורט: מערבבים את היוגורט היטב עם המלח, הטבסקו והעירית הקצוצה.
מחממים מעט שמן זית במחבת, מוציאים את חזה העוף מהמרינדה ומעבירים אותו למחבת. צולים משני הצדדים ומסירים מהאש.
מערבבים את העגבנייה, המלפפון, הבצל והחיטה המבושלת, יוצקים מעל את מיץ הלימון, מתבלים במלח ובפלפל.
ההגשה: חוצים את החציל, מפזרים על בשר החציל מעט מלח ופלפל, יוצקים מעל את רוטב היוגורט והעירית הקצוצה. לצד החציל מנחים את סלט החיטה ומעליו את נתחי העוף.