תפוחי אדמה צלויים במחבת (צילום: Foodcollection, GettyImages IL)
מקום ראשון ביצירת תחושת שובע | צילום: Foodcollection, GettyImages IL

הרבה אנשים מוצאים לנכון לרדת בכל הזדמנות על מחמלי נפשנו תפוחי האדמה, ולהשמיץ אותם השמצות שווא. כבר אמרו לנו שאלה פחמימות ריקות, אמרו לנו שהם משמינים נורא, אמרו לנו אפילו שהם רק יוצרים תחושת רעב – ואנחנו ספגנו וספגנו. עכשיו העת לומר – עד כאן!

משביע כמו גדול

במחקר שנערך בטכניון מינכן שבגרמניה נבדקה תחושת השובע המתקבלת לאחר אכילת עמילניים מסוג תפוח אדמה, אורז ופסטה. הנסיינים צוו לצרוך 150 גרם של בשר, ולצדם תפוחי אדמה, אורז ופסטה, באיזו כמות שירצו. התוצאה הוכיחה שהכי בריא ומשביע ללוות את הבשר בתפודים, ולא באחת התוספות האחרות. אוכלי התפודים הגיעו לשובע מכמות קטנה יותר, ובנוסף, רמת הורמון האינסולין שלהם הגיבה בצורה מאוזנת יותר. המסקנה: אכילת תפוחי אדמה בליווי בשר תתרום לכם לתחושת שובע מהירה יותר, שתוצאתה צריכת קלוריות נמוכה יותר.

מי שהמילה "קלוריות" הציתה לו את העיניים ישמח בוודאי לשמוע שתפוח אדמה בינוני (במשקל 175 גרם) כולל כ-160 קלוריות, ומספק כ-20 אחוז מהכמות המומלצת ליום של ויטמין B6, חומצה פולית, אשלגן וויטמין C.

עכשיו, משסגרנו שכדאי לכם להוסיף תפוחי אדמה לתפריט הצהריים, נותרנו עם הסוגיה באיזו צורת בישול עדיף לצרוך אותו. במחקר שנעשה בפקולטה להנדסת מזון באוניברסיטת לונד שבשבדיה נמצא שתפוח האדמה המשביע ביותר הוא כזה שבושל במים בשלמותו (אפשר גם פירה). אכילת אותה כמות קלורית בדמות צ'יפס הוכחה כמשביעה פחות.

עוד המלצה היא לאכול את התפוד על קליפתו, שכן הקליפה עשירה מאוד לא רק בסיבים תזונתיים, אלא גם בנוגדי חמצון טבעיים, מהסוג שמפחית בכ-80 אחוז את הנזק של הכולסטרול הרע.

ל"ג בעומר- תפוחי אדמה בנייר כסף (צילום: zudin, Istock)
תפודים בנייר כסף. לא לזלזל בקליפה | צילום: zudin, Istock

מתכון: תפו"א אפויים מעוכים בעיטור קצח

המצרכים:
תפוחי אדמה בינוניים
מלח גס
קצח
מעט שמן זית

אופן ההכנה:

1. שוטפים את תפוחי האדמה ומבשלים במים עד להתרככות (30-40 דקות).

2. מחממים תנור ל-200 מעלות.

3. חותכים את תפודים המבושלים לשניים ומניחים בתבנית על נייר אפייה. בעזרת כוס זכוכית רחבה מועכים מעט את התפודים. בוזקים עליהם מלח גס ומעט זרעוני קצח ומטפטפים כמה טיפות של שמן זית.

4. אופים עד לקבלת צבע זהוב שזוף. תפוחי האדמה יקבלו שכבה קריספית מתפצפצת מבחוץ, ובפנים יישארו רכים ונימוחים.

>> הנה עוד כמה מתכוני תפודים משובחים במיוחד

* ד"ר ברוריה טל היא דיאטנית קלינית, מנהלת "טל הבריאות", המרכז לתזונה נכונה, רמת אביב, 03 7620620