פעם רק מי שהייתה לו חלקת אדמה היה יכול ליהנות מתחושת האוטרקיות המופלאה של גידול ירקות לצריכה עצמית. כל השאר היו צריכים לוותר על החלום של לקום בבוקר, לצאת החוצה, לאסוף כמה ירקות שזה עתה הבשילו ולהכין לעצמם את הסלט הכי טרי בארץ. מעורר קנאה? ברור. החדשות הטובות הן שהולכות ומתרבות האפשרויות לשכור חלקת אדמה ולהפוך לחקלאי חובב – אולי לא כזה שישן וחי 100 מטר מהגידולים החקלאיים שלו, אבל בהחלט כזה שצורך ירקות שאדמה לחה עדיין מעטרת אותם.
מתברר שהקרן הקיימת דואגת כבר 20 שנה לאזרחים חובבי הגידולים החקלאיים, ומפעילה בסטף שבהרי ירושלים פרויקט בשם בוסתנוף, של השכרת חלקות אדמה למעוניינים, בתוספת הדרכה מתאימה. החלקות בסטף, 58 במספר, בנויות בטרסות, בגלל התוואי ההררי של השטח, ומושכרות למשך שנה עם אפשרות להארכה – בתנאי שהחלקה ששכרתם אכן מעובדת על ידכם.
לפי חנוך צורף, מנהל אזור ההר, הטיפול בחלקת אדמה שכזו מצריך כחמש שעות עבודה שבועיות, והשימוש בחומרים כימיים בקרקע או ריסוס מפני מזיקים אסור, כך שמובטח שהתוצרת תהיה נקייה מכימיקלים. הבעיה היא שיש במקום עודף ביקוש רציני, כך שהסיכוי ליפול על חלקה פנויה כמעט בלתי קיים (050-7694650, 120 ש"ח לשנה).
חקלאות למען הקהילה
הסטף, במבואותיה המערביים של ירושלים, הוא למעשה צורה מוקדמת של הגינות הקהילתיות, שהולכות ומתרבות לנו ממש מול העיניים. שלא כמו בסטף, בדרך כלל מדובר בשטחים ציבוריים בתוך השטח העירוני, שבעבר עמדו מוזנחים או מלאי פסולת, ויוזמה של דיירי האזור וארגון או רשות מקומיים (כמו הסניפים העירוניים של החברה להגנת הטבע, המתנ"סים או העירייה) הפכה אותם לגינות מלבלבות.
שורשיו של הגינון הקהילתי נעוצים עמוק עמוק באנגליה,של התקופה הפיאודלית כבר אז היתרים מסוימים אפשרו לאיכרים להחזיק ולעבד במשותף חלקות אדמה וליהנות מהתוצרת. הגינה המשותפת העירונית צצה באנגליה במאה ה- 19, שהייתה אז בעיצומם של תהליכי תיעוש ועיור מואצים. חרב האבטלה ריחפה מעל ראשיהם של תושבי הערים המתפתחות שעסקו עד אז בגידול מקנה וחקלאות. גידול האוכלוסייה באזור בתי החרושת החדשים בנוסף לכך שרבים מהתושבים איבדו את היכולת להתפרנס – כפי שעשו עד כה, מעיבוד האדמה שנוצלה כעת לצרכים אחרים, הובילו לאבטלה ועוני בקרב תושבי הערים ורבים בחרו להתמודד עם הבעיה, בדרך אנגלית טיפוסית, על ידי צריכה מוגברת של אלכוהול. רמת האלימות והפשיעה גאתה והממשלה במטרה למנוע תסיסה ולהציל את התושבים מחרפת רעב חוקקה חוקים שאפשרו הקצאת אדמות לטובת הציבור. השטחים הללו נקראו commons או allotments ובהם יכלו התושבים להימנע מחרפת רעב, להמשיך במידת מה את אורח חייהם הקודם (שהיה חקלאי מעיקרו). הגינות הצליחו גם לצמצמם את מספר הביקורים בפאבים המקומיים.
היום הגינות הקהילתיות הן אופציה נחמדה לגדל את האוכל שלנו בעצמנו ולשחק קצת בחקלאות – אבל לא רק. חלק גדול מהמשמעות של אותן גינות הוא קירוב לבבות ויצירת חיי קהילה תוססים, ובהקשר הזה כיף גדול להזכיר את השכונות א טור ועין רפא בירושלים, שבהן הגינה משותפת ליהודים וערבים. החברה להגנת הטבע אף הגדילה לעשות ומפעילה פרויקט של גינות שכאלו ב-15 בתי ספר באזור הבירה.
בירושלים לבדה פועלות כיום 18 גינות קהילתיות, שחלקן מייחדות את פעילותן לאוכלוסיות מיוחדות כמו אנשים מוגבלים, תיכוניסטים וגמלאים. המעוניינים להצטרף לאחד הפרויקטים באזור ירושלים או ליזום חדש יכולים לפנות למרכז לגינות קהילתיות של החברה להגנת הטבע בטלפון 2775950- 052 או באימייל ecogdn@spni.org.il.
אם אתם שוקלים לארגן קבוצת תושבים ולהפעיל גינה משלכם, רק שימו לב: גם אם הגידול עצמו נמנע משימוש בחומרי ריסוס והדברה כימיים, גם אם דישון הקרקע טבעי, עדיין ייתכן שהזרעים הם של זנים שעברו הנדסה גנטית, לכן חשוב לבדוק היטב את מוצאם לפני שיוצאים לדרך.
איפה וכמה
למרות ראשוניותה, ירושלים אינה העיר היחידה בארץ שמציעה לכם להתנסות בגינון קהילתי. הנה כמה מקומות נוספים שישמחו להשכיר לכם חלקה:
* שכונת פלורנטין, תל אביב: מפעיל: ארגון מהפך, 03-6952821. עיבוד הגינה אינו בתשלום, ואת הזרעים והחומרים הדרושים ליצירת הגינה מביאים התושבים והסטודנטים מהארגון גם יחד. ניתן לגדל בגינה צמחי נוי, תבלין וירקות למאכל.
* רחוב הרב קוק, תל אביב: מפעילות: עיריית תל אביב, החברה להגנת הטבע ורחל גלעד וולנר, park_kook@walla.co.il. הגינה ממתינה לאישור סופי. התשלום יהיה סמלי ויכסה את עלות ההשקיה והחומרים.
* שדרות נורדאו, תל אביב: מפעילה: תמי צורי, wild@citytree.net.
* מושב בני ציון: משתלת ירוק מקיימה סדנה בת ארבע שעות שתקנה לכם כלים תיאורטיים ומעשיים לגידול ירקות בחצר הפרטית שלכם. במקום תוכלו לקנות גם את שתילי הירקות. מחיר הסדנה: 120 שקלים. לפרטים והרשמה: מתן הגנן - 054-7244068.
* החווה האקולוגית מודיעין: טל' 08-9708330. תשלום: 100 ש"ח לחודש, שתמורתם מקבלים הדרכה, השקיה, שתילים וכלי עבודה.
* קריית שמונה: מפעיל: ארגון מהפך, 03-6952821. עיבוד הגינה אינו בתשלום.