אין תמונה
סופגניות ברולדין. איפה הערך התזונתי איפה?

אחחח, סופגנייה עגלגלה חמה ומהבילה, כמה תמימה למראה ככה מסוכנת. כל אחת מלכודת מפתה, שאורבת לך בפינה לא רק בשמונת ימי החג אלא כבר חודש לפני. אז נכון, בשנים האחרונות יש כל מיני ניסיונות לעקוף את הסכנות הטמונות בכדור הבצק המושחת הזה – יש סופגניות מקמח מלא, יש סופגניות אפויות ויש מיני-סופגניות, שהן אותו דבר רק בקטן. ועדיין, יקום מי שמסתפק בתחליפים האלה ויודה שהוא שקרן.

ערכה הקלורי של הסופגנייה הממוצעת נע בין 350 ל-750 קלוריות (תלוי במילוי ובציפוי), שאין להן כמעט שום ערך תזונתי אחר. עדיין מפנטזים על רולדין? תמשיכו לקרוא.

>> 20 דרכים לשרוף 100 קלוריות 

כמה עולה לזניה?

עזבו את הסופגנייה לרגע. עכשיו דמיינו לזניה חמה, שכבות שכבות של בשר בקר טחון, עלי פסטה, רוטב עגבניות וגבינת פרמז'ן מומסת. ליד הלזניה ציירו בדמיונכם סלט חסות עם ויניגרט ופרוסת לחם, שיהיה עם מה לנגב את הרוטב. בא לכם החשק למתוק? דמיינו פרלין שוקולד איכותי, מתוק מתוק ונימוח. כל זה נכנס בסופגנייה ממוצעת אחת.

לא בא לכם איטלקי? מעדיפים לפנטז על משהו משלנו? קבלו מנת סביח, קומפלט עם טחינה וחצילים וביצה, או לחלופין צלחת חומוס גרגירים, טיפל'ה טחינה, סלט ופיתה – גם זה שווה ערך לסופגנייה. וגם ארוחת בוקר של שלוש פרוסות לחם, חביתה משתי ביצים, סלט ירקות, חצי מכל גבינה לבנה, שתי פרוסות גבינה צהובה, מעט חמאה ומאפה שמרים קטן. כן כן, הולכת רחוק הסופגנייה שלכם.

אין תמונה
ארוחת בוקר מלאה. מעדיפים סופגנייה?

אז אם גם אתם רוצים לנסות לנצל את הקלוריות כמו שצריך החג הזה, הנה המתכונים שיעזרו לכם:

לזניה

המצרכים:
חבילת עלי לזניה
700 גרם בשר בקר טחון (עם אחוזי שומן נמוכים)
800 גרם עגבניות מקולפות בקופסה (עדיף שרי או איטלקיות)
4 גבעולי סלרי אמריקאי
2 גזרים
בצל
שן שום כתושה
150 גרם גבינת פרמזן מאיכות טובה, מגוררת
כוס ציר עוף, ציר בקר או מים
חופן עלי בזיליקום קצוצים
מלח
פלפל
מעט שמן זית

לזניה (צילום: mako)
לזניה. עדיין מעדיפים סופגנייה? | צילום: mako

אופן ההכנה:
1. קוצצים את הבצל, הגזר והסלרי לקוביות דקיקות ומעבירים לסיר שטוח ורחב, מוסיפים מעט שמן זית ומטגנים מעל להבה נמוכה עד שהירקות מתרככים מאוד (עניין של כרבע שעה). במהלך הטיגון מערבבים מדי פעם.
2. מוסיפים כשליש מהבשר, מעט מלח ופלפל ומערבבים כדי שלא ייווצרו גושים. כשהבשר משנה מעט את צבעו מסיטים מעט הצדה את תכולת הסיר ומוסיפים שליש נוסף של הבשר, ושוב מעט מלח (שמוציא נוזלים מהבשר ומונע את חריכתו). מטגנים עד לשינוי הצבע, וכך עושים גם עם השליש האחרון.
3. מוסיפים את העגבניות ומועכים אותן מעט בעזרת כף עץ. מוסיפים את הציר או המים ומגביהים את הלהבה. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה שוב, מכסים את הסיר ומבשלים כשעה, עד שהבשר מתרכך וכל הנוזלים נספגים כך שמתקבל רוטב מאוד סמיך. במהלך הבישול מערבבים מדי פעם, טועמים ומתקנים תיבול. אם יש צורך, מוסיפים מעט סוכר.
4. 5-10 דקות לפני תום הבישול מוסיפים את הבזיליקום והשום, ומחממים את התנור ל-180 מעלות.
5. משמנים תבנית בינונית ומכסים את תחתיתה בעלי לזניה (אין צורך בבישול). עליהם מפזרים שליש מהרוטב ומעט מהגבינה. חוזרים על הפעולה פעמיים. מכסים בשכבה של עלי לזניה, ועליה חלק הארי של הפרמזן.
6. אופים כ-30 דקות. מצננים מעט לפני ההגשה.

סביח ביתי עם חציל אפוי

המצרכים:
פיתה
רבע כוס טחינה גולמית משכם (קרוואן, היונה או הגמל), עם מעט מים ומיץ לימון
2 חצילים בינוניים, קלי משקל ובעלי קליפה חלקה ודקה
מלח גס
ביצה קשה
מעט מיץ לימון
עגבנייה, מלפפון ובצל קצוצים
חופן עלי פטרוזיליה קצוצים
חריף – על פי הטעם
מעט שמן זית

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות, קולפים ופורסים את החצילים (1.5-2 ס"מ עובי).
2. מניחים את פרוסות החציל בתבנית מרופדת נייר אפייה, מושחים במעט שמן זית, בוזקים מעט מלח גס ואופים 30-40 דקות. כשאחד הצדדים משחים, הופכים ואופים כחצי שעה נוספת, או עד שהחציל משחים היטב משני צידיו. מצננים. החצילים יישמרו במקרר עד שלושה ימים, ויכולים לשדרג כל לזניה, תבשיל ירקות או סנדוויץ'.
3. מעמיסים את החצילים וכל שאר המרכיבים בפיתה.