מאת: תמר לוי-בן דרור מנהלת תחום המטבחים באיקאה
מסקר שערכה לאחרונה רשת איקאה, עולה כי הישראלים מאוד אוהבים לבשל ולארח ומדורגים במקום השלישי בעולם בזמן השהייה שלהם במטבח - כשעתיים ביום בממוצע.
לתכנון ועיצוב המטבח ישנה השפעה ניכרת על חווית השהייה והשימוש שלנו בו, ולכן אין להקל בהם ראש.
תהליך תכנון המטבח עם מעצב מטבחים אישי כפי שמציעה איקאה, יחל באפיון סיטואציית החיים של בני הבית, בדיקת הצרכים והרצונות של בני המשפחה, גודל המטבח שעומד לרשותם, וקביעה איזו צורת מטבח תתאים באופן המיטבי לחלל - האם קו ישר, צורת "ר" או "ח".
לאחר אפיון הצרכים יתכנן מעצב המטבחים את מיקומם האופטימאלי של אזורי העבודה, כגון: הכיור והכיריים, ימשיך במציאת פתרונות אחסון יעילים המתאימים לסיטואציית החיים בבית, יוסיף אבזור פנים פונקציונאלי, שיהפוך את המטבח לנוח ויעיל.
אז מה חשוב לדעת בתכנון המטבח הביתי כדי שיהפוך לנגיש, בטוח ונוח לעבודה? עקרונות בסיסיים בתכנון המטבח שחשוב לשים אליהם לב:
סביבת עבודה – חשבו על הפעילויות ודפוסי התנועה במטבח. יש לחלק את המטבח לאזורים שונים וליצור בו סביבת עבודה טבעית. ישנם מספר עקרונות תכנון מומלצים על מנת ליצור סביבת עבודה ארגונומית ואופטימאלית במטבח. חלוקה נכונה לאזורי עבודה מייעלת את העבודה במטבח.
- מקמו את משטח העבודה העיקרי בין הכיור לכיריים.
- מומלץ שמשטח העבודה יהיה ברוחב 80 ס"מ, לכל הפחות ו- 140 ס"מ, לכל היותר. עדיף לתכנן מספר אזורי עבודה קטנים במטבחים גדולים, מאשר משטח עבודה ארוך אחד. כך מספר אנשים יוכלו לעבוד במטבח בו-זמנית בלי שיפריעו אחד לשני.
- 'משולש הזהב' – משולש עבודה דמיוני המשמש אותנו בעת תכנון מיקומם האופטימאלי של הכיור, הכיריים והמקרר. משולש עבודה נכון ייצור זרימת עבודה נכונה במטבח.
- מומלץ להשאיר מרחב מינימאלי של 120 ס"מ בין יחידות הממוקמות אחת מול השנייה על מנת לאפשר לשני אנשים לעבוד במקביל בנוחות ובלי להפריע אחד לשני. עקרון זהה מתייחס להשארת מרחק בין יחידות המטבח לאי עבודה או לשולחן האוכל, על מנת לאפשר לכם להתיישב לשולחן בנוחות כאשר אחר מבשל על משטח העבודה במטבח.
אחסון – פתרונות אחסון חכמים אשר מבוססים על צרכי המשתמשים ומידות הבית נחוצים בכל מטבח. חשוב שפתרונות האחסון ומידותיהם יתאימו לאביזרים בשימוש, שגרת הקניות ותדירות הבישול. אבזור הפנים מסייע לכם לשמור על מטבח מסודר ופונקציונאלי. חשוב לתכנן את אזורי האחסון בהתאם למשולש העבודה. לדוגמא: אחסון צלחות ליד אזור הכיור או מדיח כלים בהתאם לדפוס העבודה במטבח (שוטפים,-מייבשים-מאחסנים), או שמירת מזון יבש כגון פסטות וקטניות ליד איזור הכיריים.
- המגירות יכולות להיות נראות לעין או מוסתרות מאחורי מגירות גדולות יותר, בהתאם לסגנון המועדף עליכם ולפריטים המאוחסנים בהם. התאימו את גודל המגירות לפריטים שברצונכם לאחסן בהן.
- הוסיפו מגירה שימושית מתחת לתנור האפייה המובנה לאחסון פריטים שטוחים, כגון מגשים, תבניות אפייה וכו'.
- הוסיפו קרוסלות נשלפות המנצלות באופן אופטימאלי את חלל האחסון בארונות פינתיים.
- מגירות נשלפות מאפשרות לסקור את תכולתן בקלות רבה יותר מאשר מדפים ומעניקות לכם גישה נוחה לפריטים המאוחסנים בהן.
- אין מקום בארונות או במגרות? ניתן להוסיף אחסון פתוח. מתלים, מדפים או מעמדים שונים יאפשרו ניצול אופטימאלי של הקיר ובד בבד יתרמו למראה המעוצב של המטבח ויפנו מקום ממשטח העבודה.
שטיפת כלים – לכולם יש כלים, סירים ומגשי אפייה אותם עליהם לשטוף ידנית, אפילו אם המטבח מצויד במדיח כלים. תכנון אזור השטיפה בהתאם לסביבת העבודה יקל על השטיפה ויאפשר לכלים להישאר נקיים.
- השאירו חלל באורך 40-60 ס"מ לייבוש כלים בסמוך לכיור. מקמו את מייבש הכלים מצידו השני של הכיור על מנת להימנע מנתזי שמן ורטבים על הכלים הנקיים.
- ברז למטבח עם ידית אחת קל יותר לשימוש מברז עם שתי ידיות, מכיוון שכך תוכלו להחזיק את הפריט המיועד לשטיפה בידכם הפנויה. ברז נשלף יכול להקל על שטיפת הכלים.
- פחי אשפה מתחת לכיור מאפשרים שימוש יעיל בחלל הלא מנוצל ומסייעים לכם להימנע מללכלך את הרצפה.
בטיחות במטבח – ילדים הם סקרנים ובדרך כלל מעוניינים להשתתף בפעילויות המתרחשות במטבח. לכן, ישנם רעיונות חכמים והמלצות שימושיות רבות לתכנון מטבח בטיחותי לילדים, בו ההורים יוכלו להירגע וליהנות בחברתם.
- הרכיבו מכסי בטיחות על פינות השולחן או משטחי עבודה עם פינות חדות.
- מקמו את תנור המטבח בגובה מרבי של 68 ס"מ מהרצפה. כך הילדים לא יכניסו את ידיהם לתנור או יקבלו כוויה מדלתות התנור החמות.
- מקמו שרפרף מדרגה במטבח כדי שהילדים יוכלו להיעזר בו.
- במידה והמטבח הוא דו-צדדי, מקמו את הכיור ויחידת הבישול באותו צד כדי למנוע שפיכת נוזלים חמים על הרצפה.
*לתיאום פגישת תכנון מטבח לחצו כאן