על השאלה מהי ארץ המקור של הקוסקוס אמנם לא הצלחנו להשיג תשובה חד משמעית, אבל אין ספק שיש לא מעט מסעדות שהקוסקוס שלהן הולך לפניהם. לכבוד משימת הקוסקוס שתשודר הערב (ראשון, 21:00) במאסטר שף VIP, ביקשנו מכם לספר לנו על המקומות שמכינים את הקוסקוס הכי טעים במדינה ואתם ללא ספק המלצתם מכל הלב.
בין אם אתם אוהבים אותו סמיך, חריף או מתוק, קבלו את הרשימה המלאה שלכם למקומות שהפכו את הקוסקוס לגורמה.
הצפונית: התבשילים של סבתא סעדה
הגיע הזמן לשים את הדברים על השולחן - אנשים בגליל לא מתקיימים רק מגבינות עזים ותה צמחים. למעשה, כחלק מההיצע הקולינרי המפואר שיש לגליל להציע ניצבת מסעדת "התבשילים של סבתא סעדה". המסעדה שממוקמת בין הרי הגליל במושב דלתון היפיפה, מציעה תפריט עשיר, צבעוני ומגוון המבוסס על המבטח המרוקאי. חוץ מהקוסקוס הבלתי מנוצח, תמצאו שם גם תבשילי בשר ודגים, חגיגת סלטים, לחם "פרנה" וכמובן אווירה של בית.
אם אתם מגיעים מרחוק כדאי שתדעו שהמסעדה עושה גם משלוחים לאורחים של הצימרים הממוקמים באיזור, ומציעה סדנאות בישול ואפייה לקבוצות מעל עשרה אנשים.
> התבשילים של סבתא סעדה: מושב דלתון, הגליל העליון
הותיקה: בכור את שושי
אין ספק שבכור את שושי הפכה עם השנים למקום עלייה לרגל, למי שמחפש אוכל טריפולטאי אותנטי באווירה של פעם. המסעדה התחילה את דרכה לפני כמעט חמישים שנה (1963) על ידי סבא בכור שנהג להכין במקום בוריק טריפולטאי (בצק עלים ממולא תפוחי אדמה או ביצה) לעוברים והשבים. לאור הביקוש של תושבי השכונה, בכור הוסיף לתפריט מנות נוספות כמו הקוסקוס, שמהר מאד הפכה לסמל. אחרי מספר שנים הפך המקום הקטן למסעדה גדולה ומרווחת. עם הזמן בתו של בכור, שושי, הצטרפה אל המסעדה ומאז ועד היום היא הלב של העסק המשפחתי המשגשג.
ואם לא די בקוסקוס המדהים שיש למסעדה להציע, ראוי לציין שבכור התפרסם בין היתר במתן בסתר שהעניק לנזקקים, לילדי השכונה ולחיילים עניים שזכו לקבל ממנו מאכלים מנחמים ואפילו חבילות לחגים. רוח הנתינה חילחלה לדור ההמשך וגם כיום נזקקים יכולים להגיע למקום ולקבל בחינם צלחת חמה ושתיה קרה.
> בכור את שושי: הרב אבו חצירה 10, בני ברק | יד חרוצים 13, תל אביב
> הטריפולטאית של בכור: יהודה הלוי 39, תל אביב
המסורתית: צ'צ'ו
מסעדת הפועלים הזאת טומנת בחובה מסורת משפחתית בת מאה שנים, שהחלה עוד בימים בהם סבא ויקטור ניהל מסעדה קטנה בעיר טריפולי שבלוב. ויקטור ששם החיבה שלו- צ'צו, עלה ארצה בשנות ה-60' ומיד המשיך את המסורת ופתח מסעדה למאכלים טריפולטאיים.
המסעדה ממוקמת במתחם השוק העירוני של נתניה, ומציעה קוסקוס מהמשובחים והטעימים ביותר בארץ, שיחכה לכם טרי וחם לאורך כל שעות יום. אם תגיעו ביום טוב, אולי תזכו לנשנש ליד הקוסקוס את מנת ה'במיה עם בשר' המפורסמת שלהם. ולאלו שלא רוצים להיכנס לתוך העיר, פתחה המשפחה סניף נוסף ורענן במתחם פולג.
> מסעת צ'צ'ו: שוהם 10, שוק נתניה | גיבורי ישראל 17 (פולג סנטר), נתניה
הירושלמית: דארנא
המרקם של הקוסקוס של דרנא הוא כל כך אווירי עד שנדרשת השפה הציורית של אייל שני בכדי להצליח לתאר אותו כראוי. המסעדה שהוקמה לפני 16 שנים, ממוקמת במבנה יפהפה בן 200 שנה בלב ירושלים, והיא מביאה את סיפור האירוח המרוקני האותנטי. פירוש השם דארנא במרוקאית הוא הבית שלנו, והברכה המקובלת היא "דארנא דרכום" שפירושה "ביתנו ביתכם''.
חוץ מהאוכל הטעים, דרדנא מציעה חווית אירוח מרהיבה הכוללת תפאורה שיובאה במיוחד ממרוקו והגשה בכלי חרס מסורתיים שהופכים את כל העניין למסע קצר לצפון אפריקה. לאלו מכם שקוסקוס הוא מרכז חייהם, רק תדעו שהמקום מכיל עד 200 אנשים, מה שהופך אותו לאידיאלי גם לשמחות ואירועים.
קוסקוס דארנא
> דארנא: יוחנן הורקנוס 3, ירושלים
האותנטית: מאמא מפרומה
המסעדה האשדודית הותיקה המנוהלת על ידי שני אחים, יהודית ושמעון, היא בהחלט מועמדת ראויה לפרס הקוסקוס בטוב ביותר. עם סלטי פתיחה ששמם הולך לפניהם, מנות אותנטיות שלא תמצאו בכל מקום, וחריף שיכול לאתגר גם את האמיצים ביותר- מאמא מפרומה מצדיקה את העובדה שאין סיכוי שתמצאו שם שולחן ריק בצהריים.
> מאמא מפרומה: העבודה 44 אשדוד
התל אביבית: המטבחון
אי שם בין כתלי שוק הכרמל ושכונת כרם התימנים, שוכנת לה מסעדה קטנה שגורמת לך לרגע לשכוח מחיי העיר ולהרגיש כאילו קפצת לביקור בהרי האטלס. אז נכון שהיא לא מציעה מסורת בת מאה שנים, ואפילו לא סבתא ששוקדת על הסירים, אבל בהחלט תמצאו שם קוסקוס מדהים המבוסס כולו על מצרכים טריים שהרגע הגיעו מהבסטה בשוק.
המטבחון: זה לא הגיל, זה הטעם | צילום:
mako
> המטבחון: רבי עקיבא 18, כרם התימנים, תל אביב
הדרומית: ללו
אין מה להגיד, זה פשוט עושה לנו את זה לדעת שמסעדה היא מסורת משפחתית שעוברת מדור לדור, רק הידיעה שהמתכון הסודי שורד במשך כל כך הרבה שנים מוסיף לנו קורט של קסם לכל מנה. כך גם סיפורה של מסעדת ללו האילתית שהוקמה בשנת 1972, כשכוכבה החלה לבשל לחברים בסירי חרס קטנים, ומהר מאד גדל הביקוש והאוכל שלה הפך לשם דבר בעיר הדרומית.
היום הצטרף למטבח צחי, בנם של כוכבה וללו, שלמד את רזי הקוסקוס מאמא וכבש בזמן קצר את לב הסועדים. למרות שמדובר במסעדה אילתית הממוקמת בלב שכונת מגורים ומזינה בעיקר את המקומיים, את המקום פוקדים גם תיירים מביני עניין.
> ללו: החורב 259, אילת
איה קרמרמן מקסקסת | תמונת AVI:
מתוך מאסטר שף VIP, שידורי קשת
ולסיכום, קבלו המלצה חמה מאיתנו: תרשו לעצמכם להזמין איזה טייקאווי מפנק, או לחלופין להתחיל לקסקס סולת מעל הנפה, כי פרק הקוסקוס שישודר הערב (ראשון, ב-21:00) ללא ספק יעשה לכם חשק להסתער על מנת קוסקוס.
עוד במאסטר שף VIP:
- טריפוליטאים או מרוקאים, מי באמת המציא את הקוסקוס?
- רוצים לבשל כמו מאסטרים? קבלו את המשחק שיסדר לכם את המטבח
- בחנות אוכל טוב כבר ביקרתם?
מאסטר שף VIP: ראשון ושלישי ב- 21:00