חלה - חיים כהן (צילום: ריטה גולדשטיין)
חלת גזר וגבינת עזים של חיים כהן | צילום: ריטה גולדשטיין

המשימה הגדולה ביותר בתולדות מאסטר שף יוצאת לדרך, ולכם יש הזדמנות לקחת בה חלק. לקראת סיום האודישנים וסגירת הנבחרת (ראשון ומוצ"ש אחרי החדשות, קשת 12), אנחנו מזמינים אותם לאתגר חלות האדמה הגדול של מאסטר שף, ואולי תצליחו להרשים את השופטים שלנו. הכינו חלה בשילוב ירק מהאדמה כמו חציל, תרד, קישוא, סלק, בצל או כל ירק אחר שתרצו, תייגו את עמוד האינסטגרם של "מאסטר שף" והוסיפו את ההאשטאג: #אתגרמאסטרשף, #חלהשלמאסטר. מחפשים השראה לחלה מטריפה? הינה כמה מתכונים של שופטי מאסטר שף, שפים ובלוגיות האוכל הגדולות בארץ שכבר לקחו חלק באתגר. אז יאללה, תחממו את התנור.

חלה עם תפוחי אדמה, בצל ורוזמרין | ישראל אהרוני

מצרכים:

שמן זית
בצל קטן, קצוץ דק
2 כפות עלי רוזמרין
500 גרם קמח לבן מנופה
כף שמרים יבשים
2 כפות סוכר
2 כפיות מלח
2 ושלושת רבעי כוסות מים

לתפוחי האדמה:
כ-8 תפוחי אדמה מזן ראטה
שמן זית
מלח
פלפל שחור

אופן הכנה:

1. מחממים את שמן הזית במחבת עם כף רוזמרין. כשהוא חם מוסיפים את הבצל ומטגנים תוך ערבוב עד שהוא זהוב-שחום. מקררים.

2. מערבבים בקערת המיקסר את כל החומרים למעט תפוחי האדמה, ולשים כ-10 דקות עד שהבצק חלק וגמיש. 

3. שמים את הבצק בקערה משומנת מעט, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים כשעתיים.

4. חוצים את תפוחי האדמה לאורכם, מורחים בשמן זית, מלח ופלפל וצולים בתנור בחום של 200 מעלות כ-20 דקות, עד שהם זהובים יפה.

5. מחלקים את הבצק לשישה כדורים שווים בגודלם. מרדדים כל כדור לעלה אובאלי ואז מגלגלים את הבצק לגליל לאורך. ככה עושים עם כל הכדורים.

6. יוצרים מהגלילים צינורות מאורכים שחלקם המרכזי עבה יותר מהקצוות. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה וקולעים באופן חופשי כשמדי פעם שוזרים תפוח אדמה צלוי ורוזמרין בין הקליעות. מכסים במגבת ומתפיחים עוד כחצי שעה.

7. אופים בחום של 180 מעלות 34-40 דקות. 

חלה עם תפוחי אדמה, בצל ורוזמרין – ישראל אהרוני (צילום: ישראל אהרוני)
חלת תפוחי האדמה, בצל ורוזמרין של אהרוני | צילום: ישראל אהרוני

חלת סלק וגבינת עיזים חגיגית | מיכל אנסקי

מצרכים (לשתי חלות של 6 רצועות):

1 וחצי סלק מבושל (לא סלק בוואקום)
2 כוסות מים
1 ק"ג קמח לחלה
חצי כוס שמן זית
5 כפות סוכר
1 כף מלח
2 כפות שמרים יבשים
150 גרם גבינת עיזים קשה
ביצה טרופה
כף זרעי שומר וסוכר חום

אופן הכנה:

1. במעבד מזון טוחנים למשחה חלקה את הסלק והמים.

2. לשים את הקמח, שמן הזית, הסוכר, המלח והשמרים יחד עם מי הסלק למשך 7 דקות לפחות עד קבלת בצק גמיש מעט דביק סגול ונהדר.

3. מתפיחים למשך 40-60 דקות, או עד שהבצק מכפיל את הגודל.

4. יוצרים מהבצק 12 כדורים שווים במשקל 130 גרם כל אחד.

5. מרדדים בעדינות כל כדור לצורה של עלה, מפזרים גושים של גבינת עיזים בשולי העלה ומגלגלים לנקניק ארוך (40 ס"מ).

6. קולעים את הנקניקים לשתי צמות של שש באיזו שיטה שמכירים. אני קלעתי בשיטת 2 למעלה, 1 למרכז.

7. מברישים את החלה בביצה ובוזקים מלמעלה זרעי שומר וסוכר חום (אפשר להחליף בקצח, שומשום או מה שאוהבים).

8. מתפיחים למשך חצי שעה.

9. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך 20-30 דקות, עד שהחלה שחומה ונהדרת. 

חלת סלק וגבינת עיזים חגיגית – מיכל אנסקי (צילום: מיכל אנסקי)
חלת הסלק וגבינת העיזים של מיכל אנסקי | צילום: מיכל אנסקי

חלת פלפלים קלויים | תמרה אהרוני

המצרכים (לשתי חלות):

1 ק"ג קמח לבן
2 כפות שמרים יבשים
6 כפות דבש או סוכר
2 ושלושת רבעי כוסות מים פושרים
חצי כוס שמן זית
1 כף מלח

לפלפלים:
5-6 פלפלים קלויים 

לזיגוג:
1 ביצה
מעט שמן זית 

הוראות הכנה:

1. מערבבים את כל מרכיבי הבצק בקערת מיקסר ולשים 7-10 דקות עד לקבלת בצק גמיש ואחיד.

2. מורחים קערה גדולה במעט שמן מבפנים, מעבירים את הבצק לקערה ומכסים בניילון נצמד. מניחים להתפחה במקום חמים עד שהבצק מכפיל את נפחו.

3. בינתיים פורסים את הפלפלים הקלויים לאורך לרצועות ברוחב של כ-1 ס"מ.

4. מחלקים את הבצק ל-12 כדורים של 120 גרם כל אחד, ויוצרים מהכדורים נחשים.

5. מלפפים את רצועות הפלפל הקלוי סביב הנחשים (זה בסדר גמור אם הקצוות של הפלפל נשארים משוחררים).

6. קולעים חלות באיזו שיטה שרוצים – אפשר לקלוע 2 חלות של 6 רצועות, או 3 של 4 רצועות. אם רצועות הפלפל השתחררו בזמן הקליעה, אפשר פשוט לדחוף את הקצוות המשוחררים בצורה חופשית בין רצועות הבצק.

7. מעבירים את החלות הקלועות לתבנית מרופדת בנייר אפייה.

8. מתפיחים את החלות התפחה שנייה של כ-30 דקות.

9. מחממים תנור לחום של 200 מעלות.

10. טורפים בקערית את הביצה ומורחים על החלות. את רצועות הפלפל מורחים במעט שמן זית.

11. אופים 5 דקות, מנמיכים את חום התנור ל-180 ואופים 25-30 דקות נוספות, עד שהחלות שחומות, פריכות ומשגעות. 

חלת פלפלים קלויים – תמרה אהרוני (צילום: תמרה אהרוני)
חלת פלפלים קלויים של תמרה אהרוני | צילום: תמרה אהרוני

>> לעוד מתכונים של תמרה אהרוני

חלת ירקות צלויים פראית | רחלי קרוט

 מצרכים:

1 קילו קמח, מנופה
2 כפות (20 גרם) שמרים יבשים
6 כפות סוכר לבן (לא לוותר)
2 וחצי כוסות (600 מ"ל) מים קרים
100 מ"ל שמן זית, חמניות או כל שמן שתרצו
1 כף מלח

ירקות (לבחירתכם):
כרובית צלויה בתנור עם שמן זית
בטטות צלויות
סלקים צלויים
קולרבי צלוי

אופן ההכנה:

1. הכנת הבצק: מערבבים בקערת מיקסר עם וו לישה שמרים, סוכר ומים. מניחים לבלילה לעמוד 5-10 דקות. בזמן הזה השמרים מתחילים לתסוס ולעבוד.

2. מוסיפים את הקמח והשמן וממשיכים ללוש על מהירות 1 או 2 במשך 8-10 דקות. מוסיפים את המלח ולשים עוד 2 דקות.

3. מוציאים את הבצק לשיש, יוצרים ממנו כדור חלק בעזרת ידיים מעט משומנות ומשמנים את דופנות הקערה עם תרסיס שמן או ממש מעט שמן. 

4. מחזירים את הבצק לקערה, מכסים במגבת, כובע אמבטיה מניילון (חדש כמובן) או ניילון נצמד ומעבירים למקרר ללילה או להתפחה בחוץ עד הכפלת נפח. 

5. מוציאים את הבצק לשיש נקי וחותכים לחתיכות במשקל 130 גרם (יצאו לכם 12 רצועות).

6. מכדררים כל חתיכת בצק על השיש לכדור חלק.

7. מניחים את הכדורים על השיש, מכסים ומאפשרים להם לנוח 5-10 דקות. 

8. מרדדים כל כדור בצק למלבן/אליפסה בעובי 1 ס"מ ומגלגלים בצורה הדוקה לרצועה. 

9. מכסים ומתפיחים 10 דקות כדי שיהיה אפשר לרדד את הרצועות ולהגדיל אותן והבצק לא ייקרע. 

10. מגדילים את אורך הרצועות בעזרת שתי הידיים מהאמצע החוצה כדי ליצור רצועה שווה משני הצדדים. לאיזה אורך? לאיזה שתרצו, מדובר פה בחלות פראיות שאפשר לשחק עם העובי והאורך שלהן, שלא כמו בקליעה רגילה.

11. מאבקים את הרצועות שיצרתם במעט קמח או טובלים את הרצועות במים ומיד מגלגלים בהמון שומשום.

12. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה ומפזרים ירקות צלויים.

13. ועכשיו משחקים! מלפפים את רצועות הבצק סביב הירקות בלי לחשוש שהצורה מוזרה או לא יפה. זה הזמן שלכם לשחק ולהשתולל עם הדמיון.

14. מכסים במגבת או ניילון ומתפיחים עד שהנפח גדל בשלושת רבעי. בקיץ זה ייקח 20-30 דקות ובחורף 10 דקות יותר - אבל עזבו זמן, לכל אחד טמפרטורה שונה בבית, פשוט תראו שהיא תפחה אבל לא הכפילה לגמרי את נפחה.

15. בינתיים מחממים תנור ל-200 מעלות. 

16. אופים 17-25 דקות, או עד שהחלות זהובות. אם החלק התחתון זהוב – החלה מוכנה. 

חלת ירקות צלויים פראית - רחלי קרוט (צילום: רחלי קרוט)
חלת בטטה פראית של רחלי קרוט | צילום: רחלי קרוט

חלת ירקות צלויים פראית - רחלי קרוט (צילום: רחלי קרוט)
חלת כרובית פראית של רחלי קרוט | צילום: רחלי קרוט

>> לעוד מתכונים של רחלי קרוט

חלה דו צבעית עם קונפי גזר ובצל ירוק | ונסה וידל אביטן

המרכיבים (6 חלות):

לבצק הלבן:
450 מ"ל מים פושרים
2 כפות סוכר
3 כפות שמרים
2 ביצים
2 כפות סוכר נוספות
2 כפות מלח
חצי כוס שמן
1 ק"ג קמח מנופה

לבצק הכתום:
350 מ"ל מיץ גזר
100 מ"ל מים פושרים
2 כפות סוכר
3 כפות שמרים
2 ביצים
350 גרם גזרים מגוררים
כף כורכום
2 כפות סוכר נוספות
2 כפות מלח
חצי כוס שמן
1 ק"ג קמח מנופה

למילוי:
מעט שמן זית
3 גזרים, חתוכים לקוביות קטנות
שן שום כתושה
מלח
פלפל שחור
2 בצלים ירוקים, קצוציפ

להברשה:
חלמון
זרעי פרג

אופן ההכנה:
1. בצק לבן: מערבבים את המים עם 2 כפות סוכר ו-3 כפות שמרים. מניחים ל-10-15 דקות.

2. מערבבים במיקסר ביצים, עוד 2 כפות סוכר, מלח, שמן וקמח. מוסיפים את תערובת המים והשמרים ולשים 4 דקות לאט ועוד 4 דקות במהירות גבוהה.

3. יוצרים כדור, מניחים במקום חם ומכסים. מתפיחים שעה.

4. לשים להוצאת האוויר, מחלקים ל-6 כדורים ומרדדים כל אחד לעובי חצי ס"מ.

5. בצק כתום: מערבבים את המים ומיץ הגזר עם 2 כפות סוכר ו-3 כפות שמרים. מניחים ל-10-15 דקות.

6. מערבבים במיקסר את שאר החומרים (כולל הכורכום וגזרים המגוררים), מוסיפים את מיץ הגזר עם השמרים ולשים 4 ועוד 4 דקות.

7. מתפיחים, מוציאים אוויר, מחלקים ל-6 כדורים ומרדדים כל אחד לעובי חצי ס"מ.

8. המילוי: מקפיצים את הגזרים עם השום, התבלינים והבצל הירוק.

9. מפזרים את התערובת על מלבני הבצק הכתומים. מכסים במלבנים הבצק הלבן וסוגרים על ידי גלגול. מתפיחים עוד חצי שעה.

10. מברישים בחלמון ומפזרים זרעי פרג.

11. מחממים תנור ל-160 מעלות ואופים 35-40 דקות.

View this post on Instagram

A post shared by Vanessa Abittan Masterchef (@vanesskitchen)

חלתרד | קרין גורן

מצרכים (ל-2 חלות גדולות):

לבצק:
1 קילו קמח
2 כפות שמרים יבשים
חצי כוס סוכר
1 כף מלח
חצי כוס שמן (רגיל או זית)
2 כוסות מים פושרים (פלוס מינוס)

למילוי תרד:
עלי תרד קפואים בשקית (800 גרם)
קוביית גבינה בולגרית, מפוררת
כוס גבינה קשה מגוררת (קשקבל הכי טעים)
2 ביצים
קצת מלח (בעדינות כי הגבינות כבר מלוחות)

לציפוי לפני האפייה:
2 כוסות תערובת שומשום: לבן, מלא, שחור וגם קצת פשתן

אופן ההכנה:

1. מכינים את הבצק: שמים את כל מרכיבי הבצק בקערת מיקסר ולשים 10 דקות במהירות נמוכה-בינונית, לבצק חלק, מבריק וטיפטיפה דביק (אם צריך להוסיף מים או קמח לאיזון המרקם – תרגישו חופשי).

2. משמנים את פני הבצק, מכסים ומניחים לתפיחה להכפלת הנפח, כשעה.

3. המילוי: מפשירים את עלי התרד וסוחטים טוב טוב מנוזלים. מערבבים את העלים עם שני סוגי הגבינה, ביצים ומלח לתערובת אחידה.

4. ההרכבה: עובדים בכל פעם עם מחצית מהבצק (לקבלת 2 חלות). מחלקים את הבצק ל-4 חלקים (או 3, לפי הקליעה שאתם מתכוונים לעשות).

5. מרדדים על משטח משומן כל חלק למלבן צר וארוך.

6. מניחים פס מלית במרכז מלבן הבצק, לאורך. מגלגלים ומהדקים לכיסוי מלא של המילוי.

7. מברישים במים (מהברז) את רצועות הבצק מכל הכיוונים ומגלגלים בתערובת השומשום.

8. קולעים לצמה ומניחים על תבנית מרופדת נייר אפייה.

9. מכסים בניילון רופף ומתפיחים חצי שעה (לא מחכים להכפלת הנפח).

10. מחממים תנור ל-200 מעלות (ללא טורבו) ואופים כ-30 דקות להזהבה עמוקה. 

חלתרד - קרין גורן (צילום: קרין גורן)
חלתרד של קרין גורן | צילום: קרין גורן

חלה עם זעתר טרי ובצל מטוגן | בת-חן דיאמנט

מצרכים:

לבצק:
קילו קמח לחם/חלות
400 מ"ל (כוס ושני שליש) מים
10 גרם (כף) שמרים יבשים
50 גרם (רבע כוס) סוכר
50 גרם (2 וחצי כפות) דבש
2 ביצים גודל L
50 גרם (רבע כוס) שמן זית/קנולה
20 גרם (כף) מלח

תוספות:
5 בצלים, קצוצים
3 כפות שמן זית
2 כוסות עלי זעתר/אורגנו טריים
מלח
פלפל שחור

לציפוי:
ביצה טרופה
קורט מלח
שומשום

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערת המיקסר בעזרת מזלג מים, שמרים, סוכר ודבש. ממתינים כשתי דקות, מוסיפים ביצים וקמח ולשים במשך דקה.

2. מוסיפים בהדרגה את השמן ולשים 9 דקות עד שהבצק אחיד ורך למגע. שתי דקות לפני הסוף מוסיפים את המלח ומגבירים את מהירות המיקסר.

3. מוציאים את הבצק מהקערה, לשים ידנית ומעצבים לצורת כדור. מעבירים את הבצק לקערה משומנת מעט בתחתית, מכסים במגבת ונותנים לו לנוח כ-20 דקות (הוא לא אמור להגיע לתפיחה מלאה).

4. מכינים את המלית: מטגנים את הבצלים בשתי כפות שמן עד להזהבה קלה. מוסיפים את העלים ואת כף השמן הנותרת, מתבלים במלח ופלפל ומצננים.

5. מחלקים את הבצק ל-8-11 חלקים שווים, כל חתיכת בצק במשקל 155 גרם.

6. משטחים כל חתיכת בצק על משטח עבודה (לא מקומח) לצורת עיגול. מניחים 2 כפות מלית במרכז הבצק, מקפלים את הקצוות למרכז, צובטים את תחתית הכדור ומכדררים בעדינות לכדור יפה. יש להיזהר שהמלית לא תברח ותקרע את הבצק.

7. מניחים את כל הכדורים בתבנית עגולה משומנת מעט בקוטר 30 ס"מ.

8. מברישים את כדורי הבצק בביצה טרופה ומתפיחים כשעה או עד הכפלת הנפח, ללא כיסוי (לא ליד חלון פתוח עם רוח).

9. מברישים שוב בעדינות את כדורי החלה בביצה, ומפזרים שומשום וקורט מלח.

10. מחממים תנור ל-180 מעלות חום עליון ותחתון ואופים את החלה 30 דקות (האפייה יחסית ארוכה מכיוון שהכדורים צפופים).

11. מוציאים בזהירות את החלה מהתבנית, בודקים אם התחתית מוכנה והבצק אפוי, ובמידת הצורך מחזירים לתנור כבוי להמשך אפייה לעוד 10 דקות. 

חלה עם זעתר טרי ובצל מטוגן – בת-חן דיאמנט (צילום: בת-חן דיאמנט)
חלה עם זעתר טרי ובצל מטוגן של בת-חן דיאמנט | צילום: בת-חן דיאמנט

>> לעוד מתכונים של בת-חן דיאמנט

חלת חציל בטחינה | חן במטבח

מצרכים (ל-2 חלות קטנות-בינוניות):

לבצק:
חצי קילו (500 גרם) קמח מנופה
רבע כוס סוכר
1 כף שמרים יבשים
חצי כף מלח
רבע כוס שמן
1 ביצה
1 כוס מים

למילוי:
2 חצילים קטנים
מעט מיץ לימון
מעט אריסה
מלח
מעט טחינה גולמית
מעט סילאן

לציפוי:
ביצה מעורבבת עם כפית מים ומעט מלח
מעט שומשום

אופן הכנה:

1. הבצק: מערבבים בקערת המיקסר את כל החומרים היבשים (קמח, סוכר, שמרים ומלח). מוסיפים את השמן והביצה ומתחילים ללוש במהירות נמוכה-בינונית. מוסיפים את המים בהדרגה ולשים 10 דקות לקבלת בצק חלק ומעט דביק.

2. מעבירים את הבצק לקערה משומנת ומשמנים אותו מכל הצדדים.

3. מכסים בניילון נצמד ומניחים לבצק לתפוח שעה עד שעה וחצי, או עד שהוא מכפיל את נפחו.

4. בזמן שהבצק תופח קולים את החצילים על אש גלויה מכל הצדדים עד שהקליפה משחירה. יוצרים כמה חורים בתחתית החצילים ומניחים במסננת להגרת הנוזלים.

5. לאחר התפחת הבצק מקלפים את החצילים וסוחטים עליהם מעט לימון, כדי שלא ישחירו.

6. מוציאים את הבצק מהקערה ומחלקים לשני חלקים שווים (אחד לכל חלה).

7. מחלקים את אחד החצאים ל-4 חלקים שווים (או 3, לצמה רגילה) ומכדררים כל אחד לכדור.

8. מקמחים מעט את משטח העבודה, ומרדדים כל חלק לעלה צר וארוך.

9. מורחים על העלים שכבה דקה של אריסה ומפזרים מעט חציל קלוי, מלח, מעט טחינה ומעט סילאן.

10. מגלגלים את העלים לרצועות, סוגרים היטב את הפתח וקולעים לצמה גבוהה.

11. מעבירים את החלה לתבנית מרופדת בנייר אפייה, ומכינים באותו אופן את החלה השנייה.

12. משמנים מעט את החלות ומכסים במגבת. מתפיחים 40-60 דקות, עד שהן כמעט מכפילות את נפחן.

13. מחממים תנור ל-180 מעלות.

14. מברישים את החלות בעדינות בביצה הטרופה ומפזרים שומשום.

15. אופים 20-30 דקות בשליש התחתון של התנור.

16. עם צאתן מהתנור מכסים את החלות במגבת נקייה (ככה השכבה החיצונית יוצאת רכה). 

חלת חציל בטחינה - חן במטבח (צילום: אסף מזרחי)
חלת חציל בטחינה של חן במטבח | צילום: אסף מזרחי

>> לעוד מתכונים של חן במטבח

חלת גזר | אסטלה

מצרכים (2 חלות):

1 קילו קמח
540 גרם מיץ גזר
30 גרם שמרים טריים
2 ביצים M
100 גרם סוכר
17 גרם מלח
70 גרם שמן
70 גרם צימוקים
15 גרם גרידת תפוז
חצי כפית כורכום (אם רוצים לחזק את הצבע)

לזיגוג:
ביצה טרופה
שומשום

אופן הכנה:

1. לשים יחד את כל המרכיבים למעט הצימוקים עד לקבלת בצק חלק ואלסטי.

2. מוסיפים את הצימוקים ולשים רק עד שהם מתפזרים בבצק.

3. מתפיחים במקום חמים למשך 90-120 דקות.

4. "מפילים" את הבצק (מכים בו להוצאת האוויר) ומחלקים ל-8 חלקים של 225 גרם כל אחד.

5. מגלגלים כל חלק לרצועה באורך 50 ס"מ וקולעים כל 4 צמות לחלה.

6. מסדרים את החלות הקלועות על תבנית מרופדת נייר אפייה, מזגגים בביצה טרופה ומניחים להתפחה שנייה של כשעה.

7. מחממים תנור ל-170 מעלות בטורבו.

8. מזגגים שוב בביצה ומפזרים שומשום.

9. אופים 40-45 דקות. 

חלת גזר - אסטלה (צילום: זאב בלפר)
חלת גזר של אסטלה | צילום: זאב בלפר

>> לאתר הבית של אסטלה

חלת דלעת ללא גלוטן | פינובייקרי

מצרכים:

500 גרם תערובת מולינו כחול
17 גרם שמרים יבשים
2 כפות סוכר לבן
כף שטוחה מלח
100 מ"ל שמן זית
500 מ"ל מים פושרים

לדלעת:
300 גרם דלעת
מעט שמן זית
תימין טרי

להברשה:
חלמון טרוף
שומשום

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל החומרים היבשים. יוצרים גומה ושופכים בתוכה את השמן. מכסים בעזרת כף.

2. מוסיפים 300 מ"ל מים ומתחילים ללוש. מוסיפים מים תוך כדי לישה, בכל פעם קצת, עד שמתקבלת עיסה לא דביקה.

3. חותכים את הדלעת לקוביות קטנות, מורחים בשמן זית ואופים יחד עם התימין 10 דקות ב-200 מעלות, עד להשחמה. מצננים ומוסיפים לבצק.

4. יוצרים מהבצק כדור ומכסים במגבת. מניחים להתפחה של כשעה במקום חמים.

5. מחלקים את הבצק לשניים, מקמחים את משטח העבודה בקורנפלור ויוצרים מכל חצי חלה. מניחים להתפחה חוזרת של חצי שעה.

6. מורחים חלמון, מפזרים שומשום ואופים ב-200 מעלות 30-40 דקות.