כולנו יודעים שארוחת הבוקר היא חלק משמעותי בשגרת היום יום. לא נולדנו אתמול, ואנחנו מודעים לחשיבות הבריאותית שלה, אבל איכשהו, ככל שאנחנו גדלים ומתבגרים, אנו נוטים יותר לדלג עליה, ולצאת מהבית על בטן ריקה, ומקסימום איזו כוס קפה בדרך לדלת. כשנולדים לנו ילדים, אנחנו עומדים מולם בתימהון כשהם מוחים בפנינו שהם לא מעוניינים לאכול ארוחת בוקר. "מאיפה הם ירשו את זה?", אנחנו מגרדים בראשינו, המומים, הרי כשאנחנו היינו קטנים, נהגנו לאכול ארוחת בוקר לפני כל יום לימודים.
"ילד שלא אוכל ארוחת בוקר הוא פחות מרוכז"
"ילדים הם חקיינים מושלמים של הוריהם", אומרת כוכבית דוידיאן, תזונאית המתמחה בתזונת ילדים והפרעות אכילה. "אין טעם לצפות שבן להורים שלא יושבים לאכול ארוחת בוקר באופן מסודר ירצה לאכול בעצמו. אם ילד שומע מאמו את המשפט 'אני לא אוכלת ארוחת בוקר', אין שום סיבה שהוא ירצה לעשות כך. באנגלית ארוחת בוקר היא Breakfast: שבירת-צום. זאת מפני שרוב הילדים אוכלים את ארוחת הערב בשעה שבע או שמונה בערב ואז הם בצום עד שעות הבוקר, כ-12 שעות של צום. לכן זה לא פלא שמחקרים מראים שילד שאינו אוכל ארוחת בוקר הוא פחות מרוכז ויותר עצבני, ושילד שאכל הוא מרוכז יותר וקולט ולומד יותר טוב.
"חשוב לרענן את המושג של ארוחת הבוקר. מדובר אולי בארוחה החשובה ביותר ביום, אך לא בגדולה ביותר. ארוחות של בתי מלון ומסעדות בלבלו את המושגים הללו אצלנו. ארוחת בוקר טובה לילדים, כזו שתתן להם אנרגיה לגוף וגלוקוז למח, צריכה להיות פשוטה, זמינה ולא כבדה מדי לעיכול".
קבלו כמה מהמלצותיה של התזונאית לארוחות בוקר פשוטות ומזינות:
1. פרי: "בננה גדולה היא ארוחת בוקר מצויינת. לידה אפשר לתת לילד לשתות מים או תה עם מעט סוכר. אפשר לשים ליד הפרי החתוך גם מעט יוגורט עם דבש. אני לא ממליצה לתת לילד לשתות שוקו בבוקר. יש בזה המון סוכר שמעלה את האנרגיה ואז מיד מוריד אותה, מה שגורם להפרעות קשב וריכוז".
2. שייק: "שייק מפירות העונה על בסיס מים זו ארוחת בוקר נהדרת לכל המשפחה. מערבבים בבלנדר בננה, מלון ואגס, למשל, ומקבלים ארוחת בוקר שלמה, כולל הנוזלים".
3. דגני בוקר: "יש היום המון אפשרויות שונות בעולם דגני הבוקר. אלה המומלצים הם הסוגים שעשויים מחיטה מלאה, או בעלי סיבים תזונתיים, וללא סוכר. קורנפלקס רגיל, בניגוד לאמונה הרווחת, אינו בריא, למרות שאין בו תוספת סוכר. מדובר בתירס. קורנפלור וזה הכל. יש היום לא מעט אפשרויות טעימות ומזינות הרבה יותר".
4. כריך: "פרוסת לחם מקמח מלא עם חביתה, גבינה או ירקות זו ארוחת בוקר מצויינת. כדאי, אם אוכלים כריך בבוקר, לתת לילד לארוחת העשר פרי, ולהפך. ילד שאכל ארוחת בוקר מלאה, כמו כריך עם ביצה, לא יהיה רעב לעוד כריך אחרי שעתיים".
5. חטיף: "ילדים אוהבים חטיפים, ובשוק היום יש לא מעט חטיפי אנרגיה טבעיים מגרנולה או משיבולת שועל שיכולים להחליף ארוחת בוקר. חשוב לא להתבלבל עם חטיפים מלאי סוכר שמתחפשים לחטיפי אנרגיה, אבל הם בעצם ממתקים, כמו 'שוגי', למשל".
מה עושים כשהילד לא רוצה לאכול?
מקשטים לו את הצלחת ובוחרים יחד מתכון. המדריך
מה עושים כשהילד לא רוצה לאכול?
ואם בבוקר לא בא לי?
|
מה עושים כשהילד לא רוצה לאכול?
למרות ההפצרות, ילדים רבים מסרבים בכל תוקף להכניס מזון לפה בשעות הבוקר, אך על פי דוידיאן, עם האוכל בא התיאבון. "מדובר בעניין של הרגל, ילד שלא רגיל לאכול בבוקר לא יפתח בשעות אלה רעב, אבל אחרי כמה ימים של ארוחות בוקר מסודרות, מערכת העיכול תתעורר גם היא מוקדם יותר, השעון הביולוגי יעבוד כמו שצריך ותעלו על דרך המלך".
את הילדים שממשיכים להתעקש, ממליצה דוידיאן לשתף בחשיבות העניין. "אם הילדים יבינו למה זה חשוב עבורם לאכול בבוקר, ולהכניס משהו לפה כל שעתיים וחצי בערך, כדי לשמור על אנרגיה וריכוז במהלך הלימודים ולעזור להם להצליח, הם ישתפו פעולה טוב יותר. הם יקחו אחריות מתוך מודעות, ולא סתם יפעלו מתוך צייתנות".