שם: תום פרנץ
גיל: 39
מהיכן בארץ: תל אביב
תאריך לידה: 10.5.1973
מזל: שור
מצב משפחתי: נשוי + 1
תאר את עצמך ב -5 מילים:
מאמין, רגיש לסביבתי, אוהב אדם וטבע, משפחתי, שקול בדעתי
• התחביב הנוסף שלי (אחרי בישול) הוא צילום, אני מקווה להציג תערוכה יום אחד.
• אני אוהב דגים מרוקאים חריפים ופלפל חריף. במהלך הגיור שלי התפללתי 3 שנים באופן קבוע בבית כנסת מרוקאי והתאהבתי בטעמים האלו.
• בצעירותי הייתי אלוף בית הספר באתלטיקה קלה ובשנים האחרונות רצתי מרתון.
• אני לומד גמרא בכולל "זכר שלמה".
• אני מכיר את העיר העתיקה בירושלים בעיניים עצומות.
• כשאני טס לגרמניה יש במזוודה שלי 10 קילו של חומוס, חצילים במיונז ופיתות למשפחה וחברים.
מתי בפעם האחרונה הזמנת אוכל ממסעדה, ומאיפה?
אני לא נוהג להזמין אוכל ממסעדות .
אם היית תבלין, איזה תבלין היית?
טימין.
על איזה מטבח גדלת, ועל איזה מטבח אתה מגדל את ילדיך/משפחתך?
נולדתי וגדלתי בגרמניה, כך שהמטבח הגרמני הקלאסי של אזור הריין הוא המטבח הביתי שלי. זהו מטבח מאוד שונה מהמטבח הישראלי. אמי בישלה אוכל עונתי מחומרי גלם מקומיים כגון תפוחי אדמה וכרוב בחורף, אספרגוס לבן ברוטב הולונדייז באביב, בסתיו קטפנו פטריות, בקיץ קטפנו דובדבנים, שזיפים, תפוחים, פירות יער וגם מהן אמי הכינה מטעמים. גדלתי גם על הרבה נקניקיות ונקניקים מסוגים שונים, לחמים טובים, חמאה, ריבות ביתיות ותבשילים גרמניים שונים מבשר. החופשות שלנו היו בים הצפוני ושם אכלנו דגים כמו סלמון ופורל. כשהתחלתי לבקר בארץ הוספתי חומרי גלם ים תיכוניים לתפריט הגרמני שלי. מאז שעליתי ארצה לפני 8 שנים אני מבשל מנות שאני מכיר מהבית בהתאמה ים תיכונית. אימצתי כאן גם הרבה מנות מקומיות למשל חריימה, שקשוקה, חומוס וטשולנט שאני מאוד אוהב להכין.
לאיזה אישיות מפורסמת היית רוצה לבשל ארוחה?
משה רבנו.
מה החוויה הראשונה שאתה זוכר מהמטבח?
אחד הזיכרונות המוקדמים שלי הקשורים באוכל הם מגיל 6. יצאנו לקטוף תותים בשדה, במקום לשים אותם בסלסלה, אני ואחי אכלנו את התותים שהיו חמימים מהשמש עד שכאבה לנו הבטן. כשהגענו הביתה עזרתי לאמי להכין ריבת תותים ממה שההורים קטפו. הכנו בערך 40 צנצנות כדי שיספיקו עד העונה הבאה.
מה הפאדיחה הכי גדולה שקרתה לך במטבח?
כשהייתי בן 22, מתנדב בשנת שירות בישראל, הכנתי ארוחה ל-15 סועדים והמנה הראשונה הייתה מרק אבוקדו. משום מה החלטתי להרתיח אותו והחזקתי אותו בחום לפני הגשה וזו הייתה טעות מרה, תרתי משמע כי המרק קיבל מרירות, חמיצות וצבע חום. זה כנראה עדיין היה טעים מספיק כי כולם אכלו. מצד שני אולי הם היו רעבים, או מנומסים.
תמיד התעניינתי במה שקורה במטבח, בסירים של אמא ועזרתי לה. אבל כל עוד גרתי בבית היא זו שבישלה ואני מדי פעם רק הכנתי משהו. התחלתי לבשל ממש בגיל 22 כשעזבתי את הבית, והגעתי לישראל לשנת שירות שהתחילה בירושלים בבית בן יהודה, שם התחלתי גם ללמוד עברית וגם לבשל. את הקניות עשיתי בשוק מחנה יהודה ואז התאהבתי בו על צבעוניותו וטריותו. המשך שנת השירות היה בבית חולים ביד אליהו. האוכל שהוכן בבית החולים לא היה לי טעים, למסעדות לא היה לי תקציב, עשיתי הרבה ספורט ותמיד הייתי רעב אז פשוט בישלתי. שוק התקווה היה "המזווה" שלי, שאלתי את אמא שלי איך מכינים כל מיני דברים והתחלתי לנסות להכין את המאכלים שלה. אי אפשר להגיד שלמדתי בישול - הכל נעשה דרך ניסוי וטעייה. אני מושפע מהמטבח הגרמני עליו גדלתי, מהמטבח הספרדי כיוון שגרתי בסיבליה, מהמטבח האיטלקי ומהמטבח הישראלי הים תיכוני כמובן.
למי אתה הכי אוהב לבשל?
אני הכי אוהב לבשל לאישתי ולכבוד סעודת ליל שבת עם אורחים.
מה אתה הכי אוהב לאכול?
אני מאוד אוהב לאכול ולגלות טעמים חדשים שאני לא מכיר, אבל אני הכי אוהב את האוכל של אישתי שבישלה במיוחד עבורי.
אילו שלושה מרכיבים תמיד אפשר למצוא אצלך במטבח?
בצל, שום ותפוחי אדמה.
מהי העצה הכי טובה שקיבלת בנוגע לבישול?
אם יש מקום לשניים יש מקום לשלושה. פתגם ספרדי שאימצתי.
מהו ה"גילטי פלז'ר" שלך בכל הנוגע לאוכל?
שוקולד מכל הסוגים, וסנדוויץ' מלחם אחיד עם חומוס קנוי, קטשופ וגבינה צהובה. זה הרבה יותר טעים ממה שזה נשמע.