משתתפי התכנית מאסטר שף יצאו, בשיתוף פעולה עם הסוכנות היהודית, למסע בארבע קהילות יהודיות ברחבי אירופה כדי להכיר את החיים היהודיים בתפוצות והתרבות הקולינרית. מסע שראשיתו קולינריה וסופו ציונות, שליחות, זהות יהודית ואהבת הארץ. ארבע 'בשלניות' מארבע מדינות שנבחרו על ידי שליחי הסוכנות היהודית, בצרפת, גיאורגיה, איטליה והונגריה, הפגישו את משתתפי התכנית עם מתכונים מסורתיים, אבל גם עם סיפורים אישיים מרגשים. לאחר שובם של מתמודדי מאסטר שף לישראל, הם נדרשו להכין ארוחה שלמה, על פי המסורת של המדינה בה התארחו ומתכונים שהכינו להם המארחים. בין הסועדים היו בני משפחה ושליחי הסוכנות היהודית, שהיו אחראים על הפרויקט. "חשוב לחבר את הצעירים היהודים לישראל ולעולם היהודי במטרה למנוע התרחקותם מישראל ומהזהות היהודית שלהם ", מסביר אלכס כץ, שליח הסוכנות היהודית בהונגריה. "הסוכנות היהודית", ממשיך כץ, "משתמשת היום בדרכים מגוונות לחיזוק הקשר בין יהדות העולם לישראל. מאסטר שף, היא עוד דרך להעמיק את ההכרות ולהיטיב את החיבורים, חברתית ותרבותית. מפגש של החברה הישראלית והעולם היהודי, סביב שולחן אוכל אחד".
יהודית, שליחת הסוכנות בהונגריה, ומשפחתההביקור אצל יהודית - הונגריה
יהודית שגיב בת ה-32, היא רכזת העלייה של הסוכנות היהודית בהונגריה. יהודית עלתה לארץ בעצמה עם הסוכנות לפני שתים עשרה שנה, התחתנה עם ישראלי והקימה משפחה. לפני שנה נסעה יהודית, ביחד עם בעלה ולשולת הילדים, לשליחות בהונגריה. "היום אני מביאה עולים", היא אומרת בגאווה על המעגל שנסגר.
עד שעלתה לארץ, הרגישה יהודית שגיב תמיד ש"משהו שחסר". "הרגשתי שאני לא נמצאת במקום הנכון", היא אומרת. "הנשמה שלי חצויה בין ישראל להונגריה", היא מחייכת גם היום, כשהיא נמצאת בבודפשט כאשת שליח ומשמשת כרכזת עלייה של הסוכנות היהודית. "כשאני בהונגריה, אני מתגעגעת לישראל, למנטאליות, לאנשים, לחברויות ולשיחות הרחוב. כשאני בישראל, אני מתגעגעת להונגריה. למשפחה ובעיקר לאוכל ההונגרי, שאי אפשר להשיג בארץ".
אלכס כץ - שליח הסוכנות בהונגריה המטבח ההונגרי, מספרת יהודית, כולל השפעות קולינריות מעמים שונים, והמזון בדרך כלל חריף ומתובל ויש בו נוכחות רבה לתפוחי אדמה ולכרוב. הפפריקה נחשבת לתבלין הלאומי של הונגריה והצריכה הממוצעת לנפש עומדת על חצי קילו בשנה. יהודית למדה לבשל רק לפני חמש שנים, כשכבר היתה לה משפחה משלה. חמותה ז"ל, זכתה במקום השני בתחרות בישול לאומית בהונגריה והיא שלימדה אותה לבשל את מיטב המנות ההונגריות. לארוחה שהכינה עם המתמודדים ממאסטר שף הגיעו בני משפחה, שליחי הסוכנות היהודית ואחותה של שגיב, ריטה לונ'אי. לונ'אי, 29, רופאת ילדים במקצועה, תעלה בחודשים הקרובים לארץ במסגרת תכנית ייחודית שהסוכנות מפעילה עבור רופאים עולים. "אני נפרדת מהונגריה", היא אומרת, "אבל לא מהאוכל ההונגרי".
המתכון של יהודית שגיב למרק גולש: (לארבעה אנשים)
מצרכים:
1 בצל גדול או שני קטנים
600 גרם בשר גולש
2 כפות פפריקה אדומה מתוקה
2 כפות שמן (אם יש אפשרות, להחליף בשומן אווז)
כפית שטוחה של קימל
מלח
פלפל
4 תפוחי אדמה בינוניים
5-6 גזר
2 שורש פטרוזיליה
עגבנייה
הכנה:
את הבצל קוצצים ומטגנים בשמן החם עד שהוא שקוף.
מוסיפים את הקימל ומערבבים עם הבצל ואז מוסיפים את הפפריקה המתוקה.
מיד אחרי ערבובם מוסיפים כוס מים רותחים כדי שהפפריקה לא תישרף כי אז האוכל יהיה מר. מוסיפים גם את העגבנייה חתוכה לשתיים.
את הבשר חותכים לקוביות קטנות (יותר קטנות מאלו שחתך הקצב) ושופכים לסיר.
מוסיפים מלח ופלפל ומים עד שיכסה את הבשר לגמרי ועוד קצת.
מבשלים כשעתיים שעתיים וחצי ואם המים מתחילים להתאדות מוסיפים עוד עד לכיסוי הבשר.
אחרי שהבשר רך מוסיפים מים בכמות כפולה מהנפח שהיה (לפי כמות המרק שאנו רוצים). טועמים ומוסיפים מלח ופלפל שוב.
מוסיפים את הגזר ושורש פטרוזיליה חתוכים לעיגולים.
אחרי כ-15 דקות מוסיפים גם את תפוח האדמה חתוך לקוביות ומבשלים עוד כרבע שעה עד שגם הוא מתבשל.
הביקור אצל ג'נין - צרפת
כל ארבעת ילדיה של ג'נין סופיר מצרפת עלו לישראל עם הסוכנות היהודית. לבתה הצעירה, קראה סופיר על שם אביטל שרנסקי, אשתו של יו"ר הסוכנות היהודית, אחרי שהתרשמה ממאבקה של שרנסקי לשחרור בעלה, שהיה אסיר ציון. אביטל סופיר , בת 18 היום, ביקרה בשנה שעברה בארץ במסגרת פרויקט 'מסע' של הסוכנות היהודית וממשלת ישראל. עכשיו גם היא עושה עלייה, כמו אחיה לפניה, ולפני ימים אחדים התגייסה לצה"ל.
"חינוך יהודי ציוני", כך מסבירה ג'נין את העלייה של ילדיה. גם החיים שלה ושל בעלה, היא מספרת, למרות שנשארו בפריז, סובבים סביב הקהילה היהודית. הסיפור של ג'נין סופיר ומשפחתה, איננו חריג. מדי שנה, מספר אריאל קנדל, שליח הסוכנות היהודית בצרפת, מגיעים לישראל עם הסוכנות היהודית כ – 2000 עולים חדשים מצרפת, ועוד כ – 4000 צעירים שלוקחים חלק בתכניות לימודים או התנדבות כמו 'תגלית' או פרויקט 'מסע'. "זוהי קהילה יהודית מאד ציונית, הגדולה ביותר באירופה, שמונה כחצי מיליון יהודים", מסביר קנדל.
שליח הסוכנות בצרפת -אריאל קנדל ג'נין ובעלה, ג'רארד, מתגוררים בקהילה היהודית ברובע ב – 11 בפריז. הקהילה שהם משתייכים אליה מונה כ – 100 משפחות יהודיות, רובן מצפון אפריקה במקור. ג'נין, מנהלת חשבונות בבית הספר היהודי הגדול בצרפת, בית ספר "יבנה" בפריז. בעלה עובד עם קשישים יהודים בודדים בארגון הרווחה של הקהילה. הארוחה שהכינה ג'נין עם משתתפי מאסטר שף התבססה על מאכלים צרפתיים מקומיים שג'נין 'הכשירה', מטעמי דת. היא עצמה למדה לבשל בגיל 18, אחרי שהתייתמה מאמה, אז לקחה על עצמה את הבישול המשפחתי. "כשאנשים טועמים את האוכל שלי ונהנים, אני מרגישה הכי קרוב לגן עדן", היא מודה. "אני לימדתי את כל הילדים שלי לבשל, עכשיו, כשהם בארץ, הם יכולים לבשל לעצמם, ולהיזכר בטעם של הבית".
לדה המארחת האיטלקיההביקור אצל לדה - איטליה
באיטליה יש קהילה יהודית קטנה, בת 25,000 יהודים. "מדינת ישראל", מספרת אריאל די פורטו, נציגת הסוכנות היהודית, "נתפסת בעיני יהודי איטליה כארץ ההזדמנויות העסקיות וכמדינה יציבה מבחינה כלכלית. בגלל זה ובעיקר מטעמי ציונות, בשנה האחרונה יותר ויותר יהודים מאיטליה פונים לסוכנות היהודית ומבקשים לעלות לארץ".
לטיציה, המכונה לדה, היא בשלנית מהקהילה היהודית באיטליה שלקחה חלק בתכנית מאסטר שף. לדה נולדה וגדלה ברומא, ומבחינתה העיסוק באוכל יהודי הוא סמלי ומייצג את המסורת היהודית. בנה של לדה עלה לארץ לפני חמש שנים עם הסוכנות היהודית, מטעמי ציונות. הוא התאהב בישראלית, ובקרוב מאד יוולד בנם הבכור. "סוף סוף יהיה לי נכד ישראלי", לדה צוחקת. לארוחה עם כוכבי מאסטר שף, היא מכינה מטעמים מהמטבח היהודי רומי. היא בחרה ירקות שמאפיינים את השווקים באיטליה, פרחי קישואים ואינדיביה. "כדי לתת תחושה של בית".
מתכון של לדה למרק פסטה עם חומוס
שליחי הסוכנות - איטליה מצרכים:
1.5 ק"ג חומוס שהושרה לילה שלם
2 כפות עגבניות מרוסקות
2 עד 3 שיני שום
רוזמרין
1.2 כפית אבקת מרק
שמן לפי הצורך
מלח
פלפל
הכנה:
לטגן בשמן על אש נמוכה את ענף הרוזמרין (קשור עם חוט) עם השום והעגבניות המרוסקות
להוסיף ליטר מים פושרים ולבשל את החומוס במשך שעה וחצי.
להוריד את השום והרוזמרין, לקחת כרבע מהחומוס ולטחון אותו עם אבקת המרק
להחזיר אותם לסיר ולהוסיף מלח - 5 דקות
להרתיח את המרק ולזרוק בתוכו את ה MALTAGLIATI - סוג פסטה קצרה עשויה מביצים - 5 דקות.
להגיש עם שמן זית טרי.
סה"כ זמן הכנה הוא כשעה וחצי
ציורי, האישה שלנו בגאורגיההביקור אצל ציורי - גיאורגיה
כשציורי אחלקצישווילי, בת ה-50, החלה לעבוד לפני שנה וחצי כאשת אדמיניסטרציה במשרדי הסוכנות היהודית בגיאורגיה, היא וילדיה נחשפו למגוון תכניות שמופעלות בקרב צעירים וסטודנטים. נציגת הסוכנות היהודית, סימה אופיר, מספרת שבמהלך הצילומים לתכנית 'מאסטר שף', שעה שאחלקצישווילי בישלה וארחה את מתמודדי התכנית, הגיע בנה הצעיר למספר חודשים בישראל, במסגרת פרויקט 'מסע' של הממשלה והסוכנות היהודית, כדי לעשות התמחות במלונאות.
אבי וסימה אופיר - שליחי הסוכנות בגאורגיה בית משפחת אחלקצשווילי, הוא בית פתוח. המשפחה מקיימת ארוחות רבות משתתפים, בין השאר למבקרים מהארץ. יש טקס במהלכו נבחר ראש השולחן, הוא ה"טמדא", וטקס של ברכות. הסעודה מתנהלת כך שכול סועד אומר ומקבל ברכה. לפי התרבות הגיאורגית, אסור לפנות אוכל במהלך הארוחה.
"מדובר בקהילה חמה ומסורתית", אומר שליח הסוכנות היהודית אבי אופיר על הקהילה היהודית בגיאורגיה. "הסוכנות היהודית העלתה עד היום קרוב ל- 24 אלף יהודים מגיאורגיה, ביניהם גם אמה של ציורי ואחיה", הוא מספר. "בגיאורגיה נותרו עוד כמה אלפי יהודים. השליחים של הסוכנות היהודית פועלים לחזק את הקשר של הקהילה עם ישראל ועם העולם היהודי". ציורי הכינה למתמודדים מתכונים מהבישול הגיאורגי המסורתי. זה בישול שמשלב הרבה מאד בשר, היא אומרת על האוכל היהודי הגרוזיני ומציינת שהוא מבוסס על מאכלים גרוזינים מקוריים שהותאמו לחוקי הכשרות.