יש אתגר גדול באפייה ללא גלוטן. הגלוטן הוא חלבון החיטה אשר מצוי בריכוזים נמוכים יותר גם בדגנים אחרים כמו שעורה, שיפון ושיבולת שועל ויש הרבה אנשים שרגישים אליו. הרבה חולי צליאק חייבים לשמור על דיאטה ללא גלוטן ומעבר להם זה הפך להיות קצת טרנדי לאכול ללא גלוטן. באופן אישי אני ממליצה לצמצם בצריכת הגלוטן כיוון שחשיפה מוגברת היא אחד מגורמי הסיכון ללקות במחלת הצליאק. ולכן, מתי שרק מתאפשר לי אני מנסה להמיר את מרכיבי החיטה במתכונים שלי בדגנים אחרים.
במתכון הזה אין בכלל חיטה. יותר מזה, אין בכלל קמח, משום סוג. הבסיס של המאפינס הוא תערובת של טחינה וביצים, שבמינונים נכונים בין השניים אפשר ליצור כל מיני סוגים של מאפים, מתוקים ומלוחים. אני השתעשעתי והוספתי לבסיס הזה קצת פירות שנותנים לו מתקתקות עם נקודות של חמיצות - שביחד נתנו טעם קייצי וכייפי.
המרכיבים (ל-20-22 מאפינס בתבנית של 24 יחידות):
2 ביצים
2/3 כוס טחינה גולמית משומשום מלא
1/4 כוס שקדייה (ממרח שקדים)
1/4 כוס מייפל או סילאן
1 בננה בינונית בשלה ומעוכה היטב
מעט קינמון
1 כפית אבקת אפייה
1/2 כוס אוכמניות (בלובריז) טריים או קפואים (או צימוקים, אוכמניות מיובשות ועוד)
אופן ההכנה:
1. טורפים היטב את הביצים ומוסיפים את הטחינה. מערבבים היטב יחד עד שנוצרת עיסה די קשה.
2. מוסיפים את יתר המרכיבים למעט האוכמניות ומערבבים היטב.
3. מחממים תנור לחום של 180 מעלות. שופכים את התערובת לתבנית השקעים עד 3/4 מהגובה - שימו לב שהמאפינס תופחים מאוד במהלך האפייה. מוסיפים את האוכמניות לבלילה שבשקע ומשקיעים אותן בעזרת כפית או בעזרת האצבע. אופים כ-15 דקות, עד שהחלק העליון שחום מלמעלה והמאפינס יציבים. אם רוצים לאפות את המאפינס לא בגרסת מיני, אלא בתבנית מאפינס של 12 שקעים, יש לאפות כ-20 דקות.
4. מצננים מעט ומחלצים מהשקעים.
* ליה שומרון פינדר היא בוגרת בית הספר Natural Goutmet Institute בניו יורק, מגישת טלוויזיה ("מתכון בטוח"), מרצה ומנחת סדנאות בישול בריא
הכנתם? ספרו לנו איך יצא!