עברו הימים שבהם שומנים נשפכים היו סימן לבריאות. אם פעם היינו מכריחים את הילד לסיים את האוכל מהצלחת ולטפח ירכיים שמנמנות, עכשיו חלק גדול מאיתנו מתמודד עם הבעיה ההפוכה; הרבה מאוד ילדים סובלים מהשמנה, וההשלכות שלה מבאסות, גם מבחינה בריאותית אבל לא רק. אז מה עושים? מתחילים בבדק בית. מה יש לנו במקרר, האם אנחנו נותנים דוגמה אישית לתזונה נכונה והאם אנחנו מוותרים לילד במקומות שאסור לוותר בהם? רוצים לחנך את הילד לתזונה מאוזנת ובריאה? הנה 10 הכללים שייקחו אתכם לשם.
1. אל תאפשרו להם להתקבע. ילדים יכולים להיות בררנים ברמה בלתי נתפשת ("אני לא רוצה את האפון הזה, אני רוצה את זה!!"). התפקיד שלכם כהורים הוא לא להיכנע לבררנות הזו, ולהקפיד לפתוח בפניהם אופציות שאינן שניצל וקטשופ או דגני בוקר בטעם שוקולד. "חשוב להציע לילד מגוון של מזונות: אגוזים ושקדים, גרעינים, טחינה, נבטים, קטניות, דגנים מלאים, בשר, עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב", אומרת דפנה שטרן, תזונאית קלינית, מומחית לתזונת ילדים ומשפחה. גם אם בפעם הראשונה הילד עושה פרצוף, חשוב להמשיך לחשוף אותו למזונות הללו עד שבסופו של דבר יתרגל לטעמם. "אל תחליטו שילדים לא אוהבים משהו בגלל שפעם אחת הצעתם אותו והם סירבו", מוסיפה רותי אבירי, דיאטנית קלינית והתזונאית של חברת תנובה. "אם תאמינו שזה יהיה טעים להם גם הם יאמינו בזה, וינהגו בהתאם כדי לא לאכזב אתכם. אתם בטח מכירים את המקרים האלה של הילד שלא נוגע בביצים, ואז הוא הולך לחבר ואוכל שם חביתה. אוכל חדש מגישים בחיוך, אוכלים בעצמנו כדי לשמש דוגמה, וממתינים לתגובה".
2. 3 ירקות, 2 פירות. "ירקות ופירות טריים הם הבסיס לעיכול טוב ולבריאות כללית. הם תורמים להרגשה טובה, לערנות ולנמרצות. רצוי להוסיף ירקות לארוחה לפחות שלוש פעמים ביום. פירות כדאי לאכול לפחות פעמיים ביום", אומרת שטרן. ירקות ופירות נוטים אמנם פחות להלהיב ילדים מאשר שוקולד, למשל, אך בעזרת טריקים קטנים בהחלט אפשר לגרום להם לחבב אותם קצת יותר. נסו לייצר על הצלחת של הילד פרצוף מירקות, לחתוך ירקות למקלות דקים דמויי צ'יפס, להכין סלט פירות מגרה ועוד. ואבירי מוסיפה: "אם תיתנו לילד להכין בעצמו את היצירה, הסיכוי שהוא ירצה לאכול אותה יגדל".
3. תאכלו ביחד. לארוחות ערב משפחתיות יש חשיבות רבה מבחינה תזונתית, רגשית ואפילו חינוכית. מחקרים חדשים מראים שלילדים שאוכלים באופן קבוע עם המשפחה יש סיכוי נמוך ב-35 אחוז לפתח הפרעות אכילה שונות, וסיכוייהם לסבול ממשקל עודף קטנים ב-12 אחוזים מאשר של אלה שלא אוכלים עם המשפחה ביחד. מה זה "באופן קבוע"? אפילו שלוש ארוחות בשבוע יספיקו, אבל ברור שעדיף יותר.
מה שכן, חשוב שלא תשדרו מסרים כפולים ותקפידו להוות דוגמה חיובית לילדים, מדגישה שטרן. אם, למשל, אתם מחסלים חצי דלי גלידה אחרי הארוחה, זה לא יעזור אם תודיעו להם שלהם זה אסור. דוגמה אישית, אנחנו חוזרים ומדגישים, זה הכל. "בזמן אכילה חברתית ילדים גם רוצים להתנסות ולאכול מאכלים חדשים", מוסיפה שטרן, כך שמדובר בהזדמנות פז לחשוף אותם למיני מזונות בריאים.
4. תעשו איתם קניות. הנה לכם רעיון לבילוי אחר הצהריים עם הילד, שיהיה פחות מיוזע ויקר מהלונה פארק, אבל לא פחות מהנה: טלו את ילדכם וצאו איתו לטיול בשוק, או אפילו אצל הירקן. שם תבחרו ביחד מצרכים, תחשבו (שוב, ביחד) מה מתחשק לכם להכין לארוחת ערב ותצטיידו בהתאם. אם אחר כך גם תבשלו ביחד – הרווח כולו שלכם. אם אתם כבר בקניות, שטרן מזכירה ש"מומלץ לשלב בבישול ירקות וצמחים כמו סלרי, פטרוזיליה, כוסברה, זעתר, מרווה ועוד טעמים מהשדה".
5. אל תוותרו להם על ארוחת בוקר. ארוחת בוקר קלה לפני היציאה מהבית היא שנותנת את ה"דלק" לגוף ומאפשרת לו לתפקד טוב יותר במהלך היום. "תפקידה של ארוחת הבוקר לספק סוכר למוח ולהתחיל את פעילות העיכול אחרי הצום של לילה", מסבירה שטרן. "פירות הן אופציה קלה לעיכול, הם מספקים אנרגיה, ויטמינים ומינרלים. ניתן להגיש אותם כשייק, או עם גרנולה ויוגורט".
>> הצעות בריאות לארוחות בוקר לילדים
6. לא מיץ - מים. הקפידו שהמשקה העיקרי, אם לא הבלעדי, של הילד יהיה מים. "משקאות מתוקים מספקים 'קלוריות ריקות'", מסבירה שטרן. "אצל חלק מהילדים הם יכולים לסתום את התיאבון ובכך לבוא על חשבון אוכל מזין, ואצל אחרים הם עלולים לגרום לעלייה במשקל". איך תדעו אם הילד שתה מספיק? אתם יכולים לשלוח אותו לבית הספר או הקייטנה עם בקבוק מים, המאפשר לעקוב אחר כמות הנוזלים שצרך במהלך היום. "אבל הדרך הטובה ביותר היא לראות את צבע השתן שלו", אומרת אבירי. "לא יודעת של מי זכויות היוצרים, אבל 'שיר הפיפי' יכול לעבוד מצוין עם ילדים קטנים. הוא הולך כך: 'פיפי צהוב - זה לא טוב, פיפי בהיר - אני אדיר, ופיפי שקוף - אני אלוף'. זו חוויה לימודית עבור הילדים, שתסביר להם כמה ומדוע צריך לשתות".
7. בלי הסחות דעת. אפילו אם אתם עצמכם מתקשים בזה, למדו את הילדים שכשאוכלים, מתעסקים באוכל בלבד – בלי גירויים כמו משחק, ספר, טלוויזיה או מחשב, שמסיחים את דעתו של הילד מהאכילה. "צעצועים או טלוויזיה בזמן האוכל יפריעו לו להיות קשוב לתחושות הרעב והשובע שלו", אומרת שטרן, ומחוסר הקשב הזה יכולים לצאת רק דברים רעים.
8. ללעוס זה חשוב. הרגילו את הילד להימנע מבליעה מהירה של האוכל, ועודדו אותו ללעוס לאט וביסודיות. אם אתם רוצים שהוא גם יקשיב לכם, הסבירו לו בפשטות ובהתאם לגילו ויכולותיו על תהליך העיכול. "ילדים אוהבים להבין וקל להם, ממש כמו לנו, לבצע דברים שהם קלטו את ההיגיון מאחוריהם", אומרת אבירי. למקרה שאתם בעצמכם לא מבינים את המנגנון, שטרן מתנדבת להזכיר ש"מזון לעוס היטב פשוט מתעכל טוב יותר".
9. הקדימו תחליף לחטיף. החוכמה היא לא להימנע לחלוטין מחטיפים וממתקים, אלא להפחית ממאכלים כאלו הבאים על חשבון אוכל מזין. "עדיף למצוא לממתקים תחליפים עם ערכים תזונתיים גבוהים, כמו פירות או פירות יבשים", מציעה שטרן. אם הילד מתקשה להיפרד מפק"ל הביסלי-במבה, נסו לכוון אותו לחטיפים או ממתקים המכילים פחות חומרי טעם וצבע. "אל תחכו שהילד יבקש חטיף אחר הצהריים", מוסיפה אבירי. "הניחו מראש על השולחן פירות טריים חתוכים, פירות יבשים, אגוזים, מעדן חלב, חטיפי גבינה. אם הילד ניגש לאכול - זה בסדר, מדובר בנשנושים בריאים. אם הוא לא ניגש זה גם בסדר. החוק הוא שלא אומרים להם דבר, רק מניחים".
10. האחריות בידיים שלהם. הקפידו להעביר לילד את המסר שאתם סומכים עליו שיבחר לעצמו את מה שהוא אוכל. זה ייתן לו מוטיבציה לאכול כמו שצריך – מבלי שתצטרכו להכריח אותו לעשות את זה. "כשאתם נותנים לילד לבחור את סוג האוכל ואת הכמות אתם בעצם מעודדים אותו להיות קשוב לגופו", מסבירה שטרן. "אבל במקביל, עליכם לקחת אחריות על זמני הארוחות, על סוג וכמות האוכל שיוגש". אם האוכל בבית הוא בריא ומגוון, אין חשש מבחירה לא נכונה של הילד. ואבירי מסכמת: "האחריות ההורית היא על 'מה' ו'כמה' והאחריות הילדית היא על 'האם' ו'כיצד'".