הסנאט הצרפתי אישר השבוע הטלת מס בגובה של 300% על ממרח "נוטלה" במסגרת המאבק במוצרים עתירי שומן. פעולה זו תרגום לזינוק משמעותי מאוד במחירו של הממרח הפופולרי, דבר שכבר גרם מחאות צרכנים בצרפת.
בגדול, הסיפור הוא כזה: מתברר שחומר בשם שמן דקלים מהווה 20 אחוזים מהנוטלה. השמן עוזר להקנות מרקם עדין, המאפשר מריחה קלה של הממרח על פרוסות לחם ומשמש גם ליצירת מרגרינה. מקורו של שמן הדקלים הוא ביערות הגשם באינדונזיה. הוא עשיר בחומצות שומן רוויות, שגורמות לעלייה של רמות הכולסטרול בדם ומעלה את הסיכון להתקפי לב ולשבץ מוחי. בנוסף, בשנים האחרונות נודע כי הפקת השמן גורמת להרס יערות הגשם ופוגעת בקופי האורנגאוטן הנמצאים בסכנת הכחדה.
למרות שילדים רבים אוהבים נוטלה, עדיף להחליף את הממרח הלא מאוד מזין הזה בתחליפים בריאים הרבה יותר. התייעצנו עם תזונאית תנובה רותי אבירי, ואלו הצעותינו.
ממרחים על בסיס גבינה לבנה
אפשר לאכול את הגבינה הלבנה כמו שהיא בין שתי פרוסות לחם עם ירקות. אפשר להוסיף לסנדוויץ' גם פרוסת גבינה צהובה (יחד עם הלבנה – נסו את השילוב הטעים הזה) ואפשר כמובן להפוך את הגבינה הלבנה לגבינה בטעמים: מערבבים את הגבינה עם תבלינים כמו פפריקה, אורגנו ועוד, או מוסיפים לה זיתים מגולענים ופרוסים.
אם מחפשים ממרח מתוק על בסיס גבינה לבנה, אפשר להוסיף לה ריבה, דבש או סילאן להמתקה.
ממרחים על בסיס ירקות
ממרח אבוקדו: מועכים אבוקדו בשל עם שמן זית, מיץ לימון, בצל סגול קצוץ (רק אם הילדים אוהבים), מלח ופלפל ומגישים מיד על פרוסת לחם (עדיף מקמח מלא). ממרח נפלא ועשיר שעשיר בנוגדי חמצון, חומצות אמינו, ברזל סידן ועוד. אבוקדו (שאגב, הוא פרי לפי הגדרתו הבוטנית) הוא בכלל דבר נפלא לתזונת הילדים. הממרח אינו מחזיק יותר מיום אחד במקרר.
>> למתכון של אהרוני לממרח אבוקדו
ממרח אפונה: טוחנים ביחד 3 כוסות אפונה מבושלת (טרייה, או קפואה), יחד עם מיץ מחצי לימון, 2 כפיות שמן זית ומלח. הורים לילדים הרפתקניים יכולים להוסיף גם שן שום וצרור מנטה לתערובת. הממרח מומלץ על לחם או קרקרים מחיטה מלאה ויכול להישמר במקרר 3-4 ימים.
ממרח כרובית: מאדים כרובית קטנה ומועכים אותה לפירה גס. מוסיפים 3/4 כוס טחינה (לא גולמית), מוסיפים מלח ופלפל ומגישים. הממרח נשמר כ-3 ימים במקרר.
ממרחים מלוחים
טחינה: עדיף כמובן להשתמש בטחינה משומשום מלא. היא גם יותר טעימה וגם עשירה בסידן, ברזל, שומנים טובים, ויטמינים וסיבים תזונתיים. בטחינה משומשום מלא יש גם פי 5 יותר סידן מאשר טחינה רגילה.
חומוס: ביתי בלבד. חומוס תעשייתי מכיל בדרך כלל 22 אחוזי שומן רווי. חומוס ביתי מכיל קטניות אותם משרים לבד, טחינה גולמית (כמובן שעדיף מטחינה משומשום מלא), מיץ לימוד ועוד.
שקדייה: ממרח שקדים עשיר בערכים תזונתיים כמו ברזל וסידן, אותו ניתן לקנות בבתי הטבע. הממרח טעים מאוד ויכול לשמש כממרח בפני עצמו, או כתוספת לממרחים אחרים.
חמאת בוטנים: ביתית בלבד. חמאת הבוטנים התעשייתית מכילה מייצבים ושומן ובאופן כללי לא מומלצת לצריכה. הגרסה הביתית מכילה 2 כוסות של בוטנים קלויים וקלופים וכף-שתיים של שמן בוטנים או קנולה (המכיל רק כמות קטנה של שומן רווי) הנטחנים יחד. מי שרוצה טוויסט מתוק לממרח יכול להוסיף גם כף דבש. הממרח נשמר במקרר עד שבועיים.
ממרחים מתוקים
ממרח חלבה: בגרסה הפשוטה מערבבים 2 כפות טחינה גולמית (משומשום מלא) עם כף דבש. בגרסה המתקדמת אפשר להוסיף גם רבע כפית קינמון, כפית מיץ לימון וכף אבקת חרובים (שאפשר להשיג בבתי הטבע). ממתק אהוב ובריא לילדים, שנשמר טוב במקרר לאורך זמן.
יש לכם שאלות לתזונאית של תנובה?
יש לכם הצעות לעוד ממרחים בריאים? ספרו לנו בתגובות