קוטג' היא גבינה ביתית פשוטה וטעימה, ושמה נולד ככל הנראה מהעובדה שקל להכינה בבית. פעם אכן היו מכינים אותה בבית, מחלב רזה ומשאריות של חביצת החמאה.

את הקוטג' הראשון שלי טעמתי דווקא באמריקה. עד אז ידעתי רק טעמן של גבינות חמצמצות. התאהבתי מיד בטעם החדש ובמרקם הייחודי; גבשושיות קטנות בתוך קרם שמנתי. כעבור כמה שנים התחילו לייצר בארץ את הגבינה עם הגבשושיות, וטעמה היה מוצלח בהרבה מזו של האמריקאית.

לדעתי, גבינת הקוטג' הישראלית עולה בטעמה על כל סוגי הקוטג' בעולם, ואני אוהבת אותה מאוד ואוכלת אותה כמעט כל יום ועל כל דבר. אפשר להכין מגבינת הקוטג' הרבה מאכלים ומאפים טעימים, פשוטים ואהובים.

לזניה קוטג' וגבינות (צילום: בועז לביא, דרך האוכל)
לזניה קוטג' וגבינות. חלבית לשבועות | צילום: בועז לביא, דרך האוכל

לזניה קוטג' וגבינות

זמן הכנה: 75 דקות | רמת קושי: קל | כשר: חלבי

החומרים לתבנית בגודל 17X20 ס"מ:
12 דפי לזניה ללא בישול

למלית:
2 גביעים (500 גרם) קוטג' 5%
2 ביצים
500 גרם רוטב עגבניות (אפשר להשתמש ברוטב מוכן לפסטה)
250 גרם גבינה צהובה פיקנטית מגוררת (רצוי מסוג פרמזן או קשקבל)
250 גרם גבינת ריקוטה, מפוררת

לציפוי:
1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
1 ביצה

אופן ההכנה:

1. משרים את דפי הלזניה במים פושרים במשך 20 דקות עד שהם מתרככים ומתרחבים מעט.

2. מערבבים בקערה את הקוטג' והביצים.

3. מניחים 2 כפות מרוטב העגבניות בתחתית התבנית ומורחים באופן שווה. מסדרים 3 דפי לזניה לרוחב התבנית, חותכים דף לזניה נוסף ומסדרים לאורך התבנית, כך שהבסיס יהיה מכוסה כולו בדפי לזניה.

4. מורחים על דפי הלזניה 3-4 כפות מרוטב העגבניות ומשטחים מחצית מכמות תערובת הקוטג'. מפזרים מחצית מכמות הגבינה הצהובה המגוררת. חוזרים על סדר הפעולות: שמים שכבה נוספת של דפי הלזניה, רוטב העגבניות, תערובת הקוטג' והגבינה הצהובה, ומפזרים מעל מחצית מכמות גבינת הריקוטה.

5. מסדרים שכבה שלישית של עלי לזניה, רוטב עגבניות ותערובת קוטג' ומפזרים מעל את שארית גבינת הריקוטה. מערבבים את השמנת המתוקה והביצה ויוצקים על הלזניה.

6. אופים את הלזניה במשך 30 דקות בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות, עד שהיא מזהיבה.

* טיפ: כדאי להכין את הלזניה יום לפני ההגשה כדי שהטעמים ייספגו ויהיה קל יותר לחתוך אותה.

מאפינס קוטג' (צילום: בועז לביא, דרך האוכל)
מאפינס קוטג'. מערבבים ואופים | צילום: בועז לביא, דרך האוכל

מאפינס קוטג'

זמן הכנה: 30 דקות | רמת קושי: קל | כשר: חלבי

החומרים ל-60 מאפינס בקוטר 3 ס"מ או ל-36 מאפינס בקוטר 7 ס"מ:
1 גביע (200 גרם) יוגורט
2 ביצים
1 קופסה (250 גרם) קוטג'
200 גרם גבינה בולגרית, מפוררת
200 גרם גבינת קשקבל, מגוררת
1/2 כוס (125 מ"ל) שמן תירס
1 חבילה (350 גרם) קמח תופח
1/2 כפית מלח

לציפוי:
50 גרם גבינת קשקבל, מגוררת
שומשום

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את הביצים והיוגורט. מוסיפים את שאר החומרים תוך כדי ערבוב ידני עד קבלת תערובת אחידה.

2. משמנים תבניות שקעים וממלאים כל שקע בתערובת עד מחצית מגובהו. מפזרים את גבינת הקשקבל המיועדת לציפוי על כל מאפה, זורים מעט שומשום ואופים במשך 15-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד שהמאפים תופחים, מזהיבים וקפיציים למגע.

* טיפ: לגיוון אפשר להוסיף לתערובת 2 כפות עגבניות מיובשות קצוצות או 1/2 כוס תרד חלוט, סחוט וקצוץ.

קיש קוטג', בטטה ומרווה (צילום: בועז לביא, דרך האוכל)
קיש קוטג', בטטה ומרווה. אפילו לא צריך להכין בצק | צילום: בועז לביא, דרך האוכל

קיש קוטג', בטטה ומרווה

זמן הכנה: 60 דקות | רמת קושי: קל-בינוני | כשר: חלבי

החומרים לתבנית בקוטר 28 ס"מ:
3 בטטות בינוניות, קלופות ופרוסות לפרוסות בעובי 1/2-1 ס"מ
מעט שמן זית
1 ריבוע בצק עלים מרודד, בגודל 30X27 ס"מ
2 כפות פירורי לחם
250 גרם גבינה צפתית מעודנת, חתוכה לקוביות

למלית:
1 קופסה (250 גרם) קוטג'
3/4 מכל (200 מ"ל) שמנת מתוקה
3 ביצים
2 חלמונים
1 כף גדושה קמח
מלח, פלפל שחור
1/2 כפית אבקת מוסקט
4-5 עלי מרווה

אופן ההכנה:

1. מניחים את פרוסות הבטטה בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מטפטפים עליהן מעט שמן זית ואופים במשך 7 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות עד שהן מזהיבות ומתחילות להתרכך.

2. מערבבים בקערה את כל חומרי המלית עד קבלת תערובת אחידה.

3. מרדדים את ריבוע בצק העלים על משטח מקומח (כדי שלא יתפח יותר מדי וכדי שיהיה דק יותר).

4. מרפדים תבנית בנייר אפייה, מהדקים את הבצק לתחתית ולדפנות וחותכים את העודפים. מפזרים על הבצק את פירורי הלחם והגבינה הצפתית. מסדרים את פרוסות הבטטה במעגלים כך שיחפפו מעט. מפזרים את עלי המרווה ויוצקים את המלית.

5. אופים את הקיש במשך 30 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד שהוא מזהיב והמלית נעשית מוצקה מעט.

פיצה-קוטג' (צילום: בועז לביא, דרך האוכל)
פיצה-קוטג'. בצק פטנט ללא שמרים | צילום: בועז לביא, דרך האוכל

פיצה-קוטג'

זמן הכנה: 50 דקות | רמת קושי: קל | כשר: חלבי

החומרים לתבנית בגודל 16X38 ס"מ:
לבצק:
3 קופסאות (750 גרם) קוטג'
3 ביצים
200 גרם גבינת קשקבל, מגוררת
1 כוס (140 גרם) קמח
1/4 כפית אורגנו

לציפוי:
4 כפות רוטב עגבניות
250 גרם גבינת קשקבל, מגוררת
200 גרם גבינה בולגרית, חתוכה לקוביות

לקישוט:
עלי ארוגולה
עלי בזיליקום

אופן ההכנה:

1. מערבבים את הקוטג' והביצים, מוסיפים את גבינת הקשקבל ומערבבים, מוסיפים את הקמח והאורגנו ומערבבים.

2. משטחים את התערובת בתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים במשך 20 דקות בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות עד שהבצק מזהיב ומתייצב. מוציאים מהתנור ומצננים במשך 5 דקות.

3. מורחים על הבסיס האפוי את רוטב העגבניות, מפזרים את גבינת הקשקבל וקוביות הבולגרית ואופים במשך 7 דקות בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות עד שהגבינות נמסות.

פנקייקס קוטג' (צילום: בועז לביא, דרך האוכל)
פנקייקס קוטג'. גיוון לפנקייקס הרגילים | צילום: בועז לביא, דרך האוכל

פנקייקס קוטג'

זמן הכנה: 20 דקות | רמת קושי: קל | כשר: חלבי

החומרים ל-20 פנקייקס בינוניים:
1 קופסה (250 גרם) קוטג'
2 ביצים
4 כפות קמח
1/4 כפית תמצית וניל
1 כף סוכר
1/4 כפית קינמון
שמן לטיגון
מגוון פירות חתוכים, להגשה

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את כל החומרים מלבד השמן והפירות עד קבלת תערובת אחידה.

2. מחממים שמן במחבת, יוצקים מעט מהתערובת ליצירת פנקייקס ומטגנים כל פנקייק בשני הצדדים עד הזהבה. מגישים לצד הפירות.

עוגת קוטג'-לימון בחושה (צילום: בועז לביא, דרך האוכל)
עוגת קוטג'-לימון בחושה. בחושה, אבל מרשימה | צילום: בועז לביא, דרך האוכל

עוגת קוטג'-לימון בחושה

זמן הכנה: 60 דקות | רמת קושי: קל | כשר: חלבי

החומרים ל-2 תבניות אינגליש קייק:
לעוגה:
200 גרם חמאה, רכה
½1 כוסות (300 גרם) סוכר
3 ביצים
5 כפות גדושות קוטג' 9%
4 כפות שמן
3 כוסות (420 גרם) קמח תופח
1/4 כפית סודה לשתייה
קליפה מגוררת מ-2 לימונים
4-5 כפות מיץ לימון

לסירופ:
1/2 כוס מיץ לימון
2/3 כוס סוכר

לקישוט:
כמה פרוסות דקות של לימון

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את כל חומרי העוגה עד קבלת תערובת אחידה. מוזגים את התערובות לתבניות עד מחצית גובהן ואופים במשך 40-30 דקות בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות עד שהעוגות תופחות, מזהיבות וקפיציות למגע.

2. מחממים בסיר קטן את חומרי הסירופ תוך כדי ערבוב עד קבלת סירופ נוזלי וסמיך מעט. יוצקים את הסירופ על העוגות ומקשטים בפרוסות הלימון.

כלים: סבתאל'ה – סירים, קנקני מדידה, ספלים, מצקות, כד חלב, קערה, טלפון: 050-5849844, עמוד הפייסבוק: Grandmothersemille, אורית עציון אוסף פרטי

סטיילינג: אורית עציון

הכתבה התפרסמה באתר allmag לקבלת גיליון במתנה לחצו כאן

 הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> לכל המתכונים לשבועות