הקציצות של סבתא סולטנה  (צילום: אפיק גבאי, מלכת המטבח, הוצאת מודן)
הקציצות של סבתא סולטנה | צילום: אפיק גבאי, מלכת המטבח, הוצאת מודן

מתכונים לראש השנה

>> רוצים לקבל את המתכונים הכי טובים שלנו ישירות למייל?

הקציצות של סבתא סולטנה

המתכון הזה עובר מדור לדור והוא שייך למשפחת סולטן ולמשפחת מרציאנו (למי שלא הבין עד עכשיו, אני צוקרמן מהצד של בעלי). הקציצות האלה הן מעדן, יש להן קסם, ובכל תבשיל הן מקבלות טעם אחר. הן עשירות בירקות שמוסיפים צבע, מרקם וטעם, ולכן הן תמיד נימוחות, תמיד עסיסיות ותמיד טעימות!

חומרים (ל-20 קציצות):
חצי ק"ג חזה עוף, טחון
150 גרם בקר (רצוי שפונדרה), טחון
1 תפוח אדמה גדול, מבושל ומעוך למחית
1 בצל, מגורר על פומפייה דקה
1 גזר, מגורר על פומפייה דקה
1 קישוא, מגורר על פומפייה דקה
רבע צרור פטרוזיליה, קצוץ
רבע צרור כוסברה, קצוץ
1 ביצה XL
 1כפית ראס אל חנות
 כף אבקת מרק עוף
רבע כפית כורכום
מעט מלח ופלפל לבן 

לציפוי ולטיגון:
2 ביצים טרופות
1 כוס סולת
חצי כוס קמח
שמן לטיגון חצי עמוק 

לרוטב:
3 בצלים ענקיים, פרוסים
3 כפות שמן
2 כפות סוכר
1 כף אבקת מרק עוף
רבע כפית כורכום
מעט פלפל לבן  

מלכת המטבח, כריכת הספר (צילום: אפיק גבאי, מלכת המטבח, הוצאת מודן)
מלכת המטבח, כריכת הספר | צילום: אפיק גבאי, מלכת המטבח, הוצאת מודן

אופן ההכנה:

1. מכינים את הקציצות: מניחים בקערה את שני סוגי הבשר עם מחית תפוחי אדמה, ירקות מגוררים דק, עשבי תיבול, ביצה ותבלינים. מערבבים היטב עד ליצירת תערובת אחידה. מכסים ומעבירים למקרר לחצי שעה עד שעה להתייצבות.

2. מכינים שתי קערות, אחת עם ביצים טרופות ובשנייה מערבבים סולת וקמח. אם לא אוהבים סולת, אפשר רק קמח. אני אישית מתה על הקראנצ'יות העדינה והטעם החלומי שהסולת מעניקה לציפוי.

3. מחממים מחבת עם שמן לטיגון חצי עמוק. יוצרים מהתערובת קציצות בגודל 6-5 ס"מ, טובלים כל קציצה בתערובת סולת-קמח ואחר כך בביצה ומטגנים במחבת חמה 3-2 דקות או עד להזהבה. אין צורך לטגן אותן טיגון מלא, הזהבה קלה משני הצדדים ולהוציא.

4. מכינים את הרוטב: בסוטאז' רחב מאדים את הבצלים כחצי דקה לייבוש הנוזלים. מוסיפים את השמן ומטגנים עוד 4 דקות. מוסיפים סוכר, מערבבים בכף עץ וממשיכים לטגן כ-3 דקות עד להזהבה קלה. מוסיפים כוס עד כוס וחצי מים רותחים, אבקת מרק עוף, כורכום וטיפה פלפל לבן. מערבבים, מכסים את הסיר ומנמיכים את האש. מבשלים במשך רבע שעה. אם הרוטב סמיך מדי מוסיפים עוד מים רותחים.

5. מוסיפים את הקציצות לרוטב. מבשלים חצי שעה על הלהבה הנמוכה ביותר.  

לבבות ארטישוק עם פטריות (צילום: אפיק גבאי, מלכת המטבח, הוצאת מודן)
לבבות ארטישוק עם פטריות | צילום: אפיק גבאי, מלכת המטבח, הוצאת מודן

לבבות ארטישוק עם פטריות

המנה הזו היא אחת התוספות הקבועות שאימא שלי הייתה מכינה ביום שישי. אני אישית אוהבת לאכול אותה חמה, אבל שתדעו שאפשר לקרר אותה ולאכול גם כסלט קר.

חומרים (ל-6-4 מנות):
1 שקית (800 גרם) לבבות ארטישוק מהקפאה, חתוכים לרבעים
3 כפות שמן
4 שיני שום, פרוסות
3 עגבניות, מרוסקות על פומפייה
1 כף סוכר
1 כפית כורכום
1 כף אבקת מרק
רבע כפית מלח
כפית פלפל שחור
1 קופסה שימורי פטריות שלמות (אם משתמשים בטריות, מטגנים מראש)
חצי צרור כוסברה, קצוץ

אופן ההכנה:

1. מבשלים את הארטישוק בסיר לחץ 20-15 דקות (בסיר רגיל מבשלים שעה). אני אוהבת שהארטישוק רך-רך. קבלו טיפ ממני: גם כשמכינים ארטישוק ממולא כדאי לבשל בסיר לחץ!

2. מחממים שמן בסיר ומטגנים את פרוסות השום למשך דקה. מוסיפים את העגבניות ומאזנים חמיצות עם סוכר. מערבבים ומבשלים 3-2 דקות. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.

3. מוסיפים את לבבות הארטישוק ואת הפטריות ומערבבים היטב, כך שכל הטעמים ייספגו. יוצקים 2 כוסות מים רותחים לכיסוי הארטישוק והפטריות, מפזרים כוסברה קצוצה ומבשלים רבע שעה על אש קטנה.

מתכון על הדרך: קציצות עם ארטישוק ופטריות

מתחילים בטיגון של קציצות (בקר או עוף), ממשיכים בהכנת התבשיל לפי המתכון ומוסיפים את הקציצות יחד עם המים הרותחים.

סלט חסה מהסרטים (צילום: אפיק גבאי, מלכת המטבח, הוצאת מודן)
סלט חסה מהסרטים | צילום: אפיק גבאי, מלכת המטבח, הוצאת מודן

 

 

>> קינוחים מושלמים לראש השנה

סלט חסה מהסרטים

סלט חסה קצת שונה, עם המון תוספות וטעמים מפתיעים, שלמדתי להכין מכוכבה, החברה היפה והמהממת שלי. בחג השבועות אני מציעה להוסיף פרוסות של גבינת פרומעז. אתם תברכו אותי! 

חומרים (ל-8-6 מנות):
2 לבבות חסה
5-4 מקלות סלרי, קצוצים (כולל עלים)
חצי בצל סגול פרוס דק או 2 גבעולי בצל ירוק קצוצים (לא חובה, רק אם אוהבים) 
כוס אגוזי מלך 
כוס שקדים פרוסים (או אגוזי פקאן), קלויים 
כוס חמוציות 

לרוטב:
רבע כוס שמן
3 כפות חומץ
3 כפות סוכר
1 כף חרדל דיז'ון עם גרגירים

אופן ההכנה:

1. קוצצים גס את החסה, קוצצים דק את הסלרי ומניחים בקערה, מוסיפים בצל, אגוזים, שקדים וחמוציות. 

2. מערבבים את מרכיבי הרוטב בצנצנת, יוצקים על הסלט ומערבבים. מגישים תוך שעה. אם מכינים מראש שומרים את הסלט ואת הרוטב לחוד ומאחדים רק לפני ההגשה.

עוגת שוקולד (צילום: אפיק גבאי, מלכת המטבח, הוצאת מודן)
עוגת שוקולד | צילום: אפיק גבאי, מלכת המטבח, הוצאת מודן

עוגת שוקולד

תשכחו מכל מתכון שיש לכם לעוגת שוקולד. המתכון הזה הוא המתכון המנצח שלי. שימו לב, ניתן להכין את העוגה גם בגרסת פרווה. חוץ מזה אל תשנו כאן שום דבר ועקבו אחר ההוראות. 10 דקות הכנה, 35 דקות אפייה והיא שלכם!

חומרים (לתבנית בקוטר 24-22 ס"מ):
5 ביצים
1 כוס (200 גרם) סוכר
200 גרם שוקולד מריר 60%, שבור לקוביות
200 גרם חמאה (או מחמאה או כוס שמן)
2 כפות ממרח שוקולד שאוהבים: נוטלה, השחר או כל ממרח אחר
200 גרם מעדן שוקולד או שמנת חמוצה (או מעדן סויה)
כוס ורבע (175 גרם) קמח 

לציפוי:
200 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
1 מכל שמנת מתוקה או 1 כוס חלב קוקוס
1 כף אבקת סוכר

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-170 מעלות. במיקסר עם וו בלון להקצפה מקציפים את הביצים עם הסוכר למשך 8-7 דקות על השעון!

2. ממיסים במיקרו או בסיר על אש קטנה שוקולד עם חמאה עד לקבלת נוזל חלק. מוסיפים ממרח שוקולד ומערבבים היטב עד שהוא נמס. מוסיפים לקציפת הביצים יחד עם מעדן שוקולד או שמנת חמוצה ומערבבים היטב. מקפלים פנימה קמח ומערבבים בתנועות קלות לקבלת תערובת אחידה.

3. יוצקים לתבנית ואופים 35 דקות עד שהעוגה מתייצבת אבל עדיין רוטטת במרכז. מצננים את העוגה במשך 3 דקות ואז עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקפיא לחצי שעה כדי שיתקבל מרקם פאדג'י חלומי.

4. מכינים את הציפוי: ממיסים את כל המרכיבים במיקרו או בסיר על הכיריים, מערבבים היטב למרקם חלק ויוצקים על העוגה. מצננים ושומרים את העוגה במקרר.

5. לפני ההגשה: מקשטים עם תותים, ממתקים או מה שבא לכם. לכו אחרי הלב ותנו דרור למחשבות וליצירתיות.

לציפוי ללא שוקולד: מערבבים בסיר או בקערה 100 גרם חמאה או מחמאה, רבע כוס מים, 3 כפות סוכר, 1 כף גדושה קקאו ו-1 כף שוקולית. ממיסים את כל המרכיבים על אש קטנה או במיקרו עד שמתקבל מרקם אחיד ויפה.

מלכת המטבח, הוצאת מודן. 118 שקלים.