שבוע וחצי לפני ארוחת החג שאתם מארחים, הכוננות נכנסת להילוך שני. מה תבשלו, איך תסתדרו עם כל מגבלות האכילה של האורחים ומתי תספיקו הכל? כשמדובר בארוחת חג, הבנויה בדרך כלל ממספר מנות: ראשונה, ביניים, עיקרית ואחרונה, אחרי שלב בניית התפריט, הדאגה היא בעיקר מתי מספיקים לעשות את כל המנות כך שלא רק שיהיו מוכנות בזמן, גם לא יכניסו אתכם למרתון סיזיפי של 24 שעות ללא שינה, מול התנור והגז, קוצצים, בוחשים ומקציפים עד רגע ההגעה של האורחים ואפילו אחרי.
החוכמה בהתכוננות לארוחות כאלה, היא הכנה מוקדמת. לפחות שבוע לפני הארוחה, מומלץ לשבת ולהרכיב תפריט, המותאם להרגלי האכילה של האורחים הצפויים להגיע. לא בטוחים? תתקשרו לשאול. חבל שתכינו סיר ענק של מרק עוף ותגלו שלחצי מהאורחים שלכם כבר חם והם מעדיפים לוותר על המרק. אחרי בניית התפריט, עושים רשימת מרכיבים וקניות. אם החלטתם להכין כבד קצוץ, דג ממולא (גפילטע- פיש) ועוף שלם, אולי כדאי שתבררו אצל הקצב אם יש צורך להזמין מראש, שלא תיתקעו עם ארוחה צמחונית בניגוד לתכנון.
את ההכנות יש לחלק לפחות ליומיים, אם לא שלושה, כמובן תלוי בכמות המנות שתרצו להכין. כדי להדגים תכנון נכון של הכנת ארוחת חג בנינו תפריט מגוון, הכולל מתכונים מדויקים, ושיבצנו את ההכנה בלוח זמנים מסודר, שיעזור לכם להגיע לארוחה מוכנים ורגועים.
התפריט (קליק למתכונים):
ראשונה:
גפילטע-פיש של שי לי-ליפא
כבד קצוץ של זמי שרייבר
או
עלי מנגולד במילוי אורז וסלק של מיכל מוזס
פטה צמחוני של טעימא
ביניים:
מרק עוף של חיים כהן (רק לוותר על האטריות)
או
מרק ירקות של אסתי ידידיה
עיקרית:
צלי בקר ביין של טעימא
עוף במייפל ושום של סמדי בומבה
תוספות:
סלט חסה חגיגי של פסקל פרץ רובין
סלט כרובית של טעימא
אורז מלא עם שקדים ומשמשים של הדר אליאס
אנטיפסטי של אורלי פלאי ברונשטיין ואבי שטייניץ
קינוח:
עוגת שוקולד וקצפת לפסח של חן שוקרון
או
מקרון קוקוס של נטע קורין
הספירה לאחור
שלושה ימים לארוחה (אם הסדר ביום שני, נתחיל את ההכנות בשבת בערב), אחרי שעשינו קניות בשישי ויש לנו את כל המרכיבים, נתחיל במאכלים שיכולים לגור במקרר יומיים וטעמם רק ישתבח.
שבת בערב: גפילטע-פיש, מרק עוף
מרק עוף, שטעמו מופלא כשהוא טרי טרי, לא מתקלקל אם הוא קר יומיים במקרר. הטעמים של הירקות והעוף הופכים עמוקים יותר, הירקות והעוף מתרככים והטעם כולו מרוכז ובריא ביותר. נסו את המתכון של חיים כהן וכמובן, ותרו על האטריות, כי אחרי הכל - פסח. בזמן שהמרק יעמוד על האש תוכלו להתפנות להכנה של הדג הממולא.
דג ממולא, יגידו כולם, טעים גם אחרי שהוא שוחה במיץ של עצמו וברוטב יומיים תמימים. וודאו שקניתם דג טרי שיחכה לכם יום במקרר, ותכינו את המתכון יומיים קודם החג. שימו בקופסה אטומה במקרר, וטעמו בערב החג יהיה מצוין, לא לדאוג.
ראשון: צלי בקר ביין, פטה צמחוני / כבד קצוץ, מרק ירקות, עלי מנגולד באורז וסלק, רוטב לסלט
כאן כבר כדאי לתכנן את שלבי הבישול לפי שעות. מתחילים עם קדירת הבקר, שצריכה לנוח על האש זמן ארוך יחסית. זמן העבודה בפועל הוא שעה, ועוד יותר משעה לאחר שזו תעלה על הגז. כשהצלי יהיה מוכן לבישול שלו על האש, נוכל להתחיל את הכנת מרק הירקות. הקילוף, קיצוץ, חיתוך ושאר השלבים לוקחים כחצי שעה (תלוי במיומנות), ואחר כך ההתקנה לוקחת דקות ספורות, לפני שמשאירים את המרק על האש ונותנים לו לעשות את העבודה.
בזמן שיש לנו שתי מנות על האש (לא לשכוח לשים תזכורות מתי לכבות את הגז לכל מנה), אפשר לגשת הכנת עלי המנגולד הממולאים. הכנתם לוקחת כ-45 דקות, כך שעד שתסיימו, המרק יהיה מוכן וגם זה יהיה מאחוריכם.
נשארנו עם הפטה / כבד קצוץ. שמרו אותם לסוף יום הההכנות מאחר שיש בהם ביצים קשות ולכן עדיף שיהיו במקרר לא יותר מיומיים.
סיימתם עם הפטה / כבד קצוץ? קחו כמה דקות להכין את הרוטב של סלט החסה המפואר, שיחכה לכם במקרר לרגע ההגשה של הסלט לשולחן.
שני: עוף במייפל ושום, סלט חסה, סלט כרובית, אורז, אנטיפסטי, עוגה / מקרונים
יום הסעודה הוא היום המלחיץ ביותר. אבל תחשבו שאם התחלתם את ההכנות בזמן, מאחוריכם נמצאות כבר המנות הראשונות ומנות הביניים, מנה עיקרית אחת ואפילו הרוטב של הסלט.
את היום חלקו להכנות בוקר שיכללו את הקינוח, האנטיפסטי והשריה של העוף. אחר הצהריים יכללו את הרכבת הסלטים ללא הרטבים. שעה וחצי לפני הגעת האורחים אפשר להתפנות לצליית העוף, והכנת האורז ולהרכבת הסלטים.
התחילו עם הכנת הקינוח, עקבו שלב אחרי שלב, ואל תשכחו להכניס את העוגה למקרר בצורה זהירה ובטוחה (או לשמור את המקרונים יפה בקופסה מוגנת ובמקום יבש). שאר ההכנות לא דורשות ריכוז רב או מאמץ.
הכינו את המרינדה של העוף והשרו אותו בתוכה (כמה שיותר שעות, יותר טוב). הכניסו את העוף מכוסה למקרר ועברו להכנת הירקות הקלויים. היתרון הוא שאותם ניתן להגיש קרים, או לתת להם מכת חום קטנה דקות לפני ההגשה.
בשלב זה מה שנשאר להכין הוא הסלטים, אותם ניתן להכין ללא הרוטב, שאותו תוסיפו לפני ההגשה (כך הירקות לא יקמלו ויאבדו ערכים תזונתיים ופריכות). שימו אותם במקרר.
הגענו לישורת האחרונה. שעה וחצי לפני הגעת האורחים, מטפלים בעוף, מכניסים לתנור ועוקבים אחרי ההוראות. אחרי הכנסת העוף לתנור, מתפנים להכנה של האורז.
דקות לפני ההגעה המיועדת של האורחים, אפשר כבר לתבל את הסלטים, לשים את המרק על האש, לחמם קלות את האנטיפסטי ולשים על השולחן את שלל המאכלים שהכנתם מבעוד מועד.
יש לכם טיפים להכנות לפני הסדר? ספרו לנו בתגובות
>> כל המתכונים לפסח
איך מבשלים להמון אנשים? מדריך לארוחת החג
6 סלטים שבלעדיהם אין פסח
קינוחים כשרים לפסח של תום פרנץ