כל המתכונים לפסח

ופל דלעת במייפל מתובל

המנה הזו תגרום לכם לעילפון: זה טעים כל כך וזה יפה כל כך. רוטב המייפל המתקתק-חרפרף מחמיא כל כך לטעמי הדלעת, ואגוזי הקשיו שמתפוצצים בפה הופכים את המנה הזו לתוספת מענגת, כזו שתשמחו לזלול גם בלי מנה עיקרית. אל תגלו, אבל אפשר גם לחתוך את הדלעת לקוביות, אני סתם עושה עליכם פוזות (ובינינו, אפשר גם להכין את המנה עם בטטות).

מסגרת: טבעוני, ללא גלוטן

המרכיבים (4 מנות):

800 גרם דלעת

2 כפות שמן זית

מלח

פלפל שחור

 

לרוטב המייפל המתובל:

5 כפות סירופ מייפל טהור

2 שיני שום, כתושות

1 כפית בהרט

 

לעיטור:

1 כף פטרוזיליה קצוצה

50 גרם אגוזי קשיו, קלויים וקצוצים גס

אפשרות: 1 פלפל צ'ילי אדום, פרוס דק

מבשלים ואופים ביחד, כריכת הספר (צילום: נמרוד סונדרס, מבשלים ואופים ביחד, הוצאה עצמית)
מבשלים ואופים ביחד, כריכת הספר | צילום: נמרוד סונדרס, מבשלים ואופים ביחד, הוצאה עצמית

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור ל-190 מעלות בתוכנית טורבו או חום עליון-תחתון. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.
  2. קולפים את הדלעת ופורסים לפרוסות ברוחב כ-1 ס"מ. חורצים בכל פרוסה חריצים עמוקים לאורך ולרוחב, בצורת שתי וערב, ומניחים בתבנית. מברישים בשמן הזית ומתבלים במלח ובפלפל שחור.
  3. אופים כ-25 דקות, עד שהדלעת מתרככת ומזהיבה. מוציאים.
  4. בינתיים, מכינים את הרוטב: שמים את כל מרכיביו בקערית ומערבבים.
  5. מעבירים את פרוסות הדלעת לצלחת הגשה. יוצקים עליהן את הרוטב. מפזרים את הפטרוזיליה ואת אגוזי הקשיו ואם רוצים, גם את פלפל הצ'ילי. מגישים חם. 
עוגת אורז עם שקדים ובצל מטוגן (צילום: נמרוד סונדרס, מבשלים ואופים ביחד, הוצאה עצמית)
עוגת אורז עם שקדים ובצל מטוגן | צילום: נמרוד סונדרס, מבשלים ואופים ביחד, הוצאה עצמית

עוד מתכונים למנות ראשונות ותוספות לפסח

עוגת אורז עם שקדים ובצל מטוגן

את המנה הזאת יצרתי כשחשבתי איך לחדש בתוספות. רציתי לגוון את האורז המסורתי, שמכינים עם שכבה של תפוחי אדמה בתחתית, וכולם הרי יודעים ששילוב של אורז עם שקדים הוא אגדי. אז הכנתי אורז כמו בשיטה המסורתית - רק שבמקום שכבת תפוחי אדמה, פינקתי בשכבת שקדים חלומית ובמילוי בצל מטוגן של החיים הטובים. מה אגיד ומה אומר? אין לי יותר מילים.

מסגרת: טבעוני, ללא גלוטן

המרכיבים (6-5 מנות):

2 כוסות אורז בסמטי

2 כפיות מלח 

חצי כוס (120 מ"ל) שמן זית

3 בצלים, קלופים וקצוצים דק

1 כפית סוכר

פלפל שחור

100 גרם שקדים מולבנים שלמים

אופן ההכנה:

  1. שמים את האורז במסננת ושוטפים היטב, עד שהמים צלולים לחלוטין. אם רוצים, מעבירים לקערה, יוצקים מים לכיסוי ומניחים לשעה (לא חייבים להשרות, אבל זה משדרג את המרקם והאורז הופך לשקוף).
  2. מסננים את האורז ומעבירים לסיר. יוצקים שפע מים רותחים, מוסיפים כפית אחת מהמלח ומביאים לרתיחה חוזרת. מבשלים על להבה בינונית כ־10 דקות, עד שהאורז כמעט מוכן. מסננים ומעבירים לקערה.
  3. במקביל, מטגנים את הבצל: יוצקים מחצית משמן הזית למחבת ומחממים. מוסיפים את הבצל ומטגנים על להבה בינונית כ־10 דקות, עד שהוא מזהיב. מוסיפים את הסוכר, מתבלים במלח ובפלפל שחור ומערבבים.
  4. הרכבת המנה: יוצקים את יתרת שמן הזית לסיר נון-סטיק ומשמנים את הבסיס והדפנות. מפזרים בצורה אחידה את השקדים. שמים עליהם מחצית מהאורז ומשטחים. שמים את הבצל המטוגן ומשטחים בצורה אחידה. שמים את יתרת האורז, משטחים ומהדקים היטב. מכסים את הסיר. מבשלים על להבה נמוכה כ־30 דקות.
  5. מעבירים את הסיר ללהבה בינונית ומבשלים כ־6 דקות (כדי להזהיב את השקדים. זהירות לא לשרוף אותם!). מסירים מהכיריים ומניחים לצינון למשך 10 דקות. הופכים לצלחת הגשה. מגישים.

הערות:

** אפשר להכין מראש ולחמם על פלטה חשמלית. מומלץ להניח את הסיר על תחתית, כדי שהשקדים לא יישרפו.

** אפשר להכין עם כל סוג של אורז עגול או פרסי.

** אפשר להוסיף לבצל המטוגן תבלינים כמו אגוז מוסקט, קינמון וראס אל חנות.

תפוחי אדמה בהפוך על הפוך (צילום: נמרוד סונדרס, מבשלים ואופים ביחד, הוצאה עצמית)
תפוחי אדמה בהפוך על הפוך | צילום: נמרוד סונדרס, מבשלים ואופים ביחד, הוצאה עצמית

>> מתי פסח 2023: זמני כניסת ויציאת החג

תפוחי אדמה בהפוך על הפוך

וואו. איך בכלל מתחילים לכתוב על תפוחי האדמה האלה? איך אני מצליח להסביר על הטעם וכמה שווה להכין? בואו ננסה. את תפוחי האדמה האלה צולים בטכניקה הפוכה: קודם נותנים להם מכת חום, עד שהם מתרככים ומזהיבים, ורק לקראת הסוף מכניסים לסיפור את תערובת עשבי התיבול והשום, כדי שלא תישרף ותעניק טעם מר. התוצאה: תפוחי אדמה אקסטרה פריכים וזהובים. צרחות!

מסגרת: טבעוני, ללא גלוטן

המרכיבים (5-4 מנות):

1 קילו תפוחי אדמה קטנים, מסוג שמתאים לתנור

4 כפות שמן זית

8-6 שיני שום, כתושות

חופן עשבי תיבול (פטרוזיליה, רוזמרין, מרווה, תימין), קצוצים דק

מלח גס

פלפל שחור 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור ל-220 מעלות בתוכנית טורבו או חום עליון-תחתון. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה, משמנים אותו קלות ומפזרים עליו מעט מלח גס ופלפל שחור.
  2. חוצים את תפוחי האדמה ומניחים אותם בתבנית כשהחלק החתוך פונה מטה.  
  3. צולים כשעה (תלוי בגודל תפוחי האדמה), עד שתפוחי האדמה מזהיבים יפה.
  4. בינתיים, מערבבים בקערית את שמן הזית, שיני השום, עשבי התיבול, המלח והפלפל.
  5. מוציאים לרגע את התבנית מהתנור, יוצקים על תפוחי האדמה את תערובת שמן הזית והשום, מערבבים בעדינות ומשטחים בתבנית (הם כבר לא עם הצד החתוך מטה וזה בסדר). מחזירים לתנור וצולים עוד כ-10 דקות, עד שתפוחי האדמה משחימים. מגישים חם.

 הערות:

** לגרסה חלבית אפשר להחליף את שמן הזית ב־40 גרם חמאה.

המתכונים מתוך "מבשלים ואופים יחד" של רון יוחננוב, הוצאה עצמית. לרכישה ב-99 שקלים במקום 139