יום חמישי אחרי הצהריים, שעות אחרונות בבית ההורים לפני שחוזרים לעוד לילה בבית הילדים. בכניסה סיר פלא ובתוכו עוגת השיש האהובה שאמא אופה - העוגה החשובה שסוגרת את השבוע ומסמלת את בואו הקרב של יום שישי.

זה הזיכרון שלקחתי איתי בשביל לצלם את ספר העוגות של אמא ימימה. הרגשתי רצון לפתוח את קופסת הכרטיסיות השחורה, העומדת דרך קבע בחלון המטבח, להוציא ממנה את טעמי הילדות שלנו ולשמר אותם. הרבה מתכונים של עוגות נפלאות יש בקופסא, בחרנו באלו החשובות לנו במיוחד. לכל אחד מאתנו יש עוגה משלו - זו שמרגשת אותו ואהובה עליו.

הרבה השתנה במטבחה של אמא ימימה, אבל העוגות וריחן המיוחד תמיד יישמרו.

עוגת פרג וקוקוס לפסח (צילום: אפרת אשל, הכרטיסיות מהקופסא השחורה - ספר העוגות של ימימה גשן)
עוגת פרג וקוקוס של אמא ימימה | צילום: אפרת אשל, הכרטיסיות מהקופסא השחורה - ספר העוגות של ימימה גשן

עוגת פרג וקוקוס לפסח

המרכיבים:
1 מרגרינה רכה (או שלושת רבעי כוס שמן)
11/2 כוסות סוכר
1 סוכר וניל
4 ביצים
100 גרם קוקוס
100 גרם פרג טחון
½ כוס קמח מצה
½ כוס קמח תפוחי אדמה
שקית אבקת אפייה
1 גביע לבן / חצי כוס מיץ תפוזים

אופן ההכנה:

1 בוחשים היטב את את המרגרינה עם הסוכר וסוכר הווניל. מוסיפים תוך כדי ערבוב את הביצים בזו אחר זו.

2. מוסיפים לתערובת את החומרים היבשים: הקוקוס, הפרג והקמחים לסירוגין עם הלבן. 

3. מעבירים לתבנית קוגלהוף (או תבנית רגילה בקוטר 26 ס"מ או 2 תבניות אינגליש קייק) ואופים כ-40 דקות בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות. 

עוגת אגוזים וקינמון לפסח (צילום: אפרת אשל, הכרטיסיות מהקופסא השחורה - ספר העוגות של ימימה גשן)
עוגת אגוזים וקינמון | צילום: אפרת אשל, הכרטיסיות מהקופסא השחורה - ספר העוגות של ימימה גשן

עוגת אגוזים וקינמון

המרכיבים:
1 חבילת מרגרינה (או ¾ כוס שמן)
11/2 כוסות סוכר
3 ביצים
¼ כפית תמצית וניל
1 גביע שמנת חמוצה
2 כוסות קמח מצה
½ כוס קמח תפו"א
1/2 שקית אבקת אפייה
1/2 כפית סודה לשתייה

לאגוזים:
¾ כוס אגוזי פקאן, קצוצים
½ כוס סוכר
2 כפות קינמון

אופן ההכנה:

1. הבצק: מערבבים את המרגרינה והסוכר. מוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה.

2. מוסיפים לבלילה את השמנת עם הקמחים ואבקת האפייה לסירוגין ותוך כדי ערבוב. 

3. האגוזים: מערבבים בקערית נפרדת את האגוזים, הסוכר והקינמון.

4. יוצקים על תבנית משומנת בקוטר 26 ס"מ חצי מכמות הבצק. מפזרים עליו מחצית מתערובת האגוזים ומעליהם יוצקים את חצי הכמות הנותרת של הבצק. מפזרים את המחצית השנייה של האגוזים מעל הכל. 

5. אופים כ-40 דקות בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות. 

אהבתה הגדולה של אמי לאפיית עוגות החלה כשהייתה בת 19, כלה טרייה וצעירה. את עוגותיה הראשונות אפתה על גזייה בחצר הצריף בו היא ובעלה גרו. במשך השנים שיכללה אמא את מיומנויות האפייה ובבית שלנו תמיד הייתה עוגה.

בחודשים האחרונים עבדנו אמי ואני במשותף על הכנת הספר. כל מתכון שנבחר, אמא אפתה ואני צילמתי. לאחר שסיימנו לצלם את כל העוגות, העברנו את העבודה על עיצוב הספר לאחותי יעל ויינברג.

את הוצאת הספר עשינו לבד - זה ספר קטן ובו כ-20 מתכונים לעוגות פשוטות להכנה ונוסטלגיות. לרכישת הספר בהזמנה במייל לחצו כאן - עלותו היא 35 שקלים. 

>> לכל המתכונים לפסח
>> 4 דרכים להכין פשטידה לפסח