חג הסופגניות עוד רגע כאן, והקונדיטוריות כבר משוויצות בכל הסוגים, הצבעים והגדלים במצגים יפהפיים בחלונות הראווה. סופגניות שגורמות לנו לתהות: האם בכלל יש טעם לטרוח ולהכין אותן בעצמנו? זה הרגע להסתכל לעצמכם בעיניים ולענות על השאלה: האם אתם מאלו שמשקיעים בהכנת סופגניות בבית, או נוטים לוותר על התענוג ורוכשים אותן מוכנות, חמימות ורק דורשות ביס?

>> מתכון לסופגניות ביתיות

>> כל המתכונים שלנו לחנוכה

אם אתם שייכים לקבוצה הראשונה - שאפו על המאמץ. נכון, לא בטוח שתוכלו להנפיק יצירות מופת ברמה של הקונדיטוריות, אבל אם אתם רוצים להכין סופגניות שייכנסו לרזומה שלכם תחת "כישורים ביתיים" - יש לנו כמה טיפים משובחים עבורכם מאחת שיודעת: מימי נאמן, קונידטורית ומתכונאית מרשת מאפה נאמן. כאן היא מבטיחה לחלוק איתכם את כל מה שצריך לדעת כדי שהאורחים בהדלקת הנרות ילקקו את האצבעות:

  1. מרכיבים וציוד

    הכנת סופגניות אומנם לא דורשת יותר מדי מרכיבים או ציוד מתוחכם, אבל כדי להגיע למרקם, גודל, טעם ונראות כמו של המקצוענים בכל זאת חשוב להצטייד בחומרי גלם איכותיים ובציוד מתאים: שמן, קמח, ריבה ושמרים באיכות טובה, וגם סיר טוב, מד טמפרטורה (חובה! לא מומלץ לבדוק את טמפרטורת השמן עם האצבע), מזרק ונייר אפייה. יש? בואו נתחיל.
  2. התפיחה

    חשוב מאוד להקפיד על תהליך ההתפחה של הבצק. בשביל סופגנייה אוורירית ונימוחה חשוב להתפיח את הבצק פעמיים, ופעם נוספת אחרי שחילקנו אותו ויצרנו כדורים (או לחלופין רידדנו וקרצנו עיגולים). התפיחה הכפולה עוזרת לייצב את הבצק והופכת את הנקבוביות שבו (החורים, כיסי האוויר) לאחידות וקטנות יותר. כדי לאפשר התפחה טובה יש להוציא את האוויר מהבצק לאחר התפיחה הראשונה, לקפל את הבצק פעם אחת (או ללוש דקה) ואז להניח לתפיחה נוספת במקום חמים ויבש.

  3. הגודל

    המשקל האידיאלי לסופגנייה הוא 40 גרם, מה שאומר שמקילו בצק יוצאות כ-24 סופגניות. חשוב שהסופגניות יהיו אחידות בגודלן כדי שייטגנו באופן שווה. מאוד עצוב להוציא סבב של סופגניות מהשמן ולגלות שחלק שרופות ואחרות עדיין לא מוכנות - והקפדה על גודל אחיד תמנע בדיוק את זה. משך הטיגון יושפע מגודל הסופגנייה - סופגנייה גדולה יותר תדרוש טיגון ארוך יותר. רוצים סופגניות יפות? הדרך הפשוטה ביותר ליצירת סופגניות אחידות ויפות היא לחלק את הבצק לכדורים ולגלגל אותם ביד ליצירת כדורים עגולים, חלקים ואחידים.
  4. ככה תימנעו מטעמי לוואי

    לאחר גלגול הסופגניות, רצוי להניח אותן לתפיחה אחרונה על משטח משומן ולא מקומח (גם אם מניחים על ריבועי נייר אפייה, לא לקמח את הנייר). הסיבה לכך היא כדי למנוע נפילה של קמח לתוך השמן החם. קמח שנכנס לשמן החם גורם לו להישרף מהר יותר, ומשאיר טעם לוואי בסופגניות. לא חבל, אחרי כל העבודה?
    סופגניות ריבת חלב (צילום: חן שוקרון)
    גם הסופגניות שלכם יכולות להיראות ככה | צילום: חן שוקרון
  5. שמן וטמפרטורה

    מומלץ לטגן סופגניות בשמן קנולה ולא בשמן סויה או בשמן חמניות, מאחר שלשמן קנולה יש נקודת שריפה גבוהה יותר (כלומר - לוקח לו יותר זמן להישרף, ושמן שרוף הוא שמן שצריך להחליף). טמפרטורת השמן המומלצת לטיגון הסופגניות היא 160-170 מעלות. רצוי מאוד להיעזר במד טמפרטורה כדי לשלוט בחום השמן. אין מד טמפרטורה? ניתן לבדוק אם השמן מוכן לטיגון בעזרת כף עץ: טובלים את כף העץ בשמן החם. אם מופיעות בועות קטנות סימן שהשמן בטמפרטורה הנכונה. אם מופיעות בועות גדולות השמן כבר חם מדי, ויש להנמיך את האש ולחכות כמה דקות. אין בועות? השמן עדיין לא חם. פוחדים להסתבך עם הטיגון? קראו את הטיפים שלנו לטיגון מוצלח.

  6. טיפ קטן לטיגון עמוק

    בתהליך הטיגון נוצרים רדיקלים חופשיים המקושרים עם מחלות רבות. הוספת חתיכת גזר טרי, העשיר בבטא קרוטן (נוגדי חמצון חשובים), לשמן בתחילת הטיגון תאפשר תגובת נגד שלהם כלפי הרדיקלים החופשיים ותאט את פעולתם, וכך תקטין את חמצונו הלא רצוי של השמן. מומלץ להחליף את הגזר מדי פעם במהלך הטיגון.
  7. המבחן הגדול

    "הטבעת של אוריין", או במילים אחרות: הפס הלבן סביב הסופגנייה. כדורי הבצק מלאים אוויר, ולכן צפים על השמן כשקצת פחות ממחציתם טובלת בו. הפס הבהיר בהיקף הסופגנייה הוא האזור שלא בא במגע עם השמן במהלך הטיגון, והוא ההוכחה שלפניכם סופגנייה מוצלחת.
  8. טיימינג וסבלנות



    המתינו עם מילוי הסופגנייה עד שהיא מעט מתקררת - אחרת החום שלה יגרום לאידוי של המילוי והסופגנייה תהפוך לבצקית. והרי לא עשינו את כל זה בשביל סופגנייה בצקית, נכון?