מטוגן זה טעים! כל מה שנזרוק לשמן יהיה טעים. אחד הדברים הכיפיים בחנוכה הוא התירוץ לטגן דברים מבלי לספק הסברים ונימוקים, אנחנו פשוט יכולים לטגן כל מה שאנחנו רוצים. אפשר לטגן בצק של פיצה (תשאלו את פרנקו פפה, בעל הפיצרייה שנחשבת לטובה בעולם), אפשר לטגן בצק של לחם, אפשר לטגן ספינג', ובעצם כל תערובת של קמח, מים ושמרים תעבור טיגון מצוין. שיחקנו עם כמה מנות שונות על בסיס אותו בצק, מתוק, מלוח יפה ומכוער. אתם מוזמנים לקחת את הרעיונות האלו וליישם כמעט על כל מנה שאתם רגילים להכין.
מתכון הבסיס: בצק ספינג'
זה הבצק שנשתמש בו לכל המתכונים. שימו לב שמדובר בבצק יבש יותר מזה של מתכון ספינג' קלאסי, זאת בשביל שיהיה לנו קל יותר לעבוד איתו בשלל הגרסאות השונות שתראו פה למטה.
חומרים:
קילו קמח
150 גרם סוכר
10 גרם מלח
20 גרם שמרים יבשים
600 מ"ל מים
25 מ"ל וודקה / וויסקי או תזקיק אחר שיוסיף טעם ועומק לבצק
אופן הכנה:
1. מערבבים בקערת המיקסר את כל החמורים היבשים (קמח, סוכר, מלח, שמרים). מוסיפים את הנוזלים ולשים כ-10 דקות במהירות בינונית.
2. מנתים את הבצק מדפנות הקערה, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים שעה-שעתיים בטמפרטורת החדר או למשך הלילה במקרר (עדיף).
3. מטגנים לפי הצורך (תלוי במתכון שבו תשתמשו).
פיתה-סופגנייה עם תבשיל ירוקים, לאבנה ואריסה
אחת המנות המזוהות איתי היא ברוסקטה של תבשיל ירוקים. במתכון הזה החלפנו את הברוסקטה האיטלקית ומילאנו אותה כמו פיתה.
חומרים ל-6 פיתות בקוטר סופגנייה קלאסית:
6 סופגניות במשקל 100 גרם כל אחת (ראו מתכון לבצק)
6 כפות לאבנה שאתם אוהבים
אריסה שאתם אוהבים (לפי מידת החריפות שלכם)
מתכון תבשיל ירוקים חם (ראו מתכון בהמשך)
אופן הכנה:
פותחים את הסופגניות כמו פיתה, מורחים כף לאבנה, אריסה לפי הטעם ו-2 כפות גדושות של תבשיל הירקוים כשהוא עדיין חם.
חומרים לתבשיל ירוקים:
2 קילו תרד מופרד ושטוף (או כל עלה ירוק אחר: מנגולד, סלק בר, חומעה, חובזה - איכות העלים תקבע את טיב המנה. אני אוהב להשתמש בסלק בר שגדל בחווה באופן פראי)
2 בצלים לבנים גדולים, חתוכים לקוביות קטנות
100 מ"ל (כחצי כוס) שמן זית
10 שיני שום קצוצות דק
125 מ"ל (כחצי מיכל קטן) שמנת מתוקה
כפית מלח
פלפל לבן
אופן הכנה:
1. מחממים בסיר שמן זית, מוסיפים בצל ושום ומאדים על חום גבוה עד שהבצל הופך לשקוף.
2. מוסיפים את התרד ומערבבים כדקה עד שמתחיל להגיר נוזלים ומכסים. מורידים לאש נמוכה ומבשלים כ-25 דקות על חום נמוך תוך ערבוב בלתי פוסק, עד שהכל מתייבש לחלוטין והעלים הופכים לכמעט "קרמיים" במרקמם (בשלב זה התבשיל מוכן, אבל כל סוג של תרד מגיב אחרת ומגיר כמות נוזלים שונה. המטרה היא לקבללתרד רך עטוף בנוזל ולא במרק, לכן לעיתים צריך להמשיך את זמן הבישול).
3. מוסיפים שמנת, מערבבים ומבשלים כ-10 דקות. מתקנים תיבול לפי הצורך ומוסיפים פלפל לבן.
לחמניות ספינג' זעתר וגבינות
לקחנו את לחמניית הגבינות שכולם אוהבים להגיש בבראנץ' ובארוחות בוקר – וזרקנו לשמן!
מצרכים ל-10 לחמניות:
חצי קילו מתכון לבצק מטוגן (ראו מתכון), מחולק לכדורים של 50 גרם
100 גרם תערובת גבינות שאתם אוהבים (אני השתמשתי בפרמזן ופקורינו)
3 כפות גדושות של עלי זעתר טריים נקיים ומפורדים (אפשר להחליף בכפית תבלין זעתר)
אופן הכנה:
1. מחממים שמן לטיגון.
2. מערבבים את הבצק עם תערובת הגבינות והזעתר.
2. משמנים את הידיים קלות, ובעזרת הידיים מורידים אותם ישירות לשמן החם (כעשרה כדורים). לחובבי הז'אנר, אפשר לייצר חישוקים דמויי ספינג'.
3. מסדרים את הלחמניות בצלחת הגשה, מגרדים פרמזן ומפזרים עלי זעתר טריים.
בתאבון!
סלט סלקים ושורשים
לקחנו את בצק הספינג', טיגנו והפכנו אותו לקרוטונים של סלט סתוי. אפשר להחליף את הירקות ועשבי התיבול בכל ירק שאתם אוהבים (תזכרו שמקומי זה לא רק טעים יותר, אלא גם עוזר לחקלאים שלנו).
מצרכים לקערה עבור 4-6 סועדים:
200 גרם בצק ספינג' מטוגן לכדורים קטנים (בגודל של קרוטון שמנמן)
10 עלי בזיליקום טריים
שתי כפות עלי זעתר טריים
עלים מ-4 ענפי כוסברה (אפשר להוסיף, להחליף ולשנות עשבי תיבול כאוות נפשכם)
שני סלקים בינוניים מבושלים, קלופים וחתוכים לקוביות גדולות
סלק צהוב מבושל, קלוף וחתוך לקוביות גדולות (ניתן להמיר בסלק רגיל)
2-3 גזרים צעירים שטופים, קלופים וחתוכים למקלות
4-5 צנוניות שטופות וחתוכות לרבעים
שומר פרוס דק
חצי בצל סגול פרוס דק
4 כפות לאבנה
לוויניגרט:
5 כפות שמן זית
2 כפות חומץ יין אדום
כפית חרדל
מיץ מלימון אחד
מלח
אופן הכנה:
1. מכינים את הוויניגרט: מערבבים את כל המצרכים בצנצנת עד לקבלת רוטב חלק.
2. מורחים את הלאבנה על צלחת ההגשה, מערבבים את כל מרכיבי הסלט והוויניגרט בקערת הכנה, מתבלים במלח לפי הטעם. כשהסלט מעורבב ומתובל לטעמנו, מוסיפים את הקרוטונים ומערבבים כך שהם יקבלו תיבול, אך לא יהפכו סמרטוטיים.
3. מניחים על גבי הלאבנה בצלחת ההגשה.
מיני סופגניות ממולאות בקרם מסקרופונה וגרידת תפוז
חלמתי על פחזניות, אבל חנוכה דורש אחרת ואתנהג בהתאם. לקחתי את הבצק לייעודו המקורי, הוספתי קרם עם הדרים - והתקבלו סופגניות משודרגות.
חומרים:
חצי קילו בצק ספינג' (מתכון למעלה), מחולק לכדורים במשקל 20-25 גרם
לקרם:
250 גרם גבינת מסקרפונה
100-150 גרם שמנת מתוקה
30 גרם אבקת סוכר + לקישוט
וניל מחצי מקל וניל או כפית תמצית איכותית
לעיטור:
גרידה משני תפוזים (אתם כבר יודעים: עדיף מחקלאי או קטיף עצמאי שלא עטוף בדונג וריסוס)
אופן הכנה:
1. מטגנים את הכדורי בשמן עמוק שחומם מראש.
2. מכינים את הקרם: מערבבים את כל מרכיבי הקרם (מתחילים עם 100 גרם מהשמנת, אן צריך מוסיפים את היתר). מעבירים לשק זילוף, עושים חור קטן בכל סופגנייה ומזלפים פנימה.
3. מסדרים בצלחת הגשה, מפדרים באבקת סוכר ומגישים.
מקלות ספינג' ומוס יוגורט
כמו שאין סוף לדברים שאפשר לטגן, גם לצורות של הבצק יש מגוון. בחרתי להכין גרסה ישראלית מקומית לצ'ורוס, עם קרם יוגורט מפנק.
מצרכים ל-25 יחידות:
חצי קילו בצק ספינג' מרודד לנחשים ומטוגן.
למוס:
גביע יוגורט יווני
250 גרם שמנת מתוקה
30 גרם אבקת סוכר
להגשה:
נענע מיובשת מפוררת לאבקה
אופן הכנה:
1. מקציפים את השמנת ואבקת הסוכר עד לקבלת לקצפת יציבה. מקפלים פנימה בעדינות את היוגורט עד להטמעה ומכניסים למקרר לשעתיים מנוחה עד ההגשה.
2. מכינים את המנה: מניחים את מוס היוגורט על כלי הגשה, לצידו מסדרים את מקלות הספינג' והנענע המיובשת.
בתיאבון!