עוגה בחושה היא עוגה שהכנתה דורשת רק פעולה אחת: בחישה, כלומר ערבוב. בלי הקצפות, בלי הפרדות ביצים, בלי הקרמות ובלי מילים משונות אחרות. מערבבים הכל, משלבים קצת יצירתיות אם רוצים (ואפשר גם בלי), ושולחים לתנור. מתקבלת עוגה פשוטה וטעימה, שמפיצה בבית ניחוח שכנראה יגרום לכם לרוץ מיד להכין עוד אחת (אפשר כמובן להכפיל כמויות ולהכין מראש שתיים). אף אחד לא יאמין לכם שלקח רק שמונה דקות להכין אותה.
כמה קערות? למרות שאפשר לערבב את כל החומרים בקערה אחת, מומלץ בכל זאת לערבב את החומרים היבשים בקערה אחת, את הרטובים בשנייה, ואז לאחד ביניהן. המטרה היא לערבב כמה שפחות מרגע שהקמח בא במגע עם הנוזלים, כדי לשמור על העוגה רכה ואוורירית. ערבוב יתר יגרום לגלוטן שבקמח להתחיל לעבוד ולעוגה שלכם להיות דחוסה וכבדה יותר. שיטת היבשים-רטובים מאפשרת ערבוב מינימלי.
אפשר פרווה? אם חשקה נפשכם בעוגה שאינה חלבית, אפשר להחליף את היוגורט שבמתכון בכוס ורבע מיץ תפוזים, או בכוס מים ורבע כוס מיץ לימון טרי. אם בא לכם דווקא להתפרע - החליפו חצי כוס יוגורט בחצי כוס שמנת מתוקה.
כמה זה "כוס"? שאלה שאני נתקלת בה הרבה היא "כשכתוב '1 כוס', לאיזה גודל כוס מתכוונים?". ובכן, הנפח של כוסות מדידה רשמיות נע בין 200 מ"ל ל-240 מ"ל, תלוי אם הן אירופיות או אמריקאיות. בארץ מקובל להשתמש בכוס של 240 מ"ל. אתם יכולים להשתמש בכל כוס שתרצו, העיקר שתשתמשו באותה כוס למדידת כל הכמויות במתכון.
המרכיבים:
1.5 כוסות קמח
3/4 כוס סוכר
1 כפית אבקת אפייה
2 ביצים
1/2 כוס שמן
1.5 כוסות יוגורט
1/2 כפית תמצית או מחית וניל
למילוי ולציפוי:
4 כפות סוכר
3 כפות קינמון
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור לחום של 170 מעלות. מרפדים בנייר אפייה תבנית מאורכת (אינגליש קייק) באורך 35 ס"מ (אם משתמשים בתבנית קרטון חד פעמית, אין צורך בנייר אפייה).
2. בקערה גדולה מערבבים את החומרים היבשים: קמח, סוכר ואבקת אפייה. בקערה שנייה מערבבים את החומרים הרטובים: ביצים, שמן, יוגורט ווניל. בקערית נפרדת מערבבים את חומרי המילוי/ציפוי.
3. שופכים את תוכן קערת הרטובים לקערת היבשים ומערבבים כמה שפחות, רק עד שלא רואים יותר קמח. אם הבלילה קצת גבשושית, זה בסדר.
4. יוצקים חצי מהבלילה לתבנית ומפזרים עליה 4 כפות מתערובת המילוי/ציפוי. יוצקים את שאר הבלילה ומיישרים מעט.
5. בעזרת צידו האחורי של סכין או בעזרת צ'ופסטיק, עוברים בתנועות 8 בתוך הבלילה וגם מעט למעלה ולמטה, כדי שהמילוי יזוז קצת במרכז העוגה ויתערבב בה מעט.
6. מפזרים את שאר הציפוי מעל העוגה.
7. טיפ לעוגה מקצועית: רוצים שקרום העוגה שלכם יתבקע בדיוק באמצע ולא באופן חופשי שיגרום לעוגה להיראות כמו אחרי רעידת אדמה? בעזרת צידו הקהה של סכין מריחה, ציירו קו במרכז העוגה לכל אורכה (הסכין צריך להגיע עד לעומק התבנית, רק היזהרו לא לקרוע את נייר האפייה). העוגה תתבקע לאורך הקו.
8. אופים 35 דקות. דוקרים את העוגה במרכזה בקיסם. אם הקיסם יוצא יבש, העוגה מוכנה. אם לא, אופים חמש דקות נוספות ובודקים שוב. אם מצליחים להתאפק, נותנים לעוגה להצטנן לפני שפורסים.
הצעות לגיוונים
עוגת תבלינים חורפית: במקום הקינמון מוסיפים ליבשים כף קינמון, כף ג'ינג'ר ומעט אגוז מוסקט מגורר.
עוגת תפוחים רטובה: מוסיפים תפוח מגורר לתערובת הרטובים, עם או בלי הקינמון.
עוגה בניחוח תפוז: משמיטים את תערובת הקינמון מהמתכון. מחליפים חצי מהיוגורט (או את כולו) במיץ תפוזים, ומוסיפים כף גרידת תפוז לתערובת היבשים.
פצפוצי שוקולד: במקום הקינמון, לפזר פצפוצי שוקולד מלמעלה ומנערים מעט את התבנית (עד סוף האפייה רובם יגיעו לתחתית העוגה).
* אפשר גם להוסיף אגוזים קצוצים מקומחים מעט לכל אחת מהאפשרויות (בסוף הערבוב).