כשמדברים על אוכל איטלקי בארץ, בדרך כלל לא ממש יודעים לספר מאיזה מחוז באיטליה הוא מגיע. במציאות האוכל האיטלקי בכל מחוז ואזור באיטליה שונה לגמרי מזה של שאר האזורים, ויש לו מאפיינים משלו, עם מנות שאופייניות לו וחומרי גלם ייחודיים.
חבל טוסקנה הוא אחד האזורים העשירים והמעניינים ביותר באיטליה. אזור שבו אמנות ואוכל שלובים יחדיו כבר מאות שנים, בזכותה של העיר פירנצה ששוכנת במחוז והייתה במשך שנים בירת הרנסאנס האיטלקי. המקום הפך עם השנים לאזור יין מסקרן, בזכות העיר מונטפליצ'יאנו שהפכה למוקד מרכזי לייצור יין, ובמיוחד יין שנקרא וינו נובילה די מונטפולצ'אנו ונעשה בעיקר מענבי סנג'ובזה שנפוצים מאוד באזור, וכמובן גם יין הקיאנטי המפורסם, שמוכן גם הוא מאותם הענבים.
טוסקנה היא גם מקור גדול לחומרי גלם איכותיים שמזוהים איתה - דבש, שמן זית, זוקיני ודלעת שנחשבים לטובים בכל איטליה, פסטה פיצ'י שייחודית לאזור ועוד - והם אלה שיצרו את המנות שכל כך מזוהות עם המחוז ונאכלות היום בכל איטליה. המפורסמת מכולן היא אולי סלט הפנצנלה, ששירים נכתבו עליו כבר במאה ה-16 והוא כולל עגבניות, בצל ובזיליקום בהמון שמן זית, יחד עם קרעי לחם שסופגים את כל הרוטב.
מפורסמת לא פחות היא מנת הבשר ביסטקה פיורנטינה - סטייק ענקי שמגיע לשולחן עם העצם, כשהוא פרוס לפרוסות עבות שצרובות היטב מבחוץ והן כמעט נאות מבפנים, סוג של סטייק טיבון בחיתוך איטלקי מיוחד. מנת האוסובוקו המזוהה עם האזור עושה שימוש ביין הקינאטי המסורתי, ונתח הבשר עובר בו בישול ארוך עד שטעמי היין נספגים בו היטב והבשר רך וממש נופל מהעצם.
הפסטה שמזוהה ביותר עם האזור היא פסטת פיצ'י, שנולדה בסיאנה. הפסטה הפשוטה והטעימה הזו עשויה רק מקמח ומים, ולכן היא גם טבעונית, וצורתה מזכירה ספגטי עבה שמגולגל ביד ולא במכונה. הצורה הזו מקנה לה נגיסות וגוף שאין בהרבה צורות פסטה אחרות, בזכות העובי, ומכינים אותה במגוון של רטבים כמו רוטב שמן זית ושום, רוטב פטריות פורצ'יני בעונה ומגוון של רוטבי בשר ציד מהאזור.
טוסקן נייטס: מצדיעים למטבח הטוסקני
כדי לחגוג את המחוז והקולינריה המפוארת שלו מקיימת אקווה פנה זו השנה השלישית את פסטיבל טוסקן נייטס, שבו יצדיעו מסעדות נבחרות לאורך חודש יולי למטבח הטוסקני. השפים של המסעדות יגישו כל אחד 3 מנות טוסקניות מיוחדות, וכל מי שיזמין מקום במסעדות באותם הערבים יקבל גם בקבוק אקווה פנה לשולחן (האח הלא מוגז של סן פלגרינו, מים מינרליים טבעיים המגיעים ממקור מים בעל אותו שם במחוז קיאנטי שבטוסקנה, הנובע בגובה של 1,000 מטרים).
>> להרשמה לארוחות טוסקן נייטס
אז מה בתפריטים? במסעדת קפה איטליה יגישו ב-4.7 מנה של מגדל פיזה של עגבניות עם שעועית ברוטב מרווה, פטרוזיליה וצ׳ילי; ביסטקה פיורנטינה במשקל 600 גרם עד 1 ק"ג; ולקינוח פאי ריקוטה וצנוברים. במסעדת יפו תל אביב של השף חיים כהן יגישו ב-5.7 ויטלו טונאטו – נתחי עגל ברוטב טונה; ניוקי ברוטב עגבניות שרופות ומעושנות קלות; ומנה של קנלוני ברווז. במסעדת לומינה של השף מאיר אדוני יגישו ב-8.7 גם כן מנה של ויטלו טונאטו וגם פסטה פפרדלה עם שוק אווז, פורצ'יני, עגבניות ומנגולד.
ב-9.7 יגישו במסעדת התרנגול הכחול של השף שאול בן אדרת סלט פנצנלה, ריזוטו פטריות, תרד, כמהין ופרמזן, מנה של פילה מוסר ברוטב לימונים, ארטישוק וטורטליני וקינוח של טירמיסו צנוברים ופטל.
במסעדת בלו סקיי של השף מאיר אדוני יגישו ב-15.7 ריזוטו אקוורלו עם בר ים, וקינוח של טירמיסו בלו סקיי סטייל.
במסעדת לה רפובליקה די רונימוטי של השף מוטי סופר יגישו ב-17.7 פולנטה כמהין וביצה עלומה, סקלופיני עגל ברוטב עגבניות ומרווה ולקינוח פנקוטה ברוטב פירות יער, ובמסעדת פופינה של השף אוראל קמחי יגישו ב-18.7 אספרגוס צלוי עם ביצה עלומה ומוסר ים עם ריזוטו אפונה ועוד.
לכבוד הפסטיבל, הנה כמה שאלות כדי שתוכלו לבחון את עצמכם ולהתכונן: