הסנטרל פארק הוא חלק בלתי נפרד מהנוף האורבני בניו יורק, ומהווה הרבה יותר מאשר "ריאה ירוקה". הפארק, שעבר תהפוכות רבות במשך 160 שנות קיומו, מתוחזק היום באופן מדהים ומושך אליו עשרות אלפי מבקרים ביום, תיירים ומקומיים. 80 קילומטרים של שבילים מוליכים ומריצים את המבקרים בין סצינות שונות ומשונות. חורשות מיוערות, אגמים ציוריים, מרחבי דשא שעליהם משתרעים אלפי בני אדם (ומאות כלבים מפונקים), אין סוף מתקני ספורט, ובין כל אלו פינות רומנטיות אינטימיות יותר או ציבוריות ואפילו קהילתיות.
הסנטרל פארק קורן אנרגיה ספורטיבית מטורפת, וגם אני, כמו עוד אלפים רבים, מאוד אוהב לרוץ בו. קבוצות קבוצות רצים בכל כיוון, נזהרים מקבוצות אחרות של רוכבי אופניים. מהזריחה ועד השקיעה, צעירים ומבוגרים רצים, קופצים, משחקים בייסבול, מטיסים במקצוענות צלחות מעופפות למרחקים אדירים ובחורף גם מחליקים על הקרח באלגנטיות מעוררת קנאה.
כל הפארק הענק הזה משובץ בעגלות ודוכנים שמספקים שתייה, כעכים ונקניקיות. פה ושם גם אפשר למצוא מסעדות סבירות. אבל אותי שימחה דווקא פתיחה של בית קפה מרשת Le Pain Quotidien (בתרגום חופשי מצרפתית: לחם היום) - רשת בינלאומית שיודעת לספק מיני לחם צרפתי נפלא (חריג בקולינריה האמריקאית) וקפה טוב. בית הקפה ממוקם מדרום למדשאה הענקית בחלק הדרומי של הפארק (נקראת Sheep Meadow). בסוף ריצה של כמה קילומטרים, אחרי הליכה קצרה להסדרת הדופק, אפשר להירגע בשלווה פסטורלית עם קפה מצוין ואיזה מאפה (או גרנולה משובחת ויוגורט במקרה שלי), להתבונן ברצים שחולפים ממול ולהשקיף על אלפי המתפנקים על הדשא. לרגע אפשר לשכוח שיש גם מציאות סוערת מחוץ לפארק.
ומה ליד הקפה?
עם הקפה המפנק, אני נזכר במאפים קטנים שהכנתי בסוף השבוע, לכאורה מתוך אילוץ. חבילות בצק הפילו תמיד מכילות הרבה יותר ממה שאני צריך עבור מנה כזו או אחרת, ולצערי אי אפשר להקפיא אותו מחדש. הפתרון שמצאתי הוא למלא את שארית הדפים במילוים מתוקים מכל הבא ליד ולהכין מאפים קטנים ופריכים שכיף לנשנש עם הקפה. אפשר למלא בבננה ואגוזי פקאן מסוכרים, בחלבה ומשמשים מיובשים קצוצים ואולי אפילו קצת ג'ינג'ר מסוכר, או במרציפן, תערובת אגוזים וקצת חמאה, ואפשר גם להשתולל עם קצת תיבול של רוזמרין או מרווה. אבל בעדינות.
הפעם החלטתי לשלב פרג טחון ותמרים שאני כל כך אוהב. מילוי הפרג מוצק יחסית למילויים הסטנדרטיים, אולם הוא עסיסי ומפנק ויכול להתאים גם באין סוף מאפים אחרים. חשוב שהפרג יהיה מאוד טרי, רצוי אפילו מטחינה של היום-יומיים האחרונים. אפשר להקפיא את הפרג הטחון במשך כמה שבועות, אבל גם במקפיא איכותו יורדת וטעמו הופך להיות מריר.
המאפים נשמרים בקופסה סגורה, מחוץ למקרר, במשך שבוע.
פינוקי פילו במילוי פרג, תמרים ואגוזי מלך
המרכיבים (45 מאפים):
חצי כוס חלב (או חצי כוס מיץ תפוזים, למילוי פרווה)
25 גרם חמאה (או מחמאה)
3/4 כוס סוכר
קליפה מגוררת מתפוז אחד
כף אגוזי מלך טחונים
חצי כף סולת
כוס וחצי (בערך 150 גרם) פרג טחון טרי
8 דפי בצק פילו
50 גרם חמאה מומסת (או מחמאה), למריחה על הבצק
2 כפות שומשום, לפיזור בין עלי הבצק
20 תמרים גדולים מיובשים מזן מג'הול (או תמרים לחים קלופים), מגולענים וחתוכים לארבע לאורך
40 אגוזי מלך (בערך 150 גרם) חתוכים לאורך
מעט שומשום לפיזור על המאפים
אופן ההכנה:
1. מחממים חלב, חמאה, סוכר וקליפת תפוז עד לסף רתיחה. מנמיכים את הלהבה, מוסיפים אגוזים וסולת ומערבבים כדקה.
2. מסירים מהכיריים, מוסיפים את הפרג ומערבבים היטב. מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעתיים לפחות.
3. פורסים דף בצק פילו, מורחים עליו חמאה מומסת, מפזרים מעט שומשום ומניחים עליו עלה נוסף.
4. חותכים את הפילו לתשעה חלקים.
5. מניחים בשליש העליון של כל מלבן שתי כפיות פרג (הכי נוח לקחת גוש קטן של פרג ולגלגל אותו לגליל באורך המתאים.
6. על הפרג מסדרים שתי חתיכות תמר ומעט אגוזי מלך.
7. מקפלים את הבצק מלמעלה, על המילוי. אחרי זה מקפלים מהצדדים ואז מגלגלים מכיוון המילוי לכיוון החלק הריק של המלבן. בסוף הגלגול מורחים מעט חמאה מומסת ומניחים על תבנית מכוסה בנייר אפייה, כשהתפר כלפי מטה.
8. חוזרים על הפעולות עם כל הדפים.
9. מורחים את כל המאפים בחמאה מומסת ומפזרים מעט שומשום.
10. אופים בחום של 190 מעלות 20-30 דקות, עד שהמאפים זהובים.
>> והנה עוגה חורפית מקסימה של תפוזים ונטיפי שוקולד
>> אם אתם בקטע של קציצות, זו העשירייה הפותחת שלנו