1. חביתה מלשון מחבת – הכוונה לסוג של בלילה מטוגנת ושטוחה שמכינים על מחבת, לכן אפשר להשתמש לשם כך במגוון חומרי גלם שמקורם לא בתרנגולת.
2. הבלילה – בדרך כלל מתבססת על סוג אחד או יותר של קמח, שהנפוץ שבהם הוא קמח חומוס. עוד חומרי גלם פופולריים הם קמח עדשים כתומות, קמח תירס, קמח קינואה וגם טופו קשה או טופו משי שטוחנים למרקם חלק ומוסיפים לתערובת. כדאי לדעת שקמחי הקטניות, הקינואה וגם הטופו עשירים בחומרים מזינים, ביניהם חלבון.
3. את הקמחים תמצאו ברשתות הטבע וברוב המרכולים הרגילים, ואפילו בחנויות מכולת קטנות שמחזיקות מוצרים ללא גלוטן. קמח עדשים כתומות אפשר להכין בקלות בבית – פשוט טוחנים עדשים כתומות במטחנת תבלינים או במעבד מזון חזק.
4. מה היחס? כמויות המים יכולות להשתנות מקמח לקמח, לכן היו קשובים לבלילה שלכם, ושימו לב שהיא נוחה למזיגה למחבת אבל לא דלילה מדי. תמיד אפשר להוסיף קצת מים או קמח אם צריך.
5. המחבת – חשוב להשתמש במחבת נון-סטיק איכותית ולהלהיט אותה היטב לפני שמתחילים. במקרה של המתכון שבהמשך אפשר "לטגן" את החביתה בלי שמן בכלל, ובכל מקרה - לא צריך להציף את המחבת אלא רק לשמן אותה קלות. כמו בהכנה של פנקייק – מחכים בסבלנות שייווצרו בועות קטנות על פני החביתה ושהצד התחתון יזהיב יפה ויתנתק בקלות מהמחבת, ואז הופכים.
6. חוששים שיתפרק לכם? במקום להפוך עם תרווד פשוט הניחו צלחת הפוכה על המחבת והפכו אותה בבת אחת, כך שהחביתה תיפול על הצלחת הפוכה. החליקו חזרה את החביתה למחבת על צידה השני ותוך דקתיים היא תהיה מוכנה.
7. תוספות – כמו בכל חביתה מן המניין, גם חביתה טבעונית תיהנה מפינוקים כמו עשבי תיבול, פטריות, בצל, פלפלים ועוד. אם אתם רוצים להטמיע את התוספות בתערובת, אני ממליצה להתחיל בטיגון שלהן ואז להעביר אותן לתוך הבלילה, לערבב ואם צריך להוסיף קצת נוזלים. כמובן שאפשר להניח אותן על החביתה המוכנה ולקפל, כמו במתכון הבא.
8. אבקת אפייה – לא חייבים בכלל להשתמש בה! היא נועדה להעניק מעט אווריריות, מכיוון שקמחי הקטניות דחוסים יחסית. אם אתם מוותרים עליה, הוסיפו קצת יותר מים והכינו חביתה דקה יותר.
9. טפיוקה היא קמח שעשוי משורש דרום אמריקאי נפוץ בשם "יוקה", שהוא עמילני מאוד וכאשר מייבשים וטוחנים אותו לקמח מתקבלת אבקה דקה שדומה מאוד בשימושים שלה לקורנפלור. מהאבקה הזו מכינים את הכדורונים הקטנטנים שאתם מכירים מהקינוחים במסעדות האסייתיות. במקרה של המתכון הבא הוספתי מעט טפיוקה כדי להעניק לחביתה קצת גמישות, אבל אפשר לוותר עליה.
10. החביתה שתכינו תתקבל מאוד טעימה, אבל בשום אופן לא יהיה לה טעם של ביצה. אני אישית לא מחפשת באוכל שלי חיקויים אלא חוויה וסיפוק, של ארוחה "בסגנון חביתה" שיכולה להיות מעולה כארוחת בוקר או ערב או במילוי לכריך למשל. מי שבכל זאת מתגעגע לטעם הביצתי יכול לרכוש ברשתות הטבע או במרכולים בעלי מחלקות טבע מלח הודי שחור שנקרא "קאלה נאמק" ויש לו טעם גופריתי ממש כמו של ביצה. משתמשים בו גם בהכנה של "סלט ביצים" טבעוני מבוסס על טופו ומיונז (בחיי שזה מעדן!). כדאי להוסיף מעט ממנו לקראת ההגשה כי טעמו מתפוגג בחימום. המצרכים :לחביתה אחת גדולה:
אופן ההכנה:1 מתחילים בהכנת התוספות: מחממים מעט שמן זית במחבת ומטגנים את השום הקצוץ במשך כמה שניות תוך כדי ערבוב, עד שהוא מעלה ניחוח. מרקם פלאפי | צילום: אורי שביט, mako אוכל2 מוסיפים את התרד והעגבניות, מערבבים וממשיכים לטגן עוד 2-3 דקות, עד שהירקות מתרככים. מכבים את האש ומכסים לשמירה על החום. 3 מעבירים לקערה את כל חומרי החביתה מלבד המלח ההודי (קאלה נאמק) וטורפים היטב לקבלת בלילה חלקה. 4 מלהיטים מחבת נון-סטיק רחבה (אפשר לשמן בכף או שתיים של שמן זית) ויוצקים אליה את הבלילה. ממשיכים לטגן מעל להבה בינונית-גבוהה במשך 3-4 דקות, עד שהצד התחתון מזהיב יפה ונוצרות בועות בצד העליון. אם החביתה עבה יחסית, אפשר גם לכסות כדי לזרז את הבישול. 5 הופכים בעזרת תרווד (או בשיטת הצלחת, ראו בהקדמה) וממשיכים לטגן עוד 1-2 דקות מהצד השני. מניחים על מחצית החביתה את התרד והעגבניות המבושלים ומקפלים בעדינות לשניים. מטגנים מעט יחד ומעבירים בזהירות לצלחת הגשה. אורי שביט היא בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר" ומנחת סדנאות בישול טבעוניות. ארוחה מזינה, טעימה ומספקת | צילום: אורי שביט, mako אוכלמדריכים טבעוניים נוספים במדור: |