תרבות הפנאי היא חלק בלתי נפרד מחייהם של בני האדם. הם אוהבים לצאת, לבלות, לנקות את הראש, לארח ולהתארח וזאת תמיד כאשר סביבם בקבוקי יין בכל הצבעים. אבל מתי בפעם האחרונה עצרתם כדי לבדוק עד כמה והאם בכלל אתם מכירים את המושגים הבסיסיים הקשורים לעולם היין? הנה שישה מושגים שכדאי לכם להכיר:
1. גוף
גוף היין מתאר את התחושה שנותרת בחך בגלל רמת הצמיגות שלו והוא יכול להיות אחד מהבאים: גוף קל, מלא, חלש, כבד, עגול ובינוני. יין עם גוף "כבד" ישאיר טעם על הלשון שלנו למשך זמן ארוך יותר מיין שמתואר כבעל גוף "קל", אבל חשוב שתדעו שזה לא מעיד על איכות היין. בכל מקרה, על טעם וריח אין מה להתווכח – וכנראה שגם לא על כובד.
2. בלנד או זני
המפרט המתואר על האריזה של היין יכול לעזור לכם לדעת מה יהיה הטעם שלו. אם למשל תראו שמדובר בבלנד, תדעו שהוא מופק מכמה סוגים של ענבים. לעומת זאת, יין זני מופק מלפחות 85% של אותו סוג של ענב. ההבדל הזה כמובן משפיע על הטעם, ולכם רק נותר לבחור מה אתם מעדיפים.
3. ארומה
ארומה היא הריח של היין, והיא תלויה בזן הענבים שממנו מופק היין. בעוד שהארומה של יינות אדומים מזוהה עם פירות, תבלינים, טבק ושוקולד, ביינות לבנים הריח מזכיר יותר פרחים או פירות אקזוטיים. יש יינות שמופקים מענבים שלהם זהות ארומטית מובהקת, כמו למשל גוורצטרמינר העשיר בארומות טרופיות.
4. בוקה
"בוקה" הוא מושג קצת יותר מתקדם, שמתאר את הניחוח של היין שמתקבל מהאופן שבו משמרים ומיישנים אותו. מה שהכי מותיר סימני ניחוח על המשקה אלו החביות, אך הן לא לבד. הבוקה מושפע גם מסוג השמרים ומרמת הגופרית בתהליך הייצור.
5. יבש או חצי יבש
דרגת היובש ביין מתייחסת לכמות הסוכר שנשאר בתוכו עם סיום התסיסה. עם זאת, מה שקובע בפועל את מתיקות היין אינה רמת הסוכר - אלא היחס שבין החומציות למתיקות. לכן, ישנם יינות רבים המוגדרים חצי יבשים שאינם מתוקים כלל, ולעומתם יינות שמייצרים תחושת מתיקות אך הם ללא סוכר כלל.
מבחינת קלוריות, ביין יבש רמת ריכוז הסוכר לא תעלה על 4 גרם לליטר וביין חצי יבש היא תהיה בין 4 ל-15 גרם סוכר לליטר. לשם השוואה, ביין שמוגדר חצי מתוק יהיה ריכוז סוכר של בין 15 ל-50 גרם וביין מתוק כמות הסוכר כבר תהיה גדולה מכ-50 גרם לכל ליטר.
6. עפיצות
עפיצות היא תחושת היובש שנשארת בפה שכולנו מכירים היטב אחרי ערב מהנה שמבוסס על יין אדום. בניגוד לרוב המושגים ברשימה, "עפיצות" הוא מושג שמאפיין רק יינות אדומים, ולא חל על יינות לבנים. מידת העפיצות נקבעת לפי הקלות שבה הלשון זזה בחלל הפה אחרי השתייה, והיא מושפעת במידה רבה מהטנין - חומר אורגני שמצוי בחביות עץ אלון, בקליפות הענבים ובחרצנים, שמאופיין בטעם מר.
מרגישים שאתם יודעים עכשיו קצת יותר על יין, ומוכנים לסבב טעימות שווה? מזמינים אתכם להגיע אל יקב רמת הגולן, ולחוות חוויית שתייה ייחודית.
ממאפייני היקב: אזור גידול ענבי יין איכותי הנחשב לטוב ביותר בצפון הארץ, ובציר 2000 - שנחשב להיסטורי הן מבחינת כמות המשקעים שירדו בו עד היום והן מבחינת שיאי הבציר שנרשמו במקום. ביקב תוכלו למצוא מגוון רחב של יינות, כמו ירדן רוזה, ירדן פינו גרי, ירדן סוביניון בלאן וירדן גוורצטרמינר.