יין, אחד המשקאות הקדומים בעולם, הוא כבר מזמן לא רק משקה אלכוהולי המופק מענבים, אלא תרבות שלמה של ארומה, צבע, טמפרטורה וכמובן גם טעם וריח. אלא שבניגוד למשקאות אלכוהוליים אחרים כמו וויסקי, בירה או ליקרים למיניהם – בהם ניתן לדעת בוודאות כי הטעם של כל משקה ממותג מסוים יהיה זהה – ליינות יש שפה משלהם ואינסוף פרמטרים כמו שנת בציר, עונה, אזור גידול, סוג הקרקע בכרמים וכדומה.
"כשאנחנו טועמים יין, אנחנו נחשפים לכל תהליך הייצור שלו", מסביר ויקטור שונפלד, היינן הראשי ביקב רמת הגולן. "הטעמים מרמזים לנו מאיפה היין הגיע, באיזו שנה, מתי החליטו לבצור את הגפנים, איך יצרו את היין וגם כמה זמן הוא התיישן ובאילו תנאים. כל דבר משפיע על היין".
מרבית היינות בעולם, וגם בישראל, מיוצרים בפועל מערבוב של ענבים המגיעים ממספר כרמים, לעיתים גם מאזורים שונים לחלוטין. אך ככל שהיין מגיע מאזור גבוה יותר וספציפי יותר – כך הוא גם נחשב לאיכותי יותר. לדוגמא יין מחבל בורגונדי בצרפת, המיוצר מענבים המגיעים מכלל האזור, ייחשב לרוב פשוט יותר מיין שכל הענבים שלו מגיעים מחלקות קטנות ומיוחדות הידועות כאיכותיות במיוחד. על איכות אזור הגידול בכלל והכרם הספציפי בפרט יש כמובן להוסיף את איכותו ומקצועיותו של היקב ממנו מגיע היין, כך שהשילוב בין כל הגורמים מעיד על יין איכותי וייחודי ביותר.
יין מכרם יחידני: נגינת סולו פרטית
ההתייחסות לכרם עצמו נחשבת לנישה איכותית בעולמות היין. יקבים איכותיים, המייצרים יינות באזורי גידול נחשבים ,מחפשים להדגיש את הייחוד של אזור הגידול והאופן שבו הוא משפיע על היין. בין אם מדובר בבורדו, קיאנטי, נאפה ואלי או רמת הגולן. אזור הגידול, או ה"טרואר" כפי שמכנים אותו בתחום היין, מכיל בתוכו אלמנטים כסוג הקרקע, האקלים, הטופוגרפיה ועוד, כאשר כולם משפיעים על אופי היין. למעשה, יינות כרם יחידני הם כאלו המצליחים להביא לידי ביטוי את ההבדלים לא רק בין אזור לאזור אלא אפילו את ההבדלים בתוך האזור עצמו, בין כרם לכרם ובין חלקה לחלקה.
"אם נוכל להשוות בין שתיית ירדן קברנה סוביניון לבין האזנה לתזמורת שמנגנת סימפוניה, נוכל להמשיל את שתיית היין מכרם יחידני להאזנה למוזיקה קאמרית או אפילו לנגן סולו", אומר שונפלד, "אין אופציה 'טובה יותר' מבין השתיים, הכי כיף זה ליהנות משתיהן. מה שכן, החוויה והמורכבות של החוויה עם התזמורת היא שונה מאשר ישיבה בהופעה פרטית ואינטימית יותר".
ואם אנחנו מדברים על תזמורת, שכן ככל שהמנצח מכיר אותה טוב יותר כך הוא יכול לרומם את הביצועים שלה, כך גם לייננים יש תפקיד חשוב במקסום ומינוף הגפנים בכרמים בכלל ובכרמים היחידניים בפרט. למשימה הזו מגויס צוות רחב שכל תפקידו הוא לנהל את התהליך בצורה הטובה ביותר. לצד שונפלד לדוגמה, ישנם עוד חמישה ייננים שעובדים בצוות, שני אגרונומים של גפן, מנהלי כרמים ואפילו צוות מעבדה. כל אלו מטפלים בכ-6,000 דונמים של כרמים מניבים, שכ-40 אחוז מתוכם מנוהלים באופן ישיר על ידי היקב. "ככל שאנחנו מבינים טוב יותר את השטח ואת התנאים בטבע – כך היינות שלנו טובים יותר", הוא מסביר, "כולי תקווה שנוכל להמשיך לנצל את מעלות האזור שלנו כדי להמשיך להיטיב ולשדרג את איכות היינות".
הדרך הכי "אינטימית" לחוות את רמת הגולן
וכשאנחנו מדברים על מעלות האזור, אנחנו כמובן מדברים על רמת הגולן – "ארץ היין" - שהוכיחה את עצמה כאזור מובחר לגידול כרמים ברמה עולמית, שכן יינות רמת הגולן זכו לאהדה רבה בקרב חובבי יין בארץ ובעולם.
"יש הרבה דרכים ליהנות מ'ארץ היין'", אומר שונפלד, "אם מתחשקת לכם חוויה מהנה ושמחה, אך כזו שאינה בהכרח יורדת לעומק, תוכלו ליהנות מיין הר חרמון אדום, שהינו יין נהדר אך כזה שהענבים מהם הוא עשוי, מגיעים ממספר רב של כרמים, ללא שיוך לאזור ספציפי. מנגד, שתיית יין ירדן קברנה סוביניון למשל, יין איכותי מתיישן העשוי מזן בודד ממבחר כרמים איכותיים הפרוסים באזור, תעניק לכם חוויה הרבה יותר מעמיקה של הנאה מזמן ומקום ספציפי מאוד, ממש כמו תיירים במקום. כרם יחידני ברמת הגולן מאפשר להתנסות ולטעום כיצד זן ענבים בודד, או במקרים מסוימים תערובת של זנים, 'מפרשים' את המקום הגיאוגרפי הספציפי של הענבים, בשילוב עם תנאי מזג האוויר של עונה אחת. זו הדרך הכי אינטימית לחוות את רמת הגולן".
יינות כרם יחידני של יקב רמת הגולן נחלקים לשניים: חד-זני, בהם גדלים ענבים רק מזן אחד, ורב-זני, בהם גדלים מספר זנים של ענבים. יקב רמת הגולן מייצר יינות ירדן מחמישה כרמים יחידניים, יינות פרימיום המופקים מענבים הגדלים בכרם אחד בלבד ומעניקים לחובבי היין שבינינו הזדמנות נוספת לחקור את האזור, לעמוד על ההבדלים ביניהם ולשמוע דרך הטעם את הסיפור המרגש שהם מספרים לנו. כל כרם וכל חלקה מטופלים בצורה פרטנית ובתשומת לב מרבית, במטרה למצות את מירב הפוטנציאל הגלום באזור הגידול שלהם.
בין הכרמים היחידניים של רמת הגולן ניתן למצוא את כרם אלרום - הנחשב לצפוני ולקר ביותר, בו גדל זן הקברנה סוביניון עם מאפיינים ירקרקים יותר, כרם בראון – בו גדלים זנים של קברנה סוביניון, סירה ופטי ורדו – ענבים המפיקים יין עוצמתי שלוקח לו זמן להתפתח, כרם אודם - בו מגדלים בעיקר שרדונה וגם קצת מרלו, כרם יונתן המפיק פרי נגיש ושופע מההתחלה של מרלו וקברנה סוביניון ואחרון חביב – כרם אלוני הבשן, אשר בו מגדלים בעיקר קברנה סוביניון, אך גם מרלו וסירה. מדובר ביין שעשוי מערבוב של שלושת הזנים אשר יוצר חוויה עוצמתית ומיוחדת.
"כל הכיף הוא שאפשר לטעום, להרגיש ולראות את השוני בין היינות, למרות שלכאורה כולם חלק מרמת הגולן", מסכם שונפלד, "הם משתנים בינם לבין עצמם, הם משתנים משנה לשנה וגם הכרמים עצמם משתנים. ברגע שמכירים את היינות יותר, מבינים שזה ממש כמו אופי של בני אדם. אם היין הוא משאב לאומי, אז יינות הכרם היחידני הם הפנינים הנדירות והייחודיות שבו".