מידי פעם מופיע ברשת להיט המעודד את כל חובבי האפייה והבישול לנסות ולהכין אותו. איזשהו גימיק מקורי, אופן הכנה, עיטור או הגשה מיוחדים שהופכים במהרה כאש בשדה קוצים ומופיעים בכל בלוג או רשת חברתית.
את "לחם התלישות" (Pull Apart Bread) נדמה שאין צורך להציג. הוא הופיע בהמון בלוגים בעולם, הידוע מהם הוא Joy the Baker. ניתן היה לראות אותו גם בגרסה מקומית מרהיבה של בנות מתכוניישן וגם כאן באוכל טוב. למי שפספס את הלהיט התורן - מדובר בעוגת שמרים וקינמון שייחודה באופן העיצוב המקורי שלה.
בשבוע שעבר לקראת אירוח של ארוחה חלבית, החלטתי להמיר את גרסת הקינמון המתוקה במאפה מלוח עשיר בשום, בזיליקום טרי וגבינת פרמזן. התוצאה הייתה טעימה ביותר – ריבועי בצק רכים וחמאתיים, מדיפים ניחוחות משכרים של עשבי תיבול טריים. הריבועים נתלשו בזה אחר זה מהמאפה ונאכלו יחד עם מגוון מטבלים שונים.
מכינים בצק שמרים ומאפשרים לו לתפוח עד להכפלת הנפח. כשהבצק תפח דיו מעבירים אותו למשטח נקי ומרדדים לעיגול גדול. על גבי העיגול מורחים תערובת של חמאה מומסת, שום כתוש ובזיליקום טרי. שומרים חלק מתערובת החמאה לצורך שימון התבנית והברשת המאפה לאחר האפייה.
מפזרים מעל גבינה מגורדת. אני השתמשתי בפרמזן, אך כל גבינה קשה כגון גאודה, פיקורינו, קשקבל וכו' תתאים כאן.
את עיגול הבצק חותכים בעזרת גלגלת פיצה או סכין משוננת ל-6 רצועות עבות ושוות בגודלן.
מניחים את הרצועות זו על גבי זו. גם אם הן לא חופפות בגודלן, זה בסדר גמור.
את הרצועות חותכים שוב ל-6 חלקים שווים פחות או יותר.
מברישים היטב את תבנית האפייה בחמאת השום ומניחים את חתיכות הבצק בתבנית באופן אנכי. מניחים להתפחה נוספת. לפני האפייה מברישים את החלק העליון בעדינות בחמאת השום ואופים כ-30 דקות. מניחים למאפה להצטנן מעט, אבל מחלצים אותו כל עוד הוא חם מהתבנית.
המרכיבים (לתבנית אינגליש קייק באורך 30 ס"מ):
לבצק:
3 כוסות (420 גרם) קמח
1 כפית (6 גרם) מלח
1 כף (12 גרם) סוכר
1 כף (9 גרם) שמרים יבשים
2 שיני שום כתושות
2 כפות (30 מ"ל) שמן זית
1 כוס (240 מ"ל) חלב פושר (ועוד 1/4 כוס במידת הצורך)
לציפוי החמאה:
4 שיני שום כתושות
75 גרם חמאה
2 כפות בזיליקום טרי קצוץ דק
100 גרם גבינה קשה מגורדת (פרמזן / פקורינו / גאודה / קשקבל או כל גבינה אחרת)
אופן ההכנה:
1. להכנת הבצק: מנפים את הקמח אל תוך קערת המיקסר. מוסיפים את המלח והסוכר ומערבבים היטב. מוסיפים את השמרים היבשים ומערבבים שוב. מחברים את וו הלישה ובמהירות נמוכה מוסיפים את השמן, שיני השום הכתושות ואת החלב בהדרגה. לשים היטב את הבצק עד לקבלת בצק רך מאוד וגמיש. אם הבצק נוקשה, תוך כדי לישה מוסיפים בכל פעם כף חלב פושר, לשים היטב עד שהבצק הופך רך. מעבירים את הבצק לקערה נקייה. יוצקים מעל מעט שמן ומגלגלים את הבצק כך שיצופה מכל צדדיו. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים עד להכפלת הנפח כשעה וחצי.
2. ממיסים את החמאה במיקרוגל. מוסיפים את השום הכתוש ואת הבזיליקום הקצוץ, ומערבבים היטב.
3. על גבי משטח עבודה מרדדים את הבצק לעיגול בקוטר של כ-50 ס"מ ובעובי של כ-1/2 ס"מ. מברישים את הבצק בחמאת השום, אך משאירים חלק מהחמאה לשימוש מאוחר יותר. מפזרים מעל את הגבינה באופן אחיד.
בעזרת גלגלת פיצה או סכין משוננת חותכים את הבצק ל-6 רצועות עבות. מניחים את הרצועות זו על גבי זו (אם הן לא חופפות בגודלן זה בסדר גמור). חותכים שוב ל-6 חלקים.
4. מברישים בנדיבות את תבנית האפייה בחמאת השום. מניחים את חתיכות הבצק בצורה אנכית בתבנית האפייה. מניחים לתפיחה נוספת כ-30 דקות. בינתיים מחממים את התנור ל-175 מעלות.
5. לפני האפייה מברישים את החלק העליון של הבצק במעט החמאה שנותרה. אופים כ-30 דקות, עד שהמאפה תפוח מאוד וזהוב.
6. מוציאים ומברישים שוב את החלק העליון במעט חמאה. מצננים מעט עד שניתן לחלץ את המאפה מהתבנית (לא מאפשרים למאפה להתקרר לחלוטין בתוך התבנית). מגישים מיד.
*בקרו בבלוג של חן - מתוקים שלי
הכנתם? ספרו לנו איך יצא!