מיני סופגניות סוכר וקינמון אפויות 2 (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
מיני סופגניות סוכר וקינמון אפויות. רק 50 קלוריות האחת | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

אין חג (מלבד יום כיפור) בלוח השנה העברי שאני לא אוהבת מבחינה קולינרית. אפילו פסח לא מצליח לבאס אותי. כל חג מביא אתו ניחוחות וטעמים שאופייניים רק לו, וכל חג המטעמים הייחודיים לו.

אבל, יש לי בעיה עם חנוכה. אוכל מטוגן מעולם לא עשה לי את זה, וסופגניות שמנמנות לא מצליחות לפתות אותי. זה נכון שאם אני לא אוהבת זה לא אומר שכולם צריכים לסבול, ובשנה שעברה נכנעתי ללחצים והכנתי סופגניות שאני מוכנה להודות שגם אני אהבתי אותן.

אבל בכל זאת, כמעט כל שנה אני מתפתה לאפות סופגניות במקום לטגן אותן, והתוצאה כמעט תמיד מאכזבת. זה ממש-ממש לא זה. מתקבל מאפה שמרים טעים ונחמד אבל לא מעבר לזה.

השנה גיליתי את הסופגניות החמודות הללו - סופגניות אפויות. נכון, גם הן לא ממש הדבר האמתי, אבל הן בהחלט הדבר הכי קרוב אליו מבחינת הטעם והמרקם. הן קטנטנות וחמודות, קלות להכנה, ונטרפות כהרף עין. גם מבחינה קלורית יש כאן בשורה משמחת. בכל סופגנייה כזו יש כ-50 קלוריות בלבד ו-2.5 גרם שומן, מה שמאפשר לאכול 2-3 סופגניות ללא שום נקיפות מצפון. לשם ההשוואה פרוסת עוגה בחושה רגילה שוות ערך ל-3 סופגניות כאלו. אם אתם באמת מצליחים לעצור אחרי 3 סופגניות (וזה באמת לא פשוט), יש סיכוי טוב שתצלחו את החג הזה בשלום!

השתכנעתם? בואו נתחיל.

מכינים בצק שמרים עשיר: בקערת המיקסר מערבלים ראשית את החומרים הרטובים - הביצה, הסוכר והחלב. מוסיפים את השמרים, והמלח ורק מחצית מכמות הקמח. כשנוצר בצק מתחילים להוסיף לאט ובאופן הדרגתי את החמאה החתוכה לקוביות. ממשיכים ללוש היטב ובמהירות גבוהה עד שנוצר בצק רך, דביק ונוזלי.

מיני סופגניות בצק על הוו (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
מוסיפים רק מחצית מהקמח אל החומרים הרטובים, עד שנוצר בצק רך, דביק ונוזלי | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

כשהבצק במצב הנוזלי הזה, מוסיפים את יתרת הקמח וממשיכים ללוש. אחרי שהקמח נספג בבצק הוא הרבה פחות נוזלי ודביק, נפרד מדפנות המיקסר ונמשך כלפי מעלה על וו הלישה. לשים עוד כמה דקות עד לקבלת בצק רך וחלק. מעבירים את הבצק לקערה. יוצקים על הבצק מעט שמן ומגלגלים בו את הבצק כך שישומן היטב מכל צדדיו. מכסים את הקערה בניילון ומניחים במקום חמים עד שהבצק מכפיל את נפחו (כשעה וחצי).

מיני סופגניות בצק תפוח (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
מתפיחים את הבצק עד שהוא מכפיל את נפחו | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

כשהבצק תפח דיו מעבירים אותו למשטח נקי ומרדדים אותו לעובי של כ-1.5 ס"מ. בעזרת חותכן עוגיות עגול קורצים עיגולים של בצק. אני השתמשתי בחותכן קטן בעל קוטר של 3 ס"מ בלבד, על מנת לקבל מיני סופגניות, אבל אפשר בהחלט לקרוץ כל גודל אחר.

מיני סופגניות קורצים סופגניות (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
קורצים את הבצק המרודד לעיגולים קטנים | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה ובמרווחים זה מזה, ומתפיחים שוב, הפעם כ-30 דקות. בינתיים מחממים את התנור.

מיני סופגניות הסופגניות על התבנית (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
מניחים את העיגולים הקרוצים בתבנית אפייה במרווחים | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

אופים כ-8-10 דקות, או עד שהסופגניות תופחות ומקבלות גוון זהוב בהיר. בזמן שהסופגניות נאפות מכינים שתי קעריות קטנות -  אחת עם חמאה מומסת והשנייה עם סוכר קינמון.

מיני סופגניות חמאה וקינמון בקערה (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
לאחר שהסופגניות אפויות, טובלים אותן בחמאה מומסת, קינמון וסוכר | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

כשהסופגניות יוצאות מהתנור, ובעודן חמות, טובלים כל סופגנייה בחמאה המומסת ומיד אחר כך בקערת הסוכר קינמון. מניחים לסופגניות להתקרר מעט, אבל אוכלים אותן כל עוד הן חמות.

מיני סופגניות סוכר וקינמון אפויות (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
הסופגניות המוכנות - קטנטנות וחמודות | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

מיני סופגניות סוכר וקינמון אפויות

המרכיבים (לכ-90-100 סופגניות קטנות בקוטר 3 ס"מ):
1 ביצה בגודל L
1/4 כוס (50 גרם) סוכר
1 כוס (240 מ"ל) חלב חם
1 כף שמרים יבשים
1 כפית מלח
2 כפיות תמציות וניל
4 כוסות (560 גרם) קמח
120 גרם חמאה חתוכה לקוביות קטנות

לציפוי:
150 גרם חמאה מומסת
1 כוס (200 גרם) סוכר + 2 כפיות קינמון

אופן ההכנה:

1. בקערת המיקסר טורפים יחד את הביצה והסוכר. מוסיפים את החלב החם, השמרים, המלח והוניל ומערבלים היטב עד להמסה של השמרים. מוסיפים רק 2 כוסות קמח (מחצית מסך הכמות) ובעזרת וו הלישה לשים את התערובת.

2. מגבירים את מהירות המיקסר לבינונית ובהדרגה מוסיפים את קוביות החמאה. אם החמאה לא רכה, אפשר לרכך כל קובייה בעזרת הידיים לפני שמוסיפים אותה לקערה. ממשיכים להוסיף את כל כמות החמאה. (במידה והחמאה לא נטמעת היטב, עוצרים את פעולת המיקסר ובעזרת כף מסייעים להטמעה).

3. מוסיפים את יתר כמות הקמח וממשיכים את פעולת המיקסר במהירות נמוכה, עד שהבצק נפרד מדפנות הקערה ונמשך כלפי מעלה על וו הלישה. ממשיכים ללוש עוד כמה דקות נוספות עד שהבצק הופך לחלק וגמיש.

4. מעבירים את הבצק לקערה נקייה. יוצקים מעליו כמות קטנה של שמן ומגלגלים את הבצק כך שישומן מכל צדדיו. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומתפיחים במקום חמים כשעה וחצי עד שהבצק מכפיל את נפחו.

5. כשהבצק תפח מעבירים אותו למשטח נקי (אין צורך לקמח או לשמן את המשטח). מרדדים אותו לעלה בעובי של כ-1.5 ס"מ וקורצים בעזרת חותכן עוגיות עיגולים בקוטר של כ-3 ס"מ. מניחים את הסופגניות הקרוצות בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה במרווחים, ומתפיחים כ-25 דקות. בינתיים מחממים את התנור ל-200 מעלות. אחרי 25 דקות של התפחה, מכניסים לתנור ואופים כ-8-10 דקות, או עד שהסופגניות הקטנות משנות את צבען לזהוב בהיר.

6. מוציאים מהתנור וטובלים כל סופגנייה בעודה חמה בחמאה המומסת ומיד בקערת הסוכר והקינמון.

7. מניחים בצלחת הגשה ומצננים מעט. הסופגניות טובות ביום הכנתן.

ערכים תזונתיים: עדי גודל-סולומון - דיאטנית קלינית.

בקרו בבלוג של חן: מתוקים שלי

>> לכל מתכוני הסופגניות

הצלנו לכם את הדיאטה? שתפו את המתכון בפייסבוק

>> בשבוע שעבר הכנו עוגת סנדוויץ' איטלקית
>> הצטרפו לעמוד של 'אוכל טוב' בפייסבוק וקבלו עדכוני אוכל על בסיס יום יומי