בעברי הלא מאוד רחוק, סלדתי מעוגות פרי. בתחרות הלא הוגנת שבין עוגות שוקולד, קרם וקצפת יפהפיות ומפתות לעומת עוגות פרי אפרוריות וחיוורות, עוגות המוס המגונדרות לקחו אצלי ובגדול. אבל כל זה השתנה והיום אני אוהבת יותר ויותר עוגות שיודעות לשלב בתוכן בחינניות את פירות העונה. ולא רק במצבם הטרי, אלא גם אפויים או מבושלים.
בקיץ האחרון הכנתי לראשונה את עוגת השזיפים ההפוכה שהפכה לעוגת הקיץ הרשמית שלנו – קלה, טעימה ומרעננת, ונושאת בתוכה את שזיפי הקיץ. לאחרונה התחשק לי להכין עוגה דומה רק עם פירות אחרים, רצוי תפוחים, ובאווירה חורפית.
זאת עוגה שבבסיסה מונחת שכבה נדיבה של קרמל ותפוחי עץ. לאחר האפייה הופכים את העוגה והתפוחים העטופים בקרמל הופכים להיות כתר מרהיב וטעים להפליא.
מתחילים בריפוד תבנית אפייה בנייר אפייה. כמו כן, עוטפים את התבנית מבחוץ ברדיד אלומיניום, כדי למנוע דליפות וטפטופים. יוצקים לתבנית קרמל.
מסדרים על גבי הקרמל פרוסות של תפוחי עץ באופן חופף עד שהן מכסות את כל בסיס התבנית. אפשר להשתמש בכל זן שאוהבים. אני השתמשתי בפינק ליידי, אבל גם גולדן דלישס או גרני סמית יהיו מתאימים.
יוצקים מעל התפוחים את בלילת העוגה ומיישרים את פניה. אגב, אפשר לטפטף על התפוחים הקלופים מעט מיץ לימון כדי למנוע את השחרתם, אבל אם עובדים מהר ומכסים מיד את מניפת התפוחים בבלילה אין צורך בכך.
את החלקים המיותרים שנותרו מהתפוחים ניתן לקצוץ ולפזר מעל הבלילה.
מעבירים לתנור לאפיה ארוכה. זמן האפייה הוא כשעתיים, אך מומלץ כבר כעבור כשעה-שעה וחצי לבדוק באמצעות שיפוד עץ האם העוגה אפויה במרכזה. במידה ושיפוד העץ יוצא נקי, העוגה מוכנה.
מניחים להצטנן כ-10 דקות. מעבירים סכין בין דפנות התבנית, הופכים על גבי צלחת הגשה ומשחררים את הקפיץ. מאפשרים לעוגה להתקרר מעט לפני ההגשה.
עוגת תפוחים מקורמלים הפוכה
המרכיבים:
לקרמל:
30 גרם חמאה
1/2 1 כוסות (300 גרם) סוכר
1/2 2 כפות סירופ תירס בהיר (ניתן להמיר בדבש)
1/2 כוס (125 מ"ל) שמנת מתוקה
3-4 תפוחים גדולים מזן פינק ליידי / גולדן דלישס / גרני סמית
לבלילת העוגה:
3 כוסות (420 גרם) קמח
1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה
1/2 כפית סודה לשתייה
1/2 כפית מלח
1/2 כפית קינמון טחון
1 מיכל (150 גרם) יוגורט 3%
1/3 כוס (80 מ"ל) מיץ תפוזים סחוט טרי
1 כפית תמצית וניל
100 גרם חמאה רכה
1 כוס (200 גרם) סוכר
3 ביצים בגודל L
תבנית עגולה בקוטר 24 ס"מ, מרופדת בנייר אפייה ועטופה בחלקה החיצוני התחתון ברדיד אלומיניום.
אופן ההכנה:
1. מכינים את הקרמל: מניחים בסיר כבד את הסוכר וסירופ התירס (או הדבש) ומבשלים יחד על גבי להבה בינונית כ-7-10 דקות, עד לקבלת צבע חום ענברי. מנמיכים את הלהבה ומוסיפים את החמאה והשמנת המתוקה. מערבבים היטב להמסת גבישי הסוכר שאולי נוצרו, ומבשלים עוד 3-5 דקות נוספות עד לקבלת קרמל סמיך. מסירים מהאש ומצננים כמה דקות. יוצקים בזהירות את הקרמל לתבנית האפייה.
2. קולפים וחוצים את התפוחים. בעזרת כף פריזיאן או בעזרת סכין מוציאים את הגרעינים וליבת התפוח. חותכים כל חצי לפרוסות בעובי של כ-1/2 ס"מ. מזלפים מעל מעט טיפות לימון כדי למנוע את השחרת התפוחים. מסדרים את פרוסות התפוחים על גבי הקרמל באופן חופף. מתחילים מהחלק החיצוני ומתקדמים כלפי פנים. אם נותרות חתיכות תפוחים מיותרות קוצצים אותן לקוביות קטנות ושומרים בצד.
3. מכינים את הבלילה: מחממים תנור ל-175 מעלות. מנפים לקערה את הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, והקינמון. מוסיפים את המלח ומערבבים היטב.
4. בקערית אחרת מערבבים יחד את היוגורט, מיץ התפוזים ותמצית הווניל.
5. בקערת המיקסר מערבלים את החמאה והסוכר עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את הביצים, בכל פעם ביצה אחת בלבד. מערבלים היטב עד להטמעה מלאה. מוסיפים כמחצית מכמות תערובת הקמח לתוך קערת המיקסר ומוסיפים לסירוגין מחצית מכמות תערובת היוגורט. מוסיפים את המחצית השנייה של תערובת הקמח ושל היוגורט ומערבלים רק עד להטמעה. בעזרת מרית מוודאים כי התערובת אחידה. יוצקים את התערובת על גבי פרוסות התפוחים ומיישרים את פניה. מפזרים מעל את קוביות התפוחים שנותרו.
6. מעבירים לתנור ואופים כשעתיים, או עד ששיפוד עץ הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש. אם חלקה העליון של העוגה משחים, מכסים את פניה באופן רופף ברדיד אלומיניום וממשיכים לאפות כרגיל.
העוגה מבוססת על מתכון מתוך Food Network Magazine
בקרו בבלוג של חן - מתוקים שלי
שתפו את עוגת התפוחים ההפוכה עם החברים
הכנתם? ספרו לנו איך יצא!