אם הייתם נשאלים איזו עוגה היא האהובה עליכם ביותר בימות החורף, סביר להניח שעוגת שמרים הייתה גורפת את רוב הקולות. כי באמת, אין כמו עוגת שמרים ריחנית לחמם את הבית בימים הקרים בזמן האפייה, ומאוחר יותר גם את הבטן.
לאחרונה התוודעתי למאפה שמרים סלובני שנקרא פוביטיצה (Povitica), ששמו נגזר מהמילה Poviti שמשמעותה "לעטוף". מדובר בגליל של בצק שמרים עשיר מרודד דק ומגולגל סביב מלית מתוקה של אגוזים. זה יכול להיות גליל אחד, או כמה גלילים דקים הצמודים זה לזה. אם תרצו, זהו סוג של שטרודל רק עם בצק שמרים ועם מלית אגוזית.
המאפה הסלובני שימש עבורי השראה לעוגה הבאה. במקום מלית של אגוזי מלך, החלטתי ללכת על מלית ירקרקה של ממרח פיסטוק ושל פיסטוק טחונים. הכנתי את העוגה הזו בשבועות האחרונים מספר פעמים, פעם כגליל אחד ופעמים נוספות כמספר גלילים דקים. בכל פעם התוצאה הייתה של עוגה מעולה וממכרת, במתיקות מדויקת. נפלאה יחד עם כוס קפה או תה חם.
סוד ההצלחה של העוגה הזו תלוי ברידוד של הבצק. את בצק השמרים שתפח במשך הלילה בקירור, מעבירים למשטח גדול, רצוי שולחן שניתן להסתובב סביבו. מקמחים קלות את משטח העבודה ומרדדים את הבצק למלבן גדול, בגודל של כ-90X60 ס"מ. הבצק צריך להיות מרודד מאוד דק, עד שהוא הופך כמעט חצי שקוף. בצק דקיק שכזה, יבטיח לנו שייווצרו עלעלי בצק דקיקים שישאירו מקום למלית, ולעוגה אוורירית ולא בצקית. שווה להשקיע מאמץ בשלב הזה, כי זה בדיוק מה שעושה את ההבדל.
על גבי הבצק המרודד מורחים שכבה דקה של ממרח הפיסטוק. מדובר בממרח מוכן וממותק של חברת "אגוזית". ניתן להשיג את הממרח בחנויות טבע ובחנויות לבישול ואפייה. שימו לב שלא להתבלבל עם מחית פיסטוק. אגב, הממרח הזה מגיע בטעמים נוספים של שקדים, אגוזי לוז ואפילו קשיו. כל הטעמים מוצלחים במיוחד ומהווים יופי של מליות לעוגת שמרים. אם אתם לא מוצאים את הממרח הזה, אפשר בהחלט להשתמש בכל מלית אחרת שאוהבים – ממרח חלבה, נוטלה, מלית פרג, מלית גבינה, או כל מלית אחרת.
מפזרים מעל את אגוזי הפיסטוק הקצוצים ומסירים עם סכין חדה את השוליים המיותרים.
מגלגלים את הבצק לגליל. אם מעוניינים ליצור גלילים דקים יותר, אפשר לחצות את הבצק לשניים, וליצור מכל חלק גליל קטן יותר.
חותכים את הגליל לפי גודל התבנית, או לחילופין אם מדובר בגליל דק, מניחים בצורת U כפולה.
מניחים שוב להתפחה נוספת, ולפני האפייה מברישים בביצה טרופה.
משך האפייה תלוי בגודל הגליל. אם מדובר בגליל עבה במיוחד, על מנת שהוא ייאפה היטב גם מבפנים, לאחר כ-30 דקות אפייה מנמיכים את חום התנור ל-150 מעלות וממשיכים לאפות עוד 15-20 דקות נוספות.
עוגת שמרים משובללת עם מלית פיסטוק
המרכיבים:
לבצק:
4 כוסות (560 גרם) קמח
1 כפית מלח
1/2 כוס (100 גרם) סוכר
1 כף שמרים יבשים
2 ביצים
100 גרם חמאה רכה חתוכה לקוביות קטנות
3/4 כוס (180 מ"ל) חלב פושר
למלית:
1 מיכל (500 גרם) ממרח פיסטוק, רצוי של "אגוזית", או כל ממרח אחר
1 כוס פיסטוקים קצוצים גס
לציפוי:
1 ביצה טרופה
אופן ההכנה:
1. מכינים את הבצק: מנפים את הקמח לקערת המיקסר. מוסיפים את המלח והסוכר ומערבבים היטב. מוסיפים את השמרים ומערבבים שוב להטמעה מלאה. מחברים את וו הלישה ובמהירות נמוכה מוסיפים את הביצים והחמאה. כשהמיקסר עובד, מוסיפים בהדרגה את החלב הפושר. מוסיפים עד שהקמח נטמע בבצק ומתקבל בצק רך וגמיש. במידה ויש צורך בנוזלים נוספים מוסיפים עוד קצת חלב. בכל פעם כף אחת בלבד. או לחילופין – אם הבצק רך מספיק לפניי הוספת כל כמות החלב, מפסיקים להוסיף.
2. לאחר שנוצר בצק, ממשיכים ללוש עוד כ-10 דקות נוספות.
3. מעבירים את הבצק לקערה נקייה, יוצקים עליו מעט שמן, ומגלגלים את הבצק כך שישומן היטב מכל צדדיו. מכסים בניילון נצמד ומעבירים להתפחה במקרר במשך הלילה.
4. מרדדים ומרכיבים: למחרת מוציאים את הבצק מהקירור ולשים אותו מעט.
5. מקמחים קלות משטח עבודה גדול (ורצוי כזה שניתן להסתובב סביבו, כמו שולחן אוכל או אי במטבח), מרדדים את הבצק לעובי דק ככל שניתן, עד שהבצק הופך כמעט חצי שקוף. יש לשים לב שהבצק לא נדבק למשטח העבודה. (במשטחים כמו שיש או פורמייקה הבצק לא נדבק). גודל הבצק צריך להיות כ-90X60 ס"מ, ואף יותר. בעזרת סכין משוננת מסירים את השוליים המיותרים. מורחים על הבצק, בעזרת מרית לקקן או מרית שכבה דקה של הממרח. מפזרים מעל באופן אחיד את הפיסטוקים הקצוצים.
6. במידה ומעוניינים בגליל גדול מגלגלים את כל הבצק לגליל אחד. במידה ומעוניינים בגלילים דקים, חוצים את הבצק לרוחבו, ומגלגלים כל חלק לגליל.
7. מסדרים את הבצק בתבנית מלבנית מאורכת (ניתן לחתוך אותו כך שיתאים לגודל התבנית). במידה ונשארות שאריות קטנות של בצק שאינן מתאימות לתבנית מאורכת, ניתן לאפות אותן כעוגות אישיות בתבנית שקעים.
8. מכסים את הגליל בניילון נצמד ומתפיחים שוב למשך כשעה. הבצק לא יתפח מאוד, וזה בסדר. מחממים תנור ל-180 מעלות, כאשר התנור חם מברישים את העוגה בביצה טרופה. אופים כ-30 דקות. במידה ומדובר בעוגה גבוהה המורכבת ממספר רב של גלילים, לאחר 30 דקות האפייה מנמיכים את חום התנור ל-150 מעלות, ואופים עוד כ-20-30 דקות נוספות. מוציאים מהתנור ומצננים לחלוטין לפניי שפורסים.
העוגה נשמרת עד 3 ימים נוספים בטמפרטורת החדר כשהיא עטופה היטב. כמו כן, ניתן להקפיא את העוגות לתקופה ארוכה.
בקרו בבלוג של חן - מתוקים שלי
שתפו את עוגת הפיסטוק המשובללת עם החברים בפייסבוק
>> בשבוע שעבר הכנו בראוניז שוקולד עם כדורוני חמאת בוטנים
>> אוכל לכל השבוע: 4 מתכונים עם עוף