לפני זמן לא רב, טרם הפייסבוק הפציע בחיינו, נהגתי לגלוש ולהשתתף בפורומים שונים של אוכל ואפייה. זה התחיל בשיטוט אקראי באחד הפורומים שפתח בפניי עולם שלם, שבעקבותיו הגיעו ניסיונות שונים במטבח. הוא זה שחולל את השינוי בחיי ונטע בי את האהבה לאפייה, ומאוחר יותר גם לבישול. מהמשתתפים בפורומים השונים אספתי מתכונים, קיבלתי טיפים ועצות, ובעצם ניתן לומר - זה היה בית הספר הראשון שלי לבישול ואפייה.
באותם ימים כיכבה באחד הפורומים עוגה שמשלבת שוקולד וקפה. עוגה נהדרת, שעברה כך כך הרבה גלגולים, עד שהמקור שלה לא היה ידוע. גם אני הכנתי את העוגה הזו אינספור פעמים, וברבות הימים יצרתי לה גרסה משלי. זוהי ללא הספק העוגה שהכנתי הכי הרבה פעמים בחיי, והיחידה שאני זוכרת את המתכון שלה בעל פה. היא תמיד מצילה אותי כשאני צריכה להכין קינוח מתוק, ומעדיפה ללכת על בטוח ולא להיכנס להרפתקאות מטבחיות. למרות שיש בה הפרדות ביצים והקצפות, היא פשוטה להכנה ועשויה מחומרים זמינים.
העוגה היא עוגת שוקולד ללא קמח, הנאפית אפייה קצרה. העובדה שאין בה קמח ושומן הופך אותה למעין עננת שוקולד קלילה המתמוססת בפה. מעל שכבת השוקולד מצטרפת שכבת קרם קלילה נוספת עם טעם עדין של קפה. השילוב של השניים יוצר עוגה שוקולדית נהדרת ונימוחה, כזאת שמתאימה גם לאלו הנמנעים מגלוטן.
בקערה חסינת חום מניחים שוקולד עם מעט חלב וכפית אבקת קפה נמס. השוקולד הוא מרכיב מאוד מרכזי ולכן חשוב להשתמש בשוקולד איכותי וטעים. ממיסים בזהירות את השוקולד במיקרוגל.
מפרידים את הביצים, ומוסיפים בהדרגה ותוך כדי ערבוב את החלמונים אל השוקולד המומס.
מקציפים את החלבונים עם הסוכר לקצף רך אבל יציב.
מוסיפים כשליש מכמות הקצף לתערובת השוקולד ומערבבים היטב. מעבירים את תכולת קערת השוקולד לתוך הקצף ומקפלים בעדינות עד לקבלת תערובת אחידה.
מעבירים לתבנית אפייה ואופים כ-20 דקות בלבד.
במהלך הקירור העוגה צונחת מעט וזה בסדר. מאפשרים לה להתקרר לטמפרטורת החדר ומעבירים למקרר להתייצבות.
לאחר הקירור מכינים קצפת בטעם קפה: מקציפים שמנת מתוקה עם אבקת סוכר ומעט אבקת קפה נמס, ומצפים את העוגה בשכבת הקצפת. אפשר כמובן לזלף ולעטר בצורה חגיגית, אבל בעיניי דווקא מתאים לעוגה הזו מראה מרושל יותר ולא מדויק.
מעטרים בתלתלי שוקולד: מרככים במיקרוגל טבלת שוקולד רגילה. לא ממסים את השוקולד, אלא רק מאפשרים לו להתחמם מעט ולהפוך לרך. בעזרת קולפן ירקות מגלפים תלתלים מהטבלה. ככל שהשוקולד רך יותר, כך יתקבלו תלתלים עבים וגדולים יותר.
עוגת שוקולד ללא קמח עם קרם קפה
לעוגת השוקולד:
200 גרם שוקולד מריר במטבעות או שבור לקוביות
1/4 כוס (60 מ"ל) חלב
1 כפית אבקת קפה נמס
5 ביצים מופרדות לחלמונים וחלבונים
1/2 כוס (100 גר') סוכר
לשכבת הקרם קפה:
1.5 מכלים (375 מ"ל) שמנת מתוקה
4 כפות אבקת סוכר
1 כפית אבקת קפה נמס
לעיטור:
תלתלי שוקולד (טבלת שוקולד)
תבנית קפיץ בקוטר 24 ס"מ
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור לחום של 180 מעלות. מרפדים את תבנית האפייה בנייר אפייה.
2. מניחים את השוקולד בקערה חסינת חום, מוסיפים את החלב ואת אבקת הקפה הנמס. ממסים במיקרוגל (בכל פעם כחצי דקה בלבד, מוציאים, מערבבים היטב ומחזירים לחימום נוסף עד להמסה מלאה). מצננים מעט.
3. מפרידים את הביצים לחלמונים וחלבונים. מוסיפים בהדרגה ותוך כדי ערבוב את החלמונים לקערת השוקולד.
4. מקציפים במיקסר את החלבונים יחד עם הסוכר עד לקבלת קצף רך אך יציב. מעבירים כשליש מכמות הקצף לקערת השוקולד ומערבבים היטב. מעבירים את תכולת קערת השוקולד לקערת הקצף ומקפלים בעדינות עד לקבלת תערובת אחידה.
5. מעבירים את התערובת לתבנית האפייה ואופים כ-20 דקות. העוגה מוכנה כאשר חלקה העליון יבש למגע ושחום מעט. מוציאים ומצננים לטמפרטורת החדר (העוגה שוקעת מעט וזה בסדר). מעבירים לקירור להתייצבות של כ-4 שעות לפחות.
6. מכינים את קרם הקפה: מקציפים את השמנת המתוקה יחד עם אבקת הסוכר ואבקת הקפה הנמס, עד לקבלת קצפת יציבה. מצפים את העוגה בקרם הקפה ומחזירים לקירור למשך כחצי שעה.
7. מעטרים: מחממים במיקרוגל טבלת שוקולד עד שהשוקולד מתרכך (שימו לב, אין צורך להמס את השוקולד אלא רק לרכך אותו מעט). בעזרת קולפן ירקות מגלפים תלתלים מצידה הארוך של הטבלייה. ככל שהשוקולד רך יותר, כך התלתלים יצאו עבים וארוכים יותר. מעטרים את העוגה.
העוגה נשמרת עוד 3 ימים נוספים בקירור.
בקרו בבלוג של חן: מתוקים שלי
אהבתם את העוגה? שתפו אותה עם החברים שלכם