שוקולד, עוגייה, חטיף בריאות, בטוח שגם לכם יש את הרגע הזה ביום, אחד או יותר, שבו אתם מחפשים לנשנש משהו מתוק. לרוב זה קורה בשעות אחר הצהריים. ובדרך כלל, אחרי שמצאתם את מבוקשכם, אתם בוודאי גם מרגישים אשמים, מקוים שלא נהרסה הדיאטה ובכלל – מחפשים איך לעצור את החולשה הקטנה שפיתחתם.
האם ירגיע אתכם לדעת שאתם לא לבד, שזה קורה לכולם ושמדובר בתופעה ובצורך שיש לו מנגנונים ביולוגיים?
האהבה למתוק איננה טעם נרכש, אלא צורך ביולוגי שנולדים אליו. לחלב אם יש טעם מתוק, ותינוקות לעולם יעדיפו אותו על פני משהו חמוץ, למשל. טעם מתוק הוא סימן לאוכל טוב ומועיל, לעומת חמוץ או מר – שמעיד על קלקול, פעמים רבות.
הגוף שלנו מתוכנן לאכילת סוכר זמין בכמות רבה, שכן סוכר פירושו אנרגיה. בעידן הלקטים והציידים התכונה הזו שירתה את המין האנושי היטב, משום שזמינותם של מזונות מתוקים הייתה אירוע נדיר. וכך, גילוי של שיח פטל או עץ בננות הבטיחה את המשך ההישרדות לימים רבים. הסוכר והפחמימות שבפירות המתוקים נאגרת כשומן בגוף, מעין מחסני מזון לימי בצורת.
אכילת מזון מתוק גם משפרת את ההרגשה שלנו, משום שהסוכר מעלה את הפרשת ההורמון סרוטונין, שנחשב לאחראי על מצב הרוח. וכך, כבר מגיל צעיר, נוצרת התניה שמתוק = שלווה ותחושה נעימה והצורך באלה רק עולה ועולה.
עניין של אבולוציה
אז מה הבעיה, אתם שואלים את עצמכם, אם סוכר הוא בטבע שלנו, אז למה לא לנשנש משהו מתוק ומנחם בשעות הקשות?
טוב ששאלתם. הנה התשובה: הבעיה העיקרית היא שאהבה למתוק מתגברת במהלך החיים. ככל שנחשפים יותר לדברי מתיקה, מכניסים עוד כפית סוכר לקפה, פורסים עוד פרוסת עוגה לקינוח – הצורך במתוק עולה ועולה. התניה שקושרת בין מתוק ובין שמחה ושלווה אמרנו? עם השנים זו יכולה להפוך לסוג של תלות.
גם הביולוגיה שלנו לא לוקחת בחשבון את האבולוציה. אם לפני 30,000 שנים בננה נחשבה למצרך נדיר ונחשק, במאתיים השנים האחרונות סוכר ומתיקות הפכו למוצר מדף בכל סופרמרקט, נוח, קל, זמין להשגה, אבל הביולוגיה לא השתנתה. כל ביס מעוגה, בננה או שוקולד עלול להיות מומר במהירות למצבור של שומן, ומכאן אפשר להבין מדוע סוכר הוא גורם השמנה משמעותי.
קבלו עוד הסבר ביולוגי: סוכר בנוי מפחמימות פשוטות שמתעכלות במהירות ונספגות במהירות לדם. להבדיל מפחמימות מורכבות שיש בדגנים מלאים, למשל. אכילת מזון מתוק, עשיר בסוכר (גלוקוז) או בסוכר פירות (פרוקטוז) – אגב, אין הבדל בין השניים – מעלה את רמת הסוכר בדם במהירות. כמו שהוא עולה מהר, ככה הוא גם מתפוגג. סוכר, כאמור, הוא אנרגיה, מרגע שהוא נספג ומגיע לדם, הוא מפוזר במהירות לתאי הגוף, בעזרת ההורמון אינסולין שמשמש מעין שוער לכניסת הסוכר לתאי הגוף. כן, ההוא שקשור למחלת הסוכרת. לאחר שעלתה במהירות, רמת הסוכר בדם יורדת במהירות וגורמת להשתוקקות למתוק נוסף. יש שיאמרו שמדובר בסוג של התמכרות. ומה בנוגע לאינסולין? עם השנים, הלבלב שמייצר אותו מתעייף ופעילותו נפגמת. למצב הזה קוראים תנגודת לאינסולין, ואם אינו מטופל, הוא יגרום להתפתחות של סוכרת.
אשליית הסוכר המוסף
והנה עוד בעיה שכדאי לתת עליה את הדעת: קשה מאד לשלוט בכמויות הסוכר שמכניסים לגוף במהלך היום. גם אם מנסים להפחית כפית סוכר במשקה, לשתות דיאט במקום מיץ פרי או מעדיפים קרקר מלוח על פני עוגייה מתוקה, מדובר באשליה.
לצרה המודרנית הזו קוראים "סוכר מוסף": סוכר, פרוקטוז, סירופ תירס – המזון שלנו, המתועש, עמוס במתוקים שלא אמורים מלכתחילה להיות שם. והם שם: ברטבים ובקטשופ, במרקים מוכנים, בקרקרים ובלחם. בקיצור, במיני מזונות שלא הייתם מעלים בדעתכם שיש בהם סוכר, ושאין לכם שמץ אפשרות להבין בכמה מדובר. לפני שנתיים פרסם ארגון הבריאות עולמי הנחיות חדשות בנוגע לצריכת סוכר, וקרא לעידוד צמצום בצריכת הסוכר בילדים ובמבוגרים, כדי למנוע התפתחות של נזקים בריאותיים. על פי ההנחיות החדשות צריכת הסוכר היומית צריכה להיות כ-5% מצריכת הקלוריות היומית, ובמספרים: 6 כפיות סוכר ליום – לא יותר. מי יכול לעמוד בזה?
הנזקים רבים, מתברר: השמנה, התפתחות של תנגודת לאינסולין – זהו שלב אחד לפני סוכרת, תזונה לא נכונה, שכן הסוכר משקיט את הרעב ותופס את מקומם של מוצרי מזון חיוניים, כמו ירקות, דגנים מלאים, מוצרי חלב דלי שומן וכדומה. השמנה מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, לכבד שומני ולסוכרת, והשמחה רבה. .
חיים תפלים? ממש לא
כמה צרות בגלל כמה גרגרי סוכר, אתם חושבים לעצמכם, ומרוב צער, שולחים את היד לשקית העוגיות שמונחת על השולחן. עם הביס הראשון מגיעה התובנה: חייבים לשנות משהו. פשוט מוכרחים. למרבה המזל, והשכל, חברת השפע שלנו, שאחראית על כל הפיתויים מציעה לנו גם פתרונות. ולא, לא מדובר בתרופות.
הרי ברור לכולנו שקשה מאד להתנזר לגמרי מתוק, ולכן, ההמלצה היא להפחית את הצריכה של סוכר עד כמה שניתן. האם זה אומר שהחיים הולכים להיות תפלים ומשעממים? ממש לא.
אמרנו שיש פתרונות? מה תגידו אם נציע לכם לטעום מגוון של מיני מאפה, עוגיות, עוגות, ופלים, שוקולדים וקונפיטורות ללא תוספת סוכר? את כל המוצרים המפנקים האלה אפשר למצוא בגרסת הבריאות. למוצרים של חברת טוסו יש מגוון רחב ומרענן של מוצרים מפנקים ללא תוספת סוכר, כולם מבוססים על חומרי גלם איכותיים. והטעמים - יפתיעו וישמחו אתכם. כל המוצרים נשענים על ידע וניסיון בינלאומי והם ההוכחה שמתוק יכול בהחלט להיות מתוק ומענג גם ללא תוספת סוכר וללא הסיכון הבריאותי שכרוך בו.
ומה לצד המתוק? עדיף לשתות מים ולהמעיט בשתיית משקאות מתוקים, כמו נקטר ומיץ פרי, או משקאות תוססים למיניהם. גם תה ירוק הוא חלופה מומלצת, חליטות צמחים טבעיות או מים חמים עם פרוסת לימון ומקל קינמון.
>>> הטעם לאהוב: לעוד קינוחים ללא תוספת סוכר