סבתא שלנו היא הבשלנית האמיתית של המשפחה. היא לא ממש מגוונת במתכונים (ככה זה כשיש נבחרת מנות מנצחת, מהדגים ועד עוגת הביסקוויטים), לא בקיאה בכל האופנות העכשוויות ובטח שלא משתמשת בכל מיני גאדג'טים משוכללים, אבל במה שהיא לימדה אותנו אנחנו משתמשים בכל יום. אז הנה כמה טיפים שנכונים לכל בשלן, בכל מקום - ויישארו נכונים תמיד.
תשמרו את שומן העוף
אנחנו לא מדברים פה על גישת האל-תזרקו-כלום, אלא על טיפ חשוב לכל מי שמבשל: שומן עוף הוא חומר שימושי מאין כמוהו וגם כזה שאין לו ממש תחליף מן המוכן, בדיוק בגלל זה סבתא שלנו תמיד אוספת את השומן שנשאר בתבנית אחרי צליית עוף בתנור, מעבירה לכלי פלסטיק או אפילו לשקיות - ושומרת במקפיא. מה עושים איתו אחר כך? מקרמלים בצל או מקפיצים ירקות, מוסיפים עסיסיות לחזה עוף שהכנו על הגריל ויש גם כאלה שאוכלים אותו ישירות על טוסט, ומהם אנחנו תופסים מביני עניין.
כך תקלפו פלפלים קלויים ללא מאמץ
את הטיפ הבא מכירה כל סבתא: קליתם פלפלים על האש או בגריל? תענוג, עכשיו במקום לנסות לקלף את הפלפל קלוי תחת מים זורמים (זה לוקח שעות וזה מעיקר מעצבן - כי הקליפות לא יורדות בצורה חלקה ואחידה) תעברו לשיטה הבאה: מיד כשאתם מוציאים את הפלפלים מהקלייה הכניסו אותם לשקית ניילון וקשרו אותה. השקית תתמלא אדים חמים - תנו להם לעשות את העבודה. תוך זמן קצר, כשהפלפלים יתקררו, הקליפה תרד מהם בקלות רבה.
קצרו את זמן הבישול של הפסטה
ניסיתם פעם להגיד לסבתא שלא היה לכם זמן להכין כלום, אפילו לא פסטה? אנחנו ניסינו, אבל סבתא אמיתית לא מוכנה לשמוע תירוצים: מסתבר שאם מכינים את הפסטה במחבת רחבה ועמוקה, במקום בסיר - זמן הבישול מתקצר. קודם כל - כי המים רותחים משמעותית מהר יותר, ואחר כך - הרווחתם עוד שתיים-שלוש דקות מזמן בישול הפסטה עצמה. העיקר שתאכלו משהו.
מלח בכל עוגה
מלח הוא מקפיץ טעמים, גם במאפים ותבשילים מלוחים אבל בהחלט גם במתוקים. עוד לפני שהטרנד המתוק-מלוח כבש את העולם - סבתא שלנו הוסיפה רבע-חצי כפית לעוגות ומאפים. הוא לא יורגש בטעם, אבל בזכותו יורגשו כל הטעמים האחרים.
תזרקו חצי מהתבלינים שלכם
תבלינים טוחונים לא מחזיקים המון זמן לאחר שנפתחו. הם לא מתקלקלים - אבל הם פשוט מאבדים מטעמם. כשסבתא שלנו נוחתת לביקור חצי שנתי אצלנו במטבח היא תכף ומיד ניגשת למדף התבלינים ומתחילה לרחרח - מה שאין לו ריח, כנראה שאין לו גם טעם.
לטעום ולתבל בכל שלב
כי אם מחכים לסוף זה כבר מאוחר מדי. נשמע הגיוני, אבל רובנו לא עושים את זה.
תכתבו בתוך ספרי הבישול שלכם
רכשתם ספר מתכונים חדש, איכותי, עם צילומים מקסימים - אבל כשהתחלתם לבשל ממנו שמתם לב שאתם באופן אישי צריכים עוד חצי כפית מלח או קצת פחות עגבניות מרוסקות, חשבתם על יופי של תוספת למנה או שפשוט התנור שלכם לא מסונכרן בדיוק לזמנים שצוינו במתכון? כתבו בתוך הספר הערות. זה לא יהרוס או ילכלך אותו - זה יהפוך אותו למה שהוא אמור להיות, ספר בישול.
תקנו מחבת חדשה!
אתם משתמשים במחבת טפלון או נון סטיק ובכל זאת נאלצים לגרד קצת את החביתה כדי שתעבור לצלחת? משמנים היטב את המחבת שלכם, ולא משנה מאיזה סוג היא? טעות. המקשקשת שלכם אמורה לרדת בכיף ממחבת טפלון טובה גם בלי טיפת שמן או חמאה. אם זה לא המצב - צריך לקנות חדשה.
תכינו כפול אורז
אתם גם ככה מבשלים, אז פשוט תכינו כפול מכמות האורז שאתם צריכים, זו אותה הטרחה. הכמות שתישאר במקרר תשמש אתכם כתוספת נהדרת גם מחר או מחרתיים. היום הכנתם קציצות ואורז? יופי, מחר האורז ילווה את השניצל בצהריים או הסלט בערב, מה שבטוח - במקרר הוא לא יישאר.
תעבדו במטבח מואר
לכל בשלן יש דברים שהוא היה משנה במטבח שלו - גובה משטח העבודה, המרחק מהתנור למקרר ובחזרה, כיור במיקום הכי פחות נוח - מזדהים? העניין הוא שבעוד שיש בעיות שדורשות שיפוץ כללי, התאורה במטבח שלכם היא פשוט עניין של החלטה. לא תאמינו כמה כיף ונעים לבשל כשרואים מה עושים. שווה להחליף לנורות חזקות יותר או להוסיף גוף תאורה ישירות מעל משטח העבודה שלכם.
תייבשו חסה במגבת
לפני כמה שנים קנינו לסבתא במתנה מייבש חסות מקצועי. הוא נשאר באריזה המקורית שלו עד היום, פשוט כי אין בו צורך: חסות ועלים אחרים מייבשים במגבת. מניחים את העלים השטופים על מגבת נקייה, אחוזים את הקצוות יחד ומסובבים באוויר עד שיבש.