תפוח אדמה הוא אולי הירק הכי פופולרי במטבח הישראלי. הוא מתאים להכנת אין ספור מאכלים - כתוספת או כמנה עיקרית – בשרית, חלבית או טבעונית.
אם אתם נמנים עם חובבי התפודים, יש לנו הצעה מעולה עבורכם: למה שלא תגדלו אותם בעצמכם? אלון פיאסצקי, אגרונום ב"שטראוס", מסביר כי רבים חוששים לגדל לבד ירקות בבית, אך למעשה אין דבר פשוט מזה – בעיקר כשמדובר בתפוחי אדמה. "תפוח אדמה הוא ירק נהדר שלא זקוק להרבה. אפשר לגדל אותו בגינה ואפילו בתוך אדנית או דלי", הוא מסביר.
עוד מציין פיאסצקי כי מקורו של תפוח האדמה הוא בהרי האנדים. למרות העובדה שבארץ האקלים חם יותר, כיום מצליחים לגדל בישראל תפוחי אדמה מובחרים ואיכותיים ביותר. "יש מעל 5000 זנים בעולם, וכמה עשרות זנים שמתאימים לתנאי הגידול המקומי בארץ. תפוחי האדמה שמהם מייצרים את החטיף האהוב תפוצ'יפס למשל, גדלים בשדות גידול בדרום הארץ". אולי זו הסיבה שהם כל כך פריכים וטעימים.
שלבי הגידול
אז איך מגדלים תפוח אדמה? ובכן, כל מה שתצטרכו לטובת העניין זה אדמה, מים, חמצן ושמש. השלבים המלאים כאן לפניכם, באדיבות אלון פיאסצקי.
שלב ראשון: בחירת הזן
מומלץ לבחור בזן המשמש אתכם באופן קבוע במטבח. אם אתם בדרך כלל מטגנים את תפוח האדמה - כדאי לבחור בזן המתאים לטיגון, כמו ה"דזירה" שהכי מתאים לצורך המשימה, ואם אתם אופים או מבשלים - כדאי שתבחרו בזנים אחרים. אם אתם מסתבכים תמיד תוכלו להציץ במדריך הבא (לינק לממשק הזנים), שיעשה לכם סדר בזני תפוחי האדמה הפופולריים בארץ. שם תמצאו גם מידע אודות הזן המתאים ביותר להכנת החטיף האהוב - תפוצ'יפס.
שלב שני: השתילה
כאמור, את תפוח האדמה ניתן לשתול באדנית או באדמה, לעומק של בערך כ-20 ס"מ. חשוב להקפיד שהאדמה תהיה לחה אבל לא רטובה מידי. לצורך השתילה כדאי להצטייד בתפוח אדמה שהחל להצמיח נבטים.
פיאסצקי מסביר שבימי הגידול הראשונים אין צורך בהרבה מים, אבל ככל שתפוח האדמה גדל ויוצא מעל פני האדמה, יש להגביר את כמות המים ואת תדירות ההשקיה – בערך כל יומיים. אם בחרתם לגדל באדנית וודאו שיש בתחתית שלה חורים שמונעים הצטברות של מים. חשוב לוודא שהאדמה לחה ואינה רטובה.
שלב שלישי: האסיף
ייקח בערך כשבועיים עד שתבחינו בעלים הראשונים צצים להם מעל פני האדמה. אחרי כחודשיים תוכלו לראות כבר תפוחי אדמה קטנים ולאחר כ-3 – 4 חודשים, תפוחי האדמה כבר יהיו מספיק גדולים כדי שתוכלו לאסוף אותם.
"חשוב לציין שבניגוד לסברה, תפוח האדמה הוא אינו שורש אלא גבעול מעובה ולכן חשוב שיהיה מכוסה באדמה עד לשלב שהוא יוצא מתוכה. הגידול חייב להיעשות במקום שטוף שמש והאדמה חייבת להיות לחה לכל אורך זמן הגידול", מבהיר פיאסצקי.
אם כל הדיבורים האלה עשו לכם חשק להכין תפוצ'יפס ביתי, תוכלו להתחיל ממש עכשיו>
שיהיה בתאבון!
למידע נוסף היכנסו לעמוד האינסטגרם של תפוצ'יפס