שעת צהריים, אתם הולכים ברחוב וחולפים על פני דוכן מזון מהיר, הריח שנודף ממנו מאלחש אתכם ומנטרל לכם את כל המחשבות. אם זה היה סרט מצויר אדי הריח היו מסתלסלים לכם עד לנחיריים וגוררים אתכם כמו מכורים למקור. אבל במציאות אתם צריכים לעשות חושבים: האם אנחנו באמת חייבים את זה עכשיו?
אז בואו נעצור רגע. לא תמיד מאכלי הרחוב הם שק של ג'אנק וחומרים רעילים. בדקנו: איזה מאכל רחוב עדיף יותר מבחינה תזונתית? להלן הרשימה שתעזור לכם לקבל את ההחלטה.
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אז מה מסתתר בתוך מאכלי הרחוב?
דים סאם – מאכל הרחוב המוביל בבריאות. אידוי זו צורת הבישול הכי בריאה שקיימת. הבצק לרוב דק לכן כמות הפחמימות קטנה. דים סאם ירקות הוא מצוין, גם עוף בסדר, אך ככל שיש מילוי של בקר, אווז או ברווז זה פחות טוב בגלל אחוזי השומן ואיכות הבשר.
פיתה עם חומוס – חומוס זה קטנית בריאה, המכילה פחמימות מורכבות עם ערך גליקמי נמוך יחד עם חלבון מהצומח. אבל כדי להפוך את החומוס לסלט חומוס, מוסיפים שמן ו/או טחינה מה שהופך אותו להיות מוצר עם אחוזי שומן גבוהים ועתיר קלוריות. חומוס תעשייתי מכיל גם כמות לא מבוטלת של מלח, ואם כבר לאכול חומוס מומלץ שזה יהיה חומוס ביתי. זה כל כך טוב שפשוט חייבים לאכול את זה | צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
פיצה – רכיב המזון שניתן לייחס לו עדיפות תזונתית הוא הגבינה הצהובה המהווה מקור לסידן, בהנחה שתהיה דלת שומן, משום שבכל פרוסה של גבינה צהובה נמצא 200 מ"ג סדין זמין לגוף. הבעיה בפיצה שאוכלים בפיצריות הקטנות שבפינת הרחוב, היא שאין לדעת את איכות הגבינה הצהובה וסביר להניח שמשתמשים בגבינות צהובות בעלות אחוזי שומן גבוהים, המכילים בעיקר שומן רווי ולכן אינם בריאים. שימו לב שאתם אוכלים פיצה עם 100 אחוז מוצרלה ולא תחליפים זולים יותר ובריאים פחות. בצק הפיצה מבוסס על קמח לבן, ולכן כדאי לשמור על מינונים. ברסק עגבניות יש ליקופן – שהוא אנטיאוקסידנט חזק, ובהחלט מומלץ ובריא. בשימוש בקטשופ במקום רסק עגבניות נמצא הרבה יותר סוכר ומלח. גם כאן, שימו לב לטריות התוספות והעדיפו בצק טרי שנפתח ברגע ההזמנה. בנוסף, ברשתות הגדולות לרוב תמצאו אפשרויות בריאות יותר, בהן בצקים מקמח חיטה מלאה ואפילו פיצה טבעונית.
רוצים לזכות בפיצה לשנה? ענו על סקר חוקרי הפיצה הגדול >>
פלאפל – מומלץ לאכול פלאפל בפיתות עם חיטה מלאה, כדי שיהיו יותר סיבים תזונתיים. הפלאפל עשוי מחומוס - קטנית בריאה, אך הבעיה היא הטיגון. כל מוצק שמטגנים הוא פחות בריא לנו כי בטיגון נוצרים רדיקלים חופשיים וגורמים מסרטנים. השמן הנוזלי הוא בריא וכשהוא עובר טיפול תרמי (תרמי) הוא הופך להיות לא בריא ולא מומלץ. לכן, עדיף לבחור במקומות שמחליפים את השמן לעיתים קרובות, או להעדיף פלאפל אפוי, אמנם נדיר למצוא אבל מהווה חלופה אידיאלית. לטובת הפלאפל, יש לומר כי הטחינה וסלט הירקות הטריים הופכים אותו למאכל רחוב עדיף.
סביח – פיתה מקמח לבן היא בעייתית לכן עדיף גם כאן מחיטה מלאה. ביצה קשה מומלצת, וכל הירקות הירוקים שלא עברו טיגון מומלצים. הנקודה הבעייתית בסביח היא החציל המטוגן בגלל הטיגון והשמן. גם טיגון בבית לא בריא, ובכלל, מומלץ להוציא את הטיגון מאסכולת צורת הבישול. אך טיגון בחוץ הוא לא בריא שבעתיים כי ככל שהשמן עובר רתיחה ושימוש מספר פעמים, וככל שצבעו כהה יותר הוא מכיל את כל החומרים שמסכנים את בריאותנו. גם תפוח האדמה בסביח הוא בעל ערך גליקמי מאוד גבוה יחסית לכל הפחמימות ולא מומלץ לסכרתיים או לסובלים מעודף משקל.
עוד ב-mako בריאות:
>> מדגדג לכם האף? איך מחזירים אפצ'י שברח?
>> סקס לא חייב להיות סקסי: ככה זה נראה בסריקת 4D
>> שינה טובה: 8 המאכלים שיעזרו לכם לישון
שווארמה – המקור הוא בשר הודו - בריא, דל שומן ועשיר בברזל וב-B12 אך ברגע שלקחו אותו ושמו על שיפוד המצופה בשומן כבש רווי, ובצורת החימום שהשיפוד מסתובב והשומן נמס וחודר לבשר, זה הופך את הבשר ללא בריא. הטחינה והירקות הם הצד הבריא יותר של מנת השווארמה. יש מקומות שבהם מקפיצים את הבשר על מחבת עם בצל, זה לא פחות טעים והרבה יותר בריא.
אם זה המבורגר מבשר מעובד אז ממש לא. ובכלל, עדיף להכין בבית | צילום: istockphotoנודלס – אטריות הן פחמימות מורכבות וככל שתהיינה על בסיס חיטה מלאה, כך ייטב. אטריות עם ירקות זו מנה טובה, גם עם עוף, בקר פחות מומלץ. היתרון במנה מוקפצת הוא שזה לא טיגון, זמן הבישול קצר, והמגע של השמן עם החום הוא קצר יחסית.
שניצל – הטיגון הוא הבעייתי במנה הזו, כי הוא מיתרגם להמון קלוריות. חזה עוף בתנור, מוקפץ או על הגריל מכילה 200 קלוריות לערך וטיגון עמוק מקפיץ את הערך הקלורי לפי 2. הקלוריות האלה לא בריאות כי הן מגיעות מטיגון ומשמן שעבר חימום.
טוסט גבינה – חיטה מלאה עדיפה על בגט לבן, וגבינה 5 אחוז או 9 אחוז עדיפה על גבינה שמנה יותר. עדיף להימנע מגבינה בולגרית כי היא מכילה יותר מלח מכל גבינה אחרת. דבר נוסף, חשוב שהטוסט (וכל מנה אחרת שאוכלים) לא יהיה שרוף. פחמימה שמחוממת בטמפ' גבוהות מעל 120 מעלות, עלול להיווצר שם חומר הקרוי "אקרילאמיד" (החלק ששרוף) ועלול להיות מסרטן.
המבורגר – כל המעובדים לא מומלצים בעליל כי אנו לא יודעים מהו סוג הבשר ואילו תערובות יש בו, כמה שומן, ובעיקר משום שהוא מכיל חומרים משמרים כדי שהמוצר ישמור על חיי מדף. רק המבורגר ביתי יכול להיות בריא, כשיש לנו שליטה מה נכנס לשם.
נקניקיה – אופציה גרועה הרבה יותר מהמבורגר, אלו הם בשרים ושומנים שלוקחים אותם משאריות, ולא ידוע מה ההרכב שלהם ומהו אחוז הבשר שיש, אחוזי השומן הרווי והטראנס גבוהים, זה מעובד ומשומר, ובעיקר כדאי להתרחק מזה.