עוד מעט מגיעים החגים, תקופה רוויית ארוחות ואירועים, שאצל רובנו מעוררת את הצורך לרדת קצת במשקל, ולו רק כדי לא לקבל עין עקומה מהדודה שאנחנו רואים רק פעמיים בשנה. לכבוד הזמן הזה בשנה החלטתי לעשות לכם סדר באמונות ובטרנדים של הזמן האחרון, של מזונות שנטען שהם שורפים שומנים ומאיצים את המטבוליזם.
הטרנדים האלו מתפשטים בשוק תוספי המזון כאש בשדה קוצים, אבל האם יש בהם אמת? האם באמת יש חומר שימיס את כל השומנים שלנו בזמן שאנחנו נמשיך לאכול בדיוק אותו הדבר ולא נשנה כלום באורח החיים? הנה ספוילר: התשובה היא ממש לא. הרשו לי להעביר מסר חד וברור: דיאטות לא עובדות! כבר דיברתי על כך בעבר, ואפילו נתתי לכם עשרה צעדים ראשונים לאיזון משקל אמיתי ובריא.
מערכת היחסים שלנו עם האוכל מעצבת חלק גדול מאיכות החיים שלנו. קילו מיותר יכול להרוס לרבים מאיתנו את מצב הרוח ולהפוך אותנו לעצבניים וממורמרים. הגורמים השיווקיים יודעים את זה טוב מאוד, ורוכבים על רכבת ההרים הרגשית שהתנודות במשקל גורמות לנו.
אז מהם הטרנדים האחרונים ועד כמה הם באמת עובדים?
פרי האסאי
האסאי, פרי הגדל באמזונס, חדר לתודעה שלנו כמזון-על בריא במיוחד המכיל שפע של ויטמינים ונוגדי חמצון. בנוסף, מייחסים לו תכונות המסייעות בהשלת משקל ואנטי-אייג'ינג. האינטרנט עמוס בפרסומות המבטיחות שכדורי האסאי יקרבו אתכם לגזרתה של גל גדות לפחות, ומדברים על ירידה במשקל יעילה במאות אחוזים מאשר דיאטות אחרות.
האם זה נכון? אז ככה: ישנם מחקרים המצביעים על כך שנוגדי החמצון בפרי האסאי מסייעים בהגנת הגוף מפני רדיקלים חופשיים. אין מחקרים שמצאו קשר ישיר בין צריכת אסאי להשלת משקל. מצד שני, יש אנשים שטוענים שזה מאוד עזר להם. מי שמאוד השפיעה על התפשטות הטרנד היא אופרה ווינפרי בכבודה ובעצמה, שקידמה את הדיאטה הזו תקופה ארוכה.
לסיכום: האסאי הוא באמת פרי בריא, והשילוב שלו בתפריט הוא בעל יתרונות תזונתיים – אך אין בו כוחות קסם שיחליפו תפריט מאוזן ושינוי דפוסי מחשבה הקשורים באכילה שלנו.
עוד באוכל טוב:
CLA
CLA היא חומצת שומן ממשפחת אומגה 6 מסוג חומצה לינולאית. יש המייחסים לה תכונות של גלולת קסם, לאחר שמחקרים הראו כי החומצה משפיעה על אחוזי השומן ללא שינוי ניכר באורח החיים. כיום ניתן למצוא בשוק תוספי מזון רבים למטרות דיאטה שמכילים חומצת שומן זו.
האם זה נכון? אז ככה: נמצא שאכן יש ל-CLA השפעה מסוימת על אחוזי השומן בגוף, והמחקר נמצא רק בתחילת הדרך – אך גם זה אינו פתרון שיכול לעמוד לבדו ללא שינוי באורח החיים. אגב, לחומצה הזו מייחסים גם פעילות אנטי סרטנית ומניעת מחלות לב, אך גם כאן המחקרים אינם מובהקים מספיק עדיין.
אם תרצו לקבל CLA מהמזון תצטרכו לאכול בשר בקר שניזון מעשבים, מוצרי חלב מאותן פרות וביצים. רק שימו לב שמלבדCLA קיימים במזונות אלו גם חומרים פחות מומלצים, כמו שומן רווי.
קפה וקפה ירוק
הדעה שקפה מסייע לירידה במשקל שכיחה מזה שנים ארוכות. מייחסים לו יכולת להגדיל את הוצאות אנרגיה, להאיץ את חילוף החומרים ולדכא את התיאבון. ישנם מחקרים שאמנם הראו כי צריכת קפאין יכול לקדם ירידה במשקל באמצעות חמצון שומן ותרמוגנזה (עלייה בהוצאת אנרגיה מעבר לחילוף החומרים כתוצאה מצריכת מזון מסוים, מחשיפה לקור ומהשפעות פסיכולוגיות).
בשנה האחרונה נעשתה פופולרית צריכת תוסף מזון של קפה ירוק לירידה במשקל. מדובר בפולי קפה שטרם נקלו ולכן הם עשירים בחומצה כלורוגנית, לעומת פולי קפה קלויים. לחומצה זו מייחסים תכונות המסייעות לירידה במשקל וגם למניעת מחלות לב. הטרנד הזה מגיע אלינו מארצות הברית, כמובן; בתכניתו הפופולרית של ד"ר אוז הוזכר התוסף בשנת 2012, ומאז עלו המכירות.
האם זה נכון? אין מחקרים מעמיקים שהוכיחו את היעילות של הקפה הירוק דווקא לעומת קפה קלוי כמסייע לירידה במשקל.
תה ירוק
התה הירוק נחשב למשקה בריאות עוצמתי זה אלפי שנים. הוא נחקר רבות וכבר הוכח כי הוא נוגד חמצון רב עוצמה בעל תכונות אנטי סרטניות. בנוסף, ישנם כמה מחקרים קליניים הטוענים כי תמצית תה ירוק עשויה להאיץ את חילוף החומרים ולעזור לשרוף שומן. בתה הירוק מצוי חומר הנקרא קטצ'ינס, שהחוקרים מייחסים לו את הסגולה של שריפת שומן.
האם זה נכון? התה הירוק יכול להועיל, כל עוד בוחרים בתה ירוק איכותי, ששומר על התכונות ועל החומרים הפעילים, בעיקר הפוליפנולים שהם נוגדי חמצון רבי עוצמה. אם אתם בעניין של חליטת תה ירוק, חשוב שעלי התה הירוק יהיו טריים ככל האפשר. תהליך העיבוד שלהם לא מאפשר חיי מדף ארוכים, והם מאבדים את טריותם לאחר חצי שנה. אם פתחתם את הקופסה, הם יישארו טריים רק חודשיים-שלושה.
בגלל הפופולריות שלו, ניתן היום להשיג גם תוסף מזון של תמצית תה ירוק למטרות השלת משקל. חשוב לזכור כי תה ירוק מכיל קפאין ואין להגזים בצריכת חומר זה. ובכל מקרה – גם צריכת התה הירוק לא תפטור אתכם מהצורך לשמור על תזונה מאוזנת.
אשכוליות
כבר שנים שמייחסים לאשכוליות תכונות המסייעות בתהליך ההרזיה. למעשה, מדובר באחד מתוספי המזון שהיו פופולריים בישראל בשנות השמונים, בטענה שאשכוליות מסייעות לשרוף שומן.
האם זה נכון? כמו כל החומרים האחרים שסקרנו עד כה – גם באשכוליות אין רכיב קסמים שימיס את השומנים שלכם ללא מאמץ. מצטערת. אמנם קיים מחקר שבו אנשים בעלי עודף משקל צרכו אשכולית לפני כל ארוחה והיא סייעה להם להפחית משקל, והחוקרים משערים כי בפרי קיים חומר המסייע באופן כלשהו להורדת רמות האינסולין ומכאן להרזיה – אבל חשוב לדעת שללא שינוי תזונתי ותודעתי המשקל יחזור כלעומת שהלך.
חריף
מזון חריף, כמו צ'ילי, נחשב כמאיץ מטבולי ושורף שומן. אכילת מזון חריף גורמת לתחושת חום, את זה כולם יודעים. היא אפילו מגבירה את הפרשת הזיעה ויכולה לגרום לנו להאדים. החומר המצוי בפלפל החריף, קפסאיסין, ממיר חלק מהאנרגיה במזון לחום, וכך היא לא נאגרת כשומן. מחקר קנדי מצא ראיות לכך שתוספת של צ'ילי לארוחה שומנית מגבירה את שריפת השומן. אבל גם כאן, כמו בכל מאכל או משקה אחר, לא טמון הפתרון לבעיית ההשמנה.
המפתח נמצא בשינוי עמוק במערכת היחסים שלנו עם האוכל ועם דפוסי האכילה. המזון מעצב את התודעה שלנו, ולכן ברגע שאנחנו שמים גבול לאכילה באופן אמיתי ונכון – נוצר גבול גם בהרבה מקומות אחרים, ומשפר את איכות החיים שלנו. הנה העצות שלי:
1. הקפידו להיות פעילים ולהוציא כמה שיותר אנרגיה. כל המחקרים מוכיחים שהדרך היעילה ביותר להוריד במשקל ושמור על המשקל החדש היא להוציא כמות גדולה יותר של אנרגיה – ולא להכניס פחות אנרגיה לגוף.
2. הימנעו מדיאטות קיצוניות. דיאטות כאלה גורמות לירידה חדה במשקל, שמאטה את חילוף החומרים ומביאה אחר כך לעלייה גדולה יותר במשקל.
3. הקפידו על כמות מספקת של שעות שינה ומנוחה. חוסר שינה מאט את חילוף החומרים. אנשים שלא ישנים מספיק יהיו בעלי נטייה גדולה יותר להשמנה.
4. שמרו על מאזן נוזלים תקין. מחקרים רבים גילו שמים מגבירים את קצב חילוף החומרים, מסייעים להזנת תאי הגוף ועוזרים לניקוי הפסולת והרעלים של הגוף.
5. שלבו בתפריט מזונות המגבירים את קצב חילוף החומרים. תה ירוק, מזון חריף, קינמון, קפאין איכותי במידה מדודה.
6. מתח רב משבש את חילוף החומרים. אז תירגעו בבקשה!
7. נסו לייצר דיאלוג בריא עם המחשבות על אוכל. למדו את דפוסי המחשבות שלכם, ונסו להבין איך הם משפיעים על ההתנהגות. שינוי דרך החשיבה על אוכל ישפיע גם על דפוסי האכילה.
ובינתיים, קבלו שני מתכונים.
חליטת צמחים
חליטה העשויה לסייע במעט להגברת חילוף החומרים (אזהרה: לא לבעלי לחץ דם גבוה!).
מה צריך?
5 גרגרי הל
מקל קינמון
1 ס״מ שורש ג'ינג'ר מגורד
כפית פולי קקאו גרוסים
2 שיני ציפורן
2 פירורי צ'ילי חריף
כפית זרעי שומר
גבעול עלי רוזמרין
אופן ההכנה:
מערבבים את הצמחים בתוך קנקן של ליטר מים רותחים, ושותים במהלך היום.
* ניתן לשתות גם כחליטה קרה בימי הקיץ (התה טעים כך בדיוק, אך מי שבכל זאת רוצה להמתיק יכול לעשות זאת עם צמח הסטיביה).
גלידת תה ירוק ואסאי
גם אם הם לא הכלי היחיד להשלת משקל, הם מפוצצים בכל טוב.
מה צריך?
2 כוסות חליטת תה ירוק איכותי, מוקפאות בתבנית של קרח
אסאי קפוא (להשיג במקפיא בחנויות הטבע)
כפית קינמון
2 כפיות ממרח שקדים
1 כף מייפל טבעי
אופן ההכנה:
טוחנים הכל בבלנדר או במעבד המזון למרקם של גלידה.
פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החיים, איזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.