שוקולד הוא אחד המכנים המשותפים הכי רחבים שיש. הרי מי לא אוהב שוקולד? בגלל זה כל כך כיף לשמוע בכל פעם מחדש עד כמה הוא טוב לבריאות שלנו. ממש לפני שבועיים התפרסם מחקר מטעם אוניברסיטת קולומביה, אחת הנחשבות בארה"ב, שמצא שהשוקולד מסייע לשיפור הזיכרון, שנשחק עם הגיל. במסגרת המחקר שתו אנשים בגילאי 50-70 משקה עשיר בקקאו במשך שלושה חודשים – ואחריהם נבחן מצבם הקוגניטיבי בהשוואה לאחרים, ששתו משקה דל בקקאו.
הזיכרון של אלה ששתו את המשקה העשיר בקקאו השתפר באופן ניכר, והביצועים שלהם תאמו את אלה של אנשים הצעירים מהם בשניים-שלושה עשורים! קבוצת הקקאו שיפרה את הזיכרון ב-25 אחוז יותר מקבוצת הביקורת. החוקרים באוניברסיטת קולומביה טוענים שמדובר בממצאים מרגשים ממש, ומייחסים אותם לחומרים נוגדי חמצון המשפרים את זרימת הדם המצויים בקקאו.
לפני כשנה פורסם ב"וושינגטון טיימס" מחקר נוסף, הפעם מטעם האקדמיה האמריקנית לנוירולוגיה, ובו נמצא ששוקו חם מסוגל לשפר את הזיכרון בחולים עם זרימת דם לקויה למוח, ואפילו למנוע תהליכים של דמנציה (אובדן הזיכרון).
אז מה יש בקקאו שהופך אותו למה שהוא? הקקאו הוא עץ מאכל אשר מפירותיו נטחנת אבקה – היא אבקת הקקאו. הוא נחשב סופר-פוד, ורבים יישבעו לכם שהוא המאכל הכי טוב שתוכלו לצרוך באופן קבוע. אני, כרגיל, חושבת שאמנם מדובר בחומר בעל תכונות תזונתיות נהדרות, אבל גם מאמינה במידתיות ובגיוון.
הקקאו מכיל אנטי אוקסידנטים רבים, אבל גם חומר ממריץ בשם תאוברומין, ולכן יש לצרוך אותו במתינות. קיימת טענה כי תאוברומין במינון גדול מדי יכול לגרום להזיות וכן, כמו הקפאין, להיפראקטיביות, דפיקות לב מואצות, חוסר שינה, רעידות, אי שקט וחרדה. אבקת הקקאו גם אינה מומלצת לסובלים ממיגרנות ולרגישים לקפאין – אבל כל השאר, כל עוד נשארים במינונים טובים יכולים להרוויח ממנה המון. רק כדי להסיר ספק, חפיסת שוקולד ליום לא נכנסת להגדרה "מינונים טובים", אבל 2-3 קוביות של שוקולד איכותי – כלומר כזה המכיל הרבה מוצקי קקאו – בהחלט כן (מתנצלת בפני מי שחיכה פה לאישור גורף לעבור לגור בתוך טובלרון).
אז איך תבחרו את חפיסת השוקולד האיכותית ביותר מבין כל אלו שעל המדף? ומהם החומרים שממש לא תרצו שיימצאו בחפיסת השוקולד שלכם? הנה הכללים בקצרה:
• המרכיב המרכזי בשוקולד אמור להיות מסת קקאו – זה החומר של פרי עץ הקקאו, והוא מר בדרך כלל. ככל שאחוז מוצקי הקקאו גבוה יותר, השוקולד איכותי יותר.
• מלבד מסת קקאו שוקולד צריך להכיל ממתיק כלשהו וחמאת קקאו (השומן המופק מן הפרי ומופרד בעת יצירת האבקה).
• אם הממתיק הוא סוכר והוא מופיע כמרכיב הראשון בתערובת, זהו שוקולד לא איכותי. סוכר יכול גם להיקרא לתת אורז, סירופ אורז, סירופ תירס, גלוקוזה או מיץ קנה סוכר. למה אתם לא רוצים כל כך הרבה סוכר באוכל שלכם? הנה כל הסיבות.
• ככל שהשוקולד נמס מהר יותר, כך הוא איכותי יותר. שוקולד שנמס מהר מכיל חמאת קקאו טהורה, ולא שמנים צמחיים אחרים זולים יותר.
• רצוי להימנע משוקולד שמתהדר בהגדרות כלליות כמו "טעמים טבעיים", מבלי לפרט. מובן שאם כתוב על האריזה "טעמים מלאכותיים" בכלל יש להישמר – שכן אלה כוללים עולם שלם של כימיקלים, חלב, שומן חלב, שמנים מוקשים, לציטין הסויה, חומרים מתחלבים וחומרים משמרים. אנחנו לא זקוקים לכל החומרים המזיקים האלו בתוך חפיסת השוקולד שלנו, הם פשוט מוזילים את העלות ליצרן. כמה מהשוקולדים היותר אהובים בשוק מכילים בעיקר סוכר וחומרי טעם וריח, ובכלל לא מכילים קקאו.
• כשקונים אבקת קקאו חשוב לוודא שהיא לא מכילה חומרי טעם וריח או סוכר אלא אך ורק קקאו.
• שוקולד חלב לא מכיל כמעט בכלל את החומרים נוגדי החמצון שעליהם דיברו במחקר.
מזונות נוספים שמסייעים בשיפור הזיכרון:
* זרעי חמנייה, העשירים בוויטמין E ומסייעים לפעילות הקוגניטיבית. אפשר בקלות להוסיף כף של זרעים טבעיים ומקולפים לסלט, או אפילו לפזר בקערה במקום שקדי מרק.
* פירות יער. טעימים ומפוצצים בנוגדי חמצון. אני באופן אישי ממש אוהבת אותם, וכך גם המחקרים, המוכיחים שהם מסייעים במניעת ההידרדרות השכלית בשל הזקנה. בנוסף, הם מככבים ברשימת המזונות המובילים לניקוי הרעלים מן הגוף.
* דגים עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3 כמו סלמון או מקרל. אלה מכילים חומר הנקרא DHA, החשוב מאוד לתפקוד העצבי בכלל ולזיכרון בפרט. זוכרים את המתכון הזה, למאפינס דגים? זה הזמן לנסות אותו.
* עלים ירוקים כמו תרד, כרוב קייל או עלי סלק. אלה עשירים בחומצה פולית וויטמין E, שמסייעים לתפקוד הקוגניטיבי.
* אבוקדו. עשיר בוויטמין E ובוויטמין C, ומחקרים מקשרים אותו להפחתת הסיכון לאלצהיימר. כפי שסיפרתי בעבר הוא גם עוזר לתחושת השובע. שתי ציפורים במכה אחת.
* יין אדום נמצא במחקרים כמפחית את הסיכוי לאלצהיימר. בכמויות קטנות כמובן.
איך מכינים שוקולד איכותי וטעים בבית?
מה צריך?
200 גרם חמאת קקאו (להשיג בבתי הטבע או בחנויות המתמחות באפייה)
100 גרם מסת קקאו (כנ"ל)
150 מ"ל מייפל טבעי, דבש או נקטר אגבה
תוספות לבחירה:
לשוקולד פצפוצים: חצי כוס פצפוצי אורז
לשוקולד אגוזים: חצי כוס של האגוזים האהובים עליכם, גרוסים: פקאן, אגוזי מלך, אגוזי לוז, שקדים
אופן ההכנה:
1. ממיסים את עיסת הקקאו כשתי דקות על אש נמוכה בבן מארי (סיר קטן שמונח על סיר גדול יותר ובו מים רותחים).
2. מוסיפים את חמאת הקקאו וממשיכים לחמם עד להמסה מלאה.
3. מוסיפים את המייפל (או הממתיק שבחרתם) ולערבב היטב.
4. מוסיפים את הגיוון שבוחרים ומוזגים לתבניות סיליקון קטנות.
5. מעבירים למקפיא לשעה לפחות.
מאפינס שוקולד ואורז מלא
מה צריך?
300 גרם אורז בסמטי מלא, מושרה לשלוש שעות ומבושל (מוזגים לסיר 4 כוסות מים רותחים ושתי כוסות אורז ומבשלים 35 דקות על אש קטנה בסיר מכוסה)
300 מ"ל סילאן טבעי
100 מ"ל כוס שמן קוקוס או שמן זרעי ענבים
כפית תמצית וניל טבעית
כף טחינה גולמית או ממרח שקדים (שקדייה)
ביצה, טרופה
100 מ"ל מיץ תפוחים, מיץ ענבים טבעי או מים
300 גרם קמח כוסמין מלא
3 כפות שיבולת שועל טבעית
2 כפיות אבקת אפייה אורגנית
100 גרם אבקת קקאו טהורה
100 גרם פצפוצי אורז
100 גרם שוקולד מריר 70% מוצקי קקאו, מגורר במגררת
אופן ההכנה:
1. מערבלים את הסילאן, השמן, הווניל, הטחינה, הביצה והמיץ.
2. מקפלים פנימה את הקמח, שיבולת השועל, אבקת האפייה והקקאו לתערובת אחידה.
3. מוסיפים את האורז, פצפוצי האורז והשוקולד המגורר ומערבבים.
4. מעבירים לתבנית שקעים מסיליקון, משומנת היטב (או לתבנית מרובעת בגודל 30*30 מרופדת נייר אפייה), ואופים בחום בינוני (180 מעלות) עד שמוכן.
5. מוציאים, מניחים להתקרר, חותכים לריבועים ומאחסנים בכלי אטום.
פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החיים, איזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.