לא פעם שמענו שמערכת יחסים טובה מסייעת לבריאות. עכשיו יש גם מחקר שמראה את הצד השני - כלומר שמערכת יחסים מתוחה ועמוסה מריבות ממש מעלה את הסיכויים למחלות לב וכלי דם. החוקרים באוניברסיטת פיטסבורג מצאו שמי שנמצאים במערכת יחסים כושלת סובלים יותר מעיבוי עורקים ומסיכון גבוה למחלות לב, להתקף לב או לשבץ.
אז הנה לכם עוד סיבה לא להזניח את מערכת היחסים שלכם. זה יכול להציל לכם לא רק את הקשר – אלא, עד כמה שזה יישמע קלישאתי, גם את החיים.
>> בואו לפייסבוק שלנו, טעים שם
איך עושים לב שמח?
היום אני כאן כדי לספר לכם אילו מזונות ישמרו על הלב שלכם, ויסייעו לכם להשאיר אותו בריא ושמח. מילת המפתח כאן היא גיוון. הלב זקוק להמון נוגדי חמצון, ולכן צריכה של ירקות ופירות בכל הצבעים היא חשובה ביותר. הפיטו-נוטריינטים, או בשמם הנוסף פיטו-כימיקלים, הם חומרים הנמצאים בצמח ותפקידם להגן עליו מפני חרקים, קרני UV, התייבשות ועוד. מכיוון שהחומרים האלה עוצמתיים מאוד (יש בהם חומרים אנטי-דלקתיים, אנטי-סרטניים ונוגדי חמצון רבים), כדאי לנו מאוד לנצלם לתועלתנו הבריאותית. מחקרים הוכיחו כי צריכה של 5 מנות ירק לפחות ביום עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב ב-25 אחוז, שזה המון.
ייתכן ששמעתם על פוליפנולים או ביופלבנואידים - אלו הם חלק מן הקבוצות של הפיטו-נוטריינטים, והם משפיעים על צבעו, ריחו וטעמו של הצמח. ככל שצבעו של הפרי או הירק עז יותר, כך ריכוז הפיטו-נוטריינטים בו גבוה יותר (אבל שימו לב, גם הירקות הלבנים, כמו שום וכרובית, הם טובים וחשובים). והנה לכם עוד סיבה להרבות בצריכה של ירקות, פירות ועשבי תיבול, וגם אגוזים, דגנים, קטניות ותבלינים.
הנה מזונות שמומלצים במיוחד ללב ולכלי הדם:
1. תרד. מכיל המון לוטאין, חומצה פולית, אשלגן וסיבים. הלב שלכם יודה לכם על כל החומרים האלו. כאן למטה מחכה לכם מתכון לתרד מוקפץ - מנה קיצית קלילה ונפלאה.
2. זרעי פשתן. עשירים מאוד בסיבים תזונתיים ואומגה 3. חשוב לאכול את זרעי הפשתן טחונים, כדי שייספגו בגוף, אבל אל תתפתו לקנות אותם טחונים מבעוד מועד – כי אז הם מתחמצנים ומאבדים מתועלתם הבריאותית. ההמלצה שלי היא לשלב אותם בשייקים.
3. שיבולת שועל. עשירה בסיבים ובוויטמיני B. נסו אותה בדייסה, בתבשיל, ואפילו במתוקים.
4. צמח העוזרר. אפשר להשיג חליטות שלו בחנויות הטבע, והוא נחשב כמנקה כלי דם. פירות העוזרר טובים לבנייה וחיזוק של שריר הלב עצמו ולחיזוק דופנות כלי הדם. במשך שנים השתמשו בהם במסורות שונות לטיפול במחלות של רקמת הלב וכלי הדם, והם ידועים כמשפרים את תפוקת הלב ואת זרימת הדם בעורקים.
עצות נוספות: צחקו הרבה, נשמו נשימות עמוקות, הקפידו על פעילות גופנית מתונה ונסו למצוא משהו שאתם אוהבים בכל אדם שתפגשו. זה אפשרי, מניסיון!
תרד וירקות מוקפצים
מה צריך?
צרור גדול ונדיב של עלי תרד, שטוף היטב
1 בצל אדום, חתוך לקוביות קטנות
2 שיני שום כתושות (לא חובה)
אוסף ירקות לפי הטעם, לדוגמה: 2 קישואים חתוכים לריבועים, חופן פטריות שונות חתוכות לקוביות, 1 גזר מגורר
מיץ מלימון אחד
מעט מלח ים אטלנטי
רבע כוס שמן זית או שמן קוקוס בכבישה קרה
מעט פפריקה מתוקה
פלפל לבן
אופן ההכנה:
1. מחממים כפית שמן במחבת ומאדים את הבצל.
2. מוסיפים את עלי התרד למחבת יחד עם השום ושאר הירקות.
3. מקפיצים את כל התערובת כ-5 דקות.
4. מכבים את האש ומוסיפים את הלימון, המלח, יתרת השמן והתבלינים.
* טיפ: אפשר להוסיף קוביות טופו בשלב הזהבת הבצל, או להקפיץ יחד עם הירקות גם חצי
כוס עדשים מבושלות. אז מתקבלת מנה חלבונית טעימה ומזינה.
שייק טחינה וזרעי פשתן
מה צריך?
רבע כוס טחינה גולמית (עדיף משומשום מלא, נקראת גם חמאת שומשום)
2 תפוחים, חתוכים לקוביות (או כל פרי אחר: אגס, בננה, מלון וכו')
רבע כוס זרעי פשתן, שנטחנו ממש לפני השימוש (ניתן להמיר לשקדים או אגוזים טחונים)
כף אגבה/סילאן/דבש/מולסה/מייפל טבעי/טיפות סטיביה
קוביות קרח
2.5 כוסות מים
אופן ההכנה:
1. מכניסים הכל לבלנדר, ושותים לבריאות!
* אם סמיך מדי אפשר להוסיף מים, אם דליל מדי - עוד קצת טחינה.
פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החיים, איזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.