בשבועות האחרונים כולנו די קופאים מקור, אבל בוודאי תשמחו לשמוע שיש לזה גם יתרונות: חוקרים מצאו כי חשיפה לקור מעלה ומאיצה את הפעילות של השומן החום בגוף – סוג השומן ששורף אנרגיה ומייצר את חום הגוף – ובכך עוזרת להרזיה ולאיזון רמות הסוכר. השומן החום נמצא בעיקר באזור הגו ובאזור החזה, ומחקרים מצאו שאנשים שלהם אחוז גבוה יותר של שומן חום באופן מולד – יהיו רזים יותר ובעלי רמות סוכר מאוזנות יותר.
עד כמה הקור יכול לסייע בהרזיה? ובכן, נראה שלא מעט. החוקרים מצאו כי שהייה בטמפרטורה נמוכה מאיצה את שריפת הקלוריות בלא פחות מ-30 אחוזים, משום שהיא מגבירה את כמות השומן החום, זה שאחראי על שריפת קלוריות, כדי לשמור על טמפרטורת גוף קבועה. במילים פשוטות: כשבחוץ טיפה יותר קר הגוף מתאמץ יותר, ועל הדרך שורף יותר קלוריות.
מה שמעודד במחקר הזה הוא שהחוקרים מצאו שאין צורך בטמפרטורה קרה באופן קיצוני, כזו שמובילה לרעידות, אלא מספיקה טמפרטורה מעט יותר נמוכה מזו שאנו רגילים אליה, כזו של 16 מעלות. לתוצאה אפקטיבית החשיפה צריכה להתקיים במשך עשרה ימים ברציפות לפחות, למשך שעתיים עד שש שעות. לא ממש נורא, תודו, ואפילו חסכוני – אפשר לתת קצת למפזר חום לנוח.
עוד באוכל טוב:
אז כן, יש מאכלים שעוזרים באיזון השומנים בגוף, אבל אל תטעו – אין דבר כזה מאכלים ששורפים שומן. תפנימו את זה ותיפטרו מהאשליה הזו. במקום לחכות למאכל הפלאי שישרוף את משמניכם העודפים, מוטב שתתמקדו במאכלים שיסייעו לכם לשמור על מנגנון רעב מאוזן ואחוז שומן בריא בגופנו. במה בכל זאת כדאי להתמקד?
1. מזונות המפחיתים את הרעב, כלומר מזונות עשירים בסיבים, מים וחלבון. מזונות עשירים בסוכר ופחמימות ריקות, לעומת זאת, מגבירים את הרעב ויכולים לגרום לנו לחוש רעבים יותר לאחר אכילתם מאשר לפני הארוחה. העדיפו ירקות עשירים מאוד במים וקטניות שעשירות הן בסיבים והן בחלבון – שהם שילוב מנצח. גרגירי חומוס, לדוגמה, מכילים אחוז חלבון גבוה ואחוז סיבים תזונתיים גבוה. מוצרי חלב מהסוג הבריא יותר, כמו יוגורט, גם כן עשירים מאוד בחלבון ובמים. שימו לב, מכיוון שהמערכת המטאבולית משתנה מאדם לאדם, חשוב שתבלשו אחר האכילה שלכם ותגלו מה הם המזונות משאירים אתכם לא שבעים או שגורמים לכם לחוש רעב זמן קצר לאחר הארוחה.
2. מזונות שמאזנים את רמות הסוכר ולא גורמים לנפילות אנרגיה, שגורמות לאכילה מוגברת. הכוונה היא בעיקר למזונות העשירים בוויטמיני B, כמו דגנים מלאים וקטניות. אותם מאכלים גם יכולים לסייע במניעת התקפי תשוקה למתוקים ולפחמימות שפוקדים רבים מאיתנו. שימו לב שההתקפים האלו מגיעים בעיקר לאחר אכילת קמח לבן או סוכר מעובד.
3. מזונות חריפים כמו שום, צ'ילי וג'ינג'ר. הטעמים החריפים מעוררים את המערכת ומסייעים לעיכול איטי. קפסאיצין, החומר שבפלפל החריף, משפר את יכולתה של המערכת המטבולית לשרוף שומן.
4. מים! מכיוון שמנגנוני הרעב והצמא נוהגים לבלבל אותנו, אם אנחנו לא שותים מספיק אנחנו עלולים לחוש רעב במקום צמא. כשאתם חשים חסרי אנרגיה או תוקף אתכם הרעב בפתאומיות, שתו כוס מים והמתינו 10 דקות. אם הרעב חלף סימן שבכלל הייתם צמאים.
מתכון: מרק חריף של גזר, דלעת ושיבולת שועל
מה צריך?
4 גזרים, קלופים וחתוכים לקוביות
100 גרם דלעת, חתוכה לקוביות
2 גבעולי שורש סלרי, קצוצים
1/2 כוס שיבולת שועל
3 שיני שום
1/2 ס"מ שורש ג'ינג'ר
1 פלפל צ'ילי קטן, ללא הגרעינים
1 שורש כורכום קטן טרי, או כפית אבקת כורכום
פלח לימון קטן, כולל הקליפה
1 כף שמן זית
1 כפית כמון
1 כפית פפריקה מתוקה.
4 כוסות מים רותחים
אופן ההכנה:
1. מכניסים את כל המרכיבים לסיר ומבשלים כשעה על אש קטנה.
2. מרסקים בבלנדר מוט או מעבד מזון, ומגישים עם מעט כוסברה ופתיתי שיבולת שועל.
מאפה גרגירי חומוס, שיבולת שועל ואגוזים
מה צריך?
חצי קילו ירקות קצוצים דק, לפי הטעם: גזר, קישוא, לפת, בצל, סלרי, בטטה
2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים וגרוסים קלות
3 כפות שמן זית
2 כפות טחינה גולמית
כוס שיבולת שועל עדינה
צרור פטרוזיליה, קצוץ
צרור שמיר, קצוץ
1/2 כפית פפריקה אדומה
1 כפית מלח ים אטלנטי
1/2 כפית פפריקה חריפה
2/3 כוס אגוזי מלך קצוצים
1 בצל מגורד
3 שיני שום כתושות
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. מערבבים את כל החומרים בקערה ויוצקים לתבנית אפייה משומנת.
3. אופים כ-50 דקות, עד לקבלת מרקם פריך.
פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החיים, איזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.