אין מה לעשות, בימים כאלה חייבים לדבר על סופגניות. הרי אם נדחיק זה לא יעזור, השמן והקלוריות עדיין יהיו כאן. סופגנייה סטנדרטית עשויה מקמח לבן והמון סוכר, שהותפחו עם שמרים, טוגנו בשמן עמוק ולאחר מכן קיבלו מילוי וציפוי עתירי שומן, סוכר וקלוריות – שוקולד לבן, יוגורט תות, ריבת חלב, סוכריות ממינים שונים ומה לא. האם באמת אפשר להבריא את הדבר הזה?

>> בואו לקבל עוד מרוח החג בפייסבוק שלנו

סופגניות בריאות פאולה רוזנברג (צילום: ליאון רוזנברג)
הסופגניות של פאולה | צילום: ליאון רוזנברג

האתגר שלנו צריך להיות סופגנייה ללא סוכר מעובד, ללא קמח חיטה, ללא מוצרי חלב, ללא טיגון וגם וללא שמרים. הבעייתיות בסוכר, קמח חיטה, מוצרי חלב וטיגון מוכרת וידועה – אבל מה הבעיה בשמרים? ובכן, שמרים הם בעצם סוג של פטרייה שמתקיימת על ידי פירוק הסוכרים שבסביבתה. גם בגוף שלנו יש שמרים. חלק מתופעות חוסר האיזון במערכת העיכול שלנו נובעות משגשוג יתר של השמרים האלה, בייחוד זה הקרוי קנדידה אלביקנס. פטריית השמרים הזו עלולה לגרום לזיהומים במקומות שונים בגוף והיא משגשגת בסביבה עתירת סוכר שניתן לפירוק. כשהיא מתפשטת יתר על המידה היא יכולה לגרום, מלבד הזיהום, תסמינים כמו כאבי ראש, דלקות, כאבי בטן, ערפול וחוסר ריכוז, חולשה ועוד. במקרים רבים אנשים בכלל לא יודעים שזו הסיבה לתופעות שהם חשים.

אם גם אתם סובלים מאי נוחות במערכת העיכול, נפיחות או גזים, זה לא אומר שאתם לא חייבים לסלק לגמרי את השמרים מהתפריט שלכם (אגב, בשביל זה תצטרכו להתנזר גם מיין ובירה וממרחים שונים) - אבל כן מומלץ לצמצם את הכמות. אני מזמינה אתכם לערוך ניסוי: נקו את התפריט שלכם משמרים למשך שבוע, ותראו אם ההרגשה שלכם משתנה. מי יודע, אולי תגלו משהו חדש ותיפטרו מתופעות שליוו אתכם ולא ידעתן את מקורן, ממש כמו שקרה לי.

עוד באוכל טוב:

 

ועכשיו קבלו מתכון:

סופגניות בריאות ללא שמרים

או בשמן הארוך: סופגניות אפויות מקמח כוסמין, ממולאות בחמאת תות ביתית ומצופות בשקדים מקורמלים

מה צריך?
2.5 כוסות קמח כוסמין, מנופה
כפית וחצי אבקת אפייה
מעט מלח
חצי כפית סודה לשתייה
שלושת רבעי כוס מי קוקוס (מגיע בקרטון ירוק בחנויות הטבע)
2 כפות שמן קוקוס
1.5 כוס מייפל טבעי
5 כפות רסק תפוחים או בננה אחת בשלה ומעוכה
2 ביצים אורגניות (לטבעונים: אפשר להחליף בשתי כפות טחינה גולמית)
1 כפית תמצית וניל

לחמאת התות:
חצי כוס שמן קוקוס בכבישה קרה
חצי כפית תמצית וניל
חצי כוס מייפל, סילאן או דבש
כף שיבולת שועל עדינה
כוס תותים שטופים, ללא החלק הירוק

לציפוי שקדים מקורמלים:
100 גרם שקדים גרוסים
חצי כוס דבש או מייפל
כפית שמן קוקוס
כפית אבקת קינמון

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את מי הקוקוס, שמן הקוקוס, המייפל, רסק התפוחים, הביצים ותמצית הווניל.

2. מערבבים בנפרד את הקמח עם אבקת אפייה, המלח והסודה לשתייה.

3. מנפים את התערובת היבשה אל תוך התערובת הנוזלית ומקפלים רק עד לקבלת בצק אחיד, לא יותר. אם הבצק דביק מדי מוסיפים מעט קמח. אם יבש, מוסיפים מעט מים.

4. מניחים את הבצק לנוח כחצי שעה בתוך הקערה.

5. יוצרים כדורים בקוטר 5 ס"מ ומניחים על תבנית תנור משומנת (אפשר גם בתבנית מאפינס).

6. אופים 25 דקות ב-180 מעלות, מוציאים מהתנור ומניחים להצטנן.

7. בינתיים מכינים את חמאת התות: מערבלים את כל המרכיבים בבלנדר למרקם חלק, מעבירים לצנצנת ושומרים במקרר.

8. לאחר שהסופגניות התקררו, ממלאים אותן בחמאת תות בעזרת מזרק.

9. מכינים את ציפוי השקדים: מערבבים את כל המרכיבים במחבת חמה ומוזגים מעל הסופגנייה. מניחים לצינון ומגישים.

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר דיברנו על דרכים להבריא לביבות
>> כל המתכונים לחנוכה