רוח החנוכה כבר מנשבת ברחובות, וכמו ישראלים טובים – אנחנו ישר מתחילים לחשוב על אוכל, ובמקרה הזה על סופגניות ולביבות. אז דבר ראשון תנו לי להחזיר אתכם לטורים של ראש השנה ושל פסח, ולהזכיר לכם שרוח החג לא מתבטאת רק בבליסה ללא גבולות. אל תשכחו את הסיפורים, הסביבונים והנרות – הם לא פחות חשובים מהאוכל, והם לא מטוגנים.

>> בואו לפייסבוק שלנו, טעים שם רצח

אז מה פחות מזין לדעתכם – סופגנייה או לביבה? הייתם חושבים שלביבה, נכון? אז תנו לי לספר לכם שכמה שהן טעימות וחמימות, לביבות הן יצור ערמומי ביותר. הן יכולות להיות שמנוניות עד אימה, להכיל הרבה סוכר וקמח לבן ולהיות אפילו בעלות ערך קלורי גבוה מזה של סופגניות! מפתיע, נכון?

רוצים לדבוק בלביבות בריאות ומזינות? הנה כמה עצות:

1. בחרו בקפידה את השמן שבו אתם משתמשים, גם באפייה. עדיף להימנע משמן צמחי מזוכך כמו סויה, תריס,חריע או קנולה. לכו על שמן זית, שמן קוקוס או כל שמן איכותי אחר בכבישה קרה.

2. העדיפו לשלב בלביבות קמחים מדגנים מלאים במקום קמח לבן. ניתן להמיר כל כוס קמח לבן בכוס קמח שיפון, כוסמין או תערובת של שניהם. זו ההזדמנות להשתמש גם בקמחים מיוחדים כמו קמח חומוס, קמח טף  או קמח אורז.

לביבות בטטה אפויות (צילום: יהודה סלומון, תנובה)
הכניסו את השמן לתערובת במקום להשתמש בו לטיגון. לביבות אפויות | צילום: יהודה סלומון, תנובה

3. לביבה היא הזדמנות נהדרת להגניב פנימה מרכיבים שבדרך כלל פחות פופולריים בבית: אפשר להוסיף ירקות עליים קצוצים כמו תרד, מנגולד או כרוב קייל לכל תערובת סטנדרטית, וגם אגוזים טחונים מסוגים שונים או מחיות של קטניות כמו עדשים או שעועית. ההסבר מיד במתכון.

4. האופציה הטובה ביותר היא אפייה: אתם יכולים להבריא גם מתכונים שקיימים אצלכם – פשוט הוסיפו את השמן לתוך התערובת והכניסו לתנור בתבנית משומנת. זה יוצא קריספי וטעים, וגם מונע את הצרבת הנוראית שאחרי.

עוד באוכל טוב:

 

אם אתם בכל זאת מחליטים לטגן, הנה כמה דברים שחשוב שתדעו:

1. טיגון במחבת בשמן רדוד יכול להיות הרבה פחות בריאותי מטיגון בשמן עמוק. שניהם אינם הבחירה הראשונה שלי, אבל אם כבר צריך לבחור - עדיף לטבול את המאכל באופן מהיר בשמן עמוק וחם מאשר לטגן אותו בשמן רדוד לזמן ארוך, כמו שמכינים שניצלים או חצילים. הטיגון הרדוד הזה הוא האופן שבו המזון סופח אליו את כמות השמן הגדולה ביותר – וזה נכון גם ללביבות.

2. העדיפו מחבת איכותית שלא מצריכה שימוש בהרבה שמן.

3. נקו את המחבת בין טיגון לטיגון על מנת למנוע שימוש בשמן שרוף, וקצרו את משך הטיגון ככל האפשר.

4. יבשו את הירקות או הפירות שמיועדים ללביבות מעודפי מים, שמפריעים לטיגון יעיל.

5. עדיף לתבל את הלביבות רק לאחר הטיגון, כדי למנוע את חמצון התבלינים בזמן הטיגון.

6. השתמשו בשמן איכותי על פי ההמלצות שמופיעות ממש כאן למעלה. ולעולם לעולם לעולם אל תשמרו שמן שטיגנתם איתו לשימוש חוזר בעתיד!

7. טגנו בטמפרטורה הנכונה – זה משפיע על כמות השמן הנספגת. כשהשמן לא מספיק חם נספג הרבה ממנו, ואם הוא חם מדי הוא מתחמצן ומשחרר רדיקלים חופשיים לתוך המזון, ואנחנו לא רוצים את זה. הטמפרטורה המומלצת לטיגון היא 180 מעלות (מדחום למזון הוא כלי לא יקר ומאוד פרקטי למטבח).

תפוחי אדמה מגוררים בפומפייה (צילום: אנטולי מיכאלו, mako אוכל)
סחטו את הנוזלים המיותרים, הם מפריעים לטיגון | צילום: אנטולי מיכאלו, mako אוכל

לביבות סלק וכרוב קייל

מה צריך?
2 סלקים, מקולפים ומגוררים
3 עלי כרוב קייל, קצוצים
100 גרם דלעת מגוררת
1 תפוח אדמה, מגורר
2 ביצים טרופות
חצי כוס קמח שיפון/כוסמין מלא
כפית אבקת אפייה
רבע כוס יוגורט עיזים
כפית מלח ים אטלנטי
כפית פפריקה מתוקה
חצי כפית פלפל שחור
חצי כפית אגוז מוסקט טחון
2 כפות שמן זית

אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערה גדולה את הסלק, הכרוב, הדלעת ותפוח האדמה.
2. מוסיפים את הביצים, הקמח, אבקת האפייה, היוגורט, התבלינים והשמן ומערבבים.
3. יוצרים לביבות ומסדרים בתבנית משומנת.
4. אופים בחום בינוני (180 מעלות) כ-25 דקות, הופכים ואופים 10 דקות נוספות.

לביבות סלק (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
לביבות סלק. אף אחד לא ידע שהכנסתם פנימה גם קייל | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

לביבות מתוקות טבעוניות

מה צריך?
2 תפוחים מגוררים
2 אגסים מגוררים
בננה מעוכה
כף עדשים כתומות מבושלות, מרוסקות למרקם משחתי
2 כפות סירופ מייפל טבעי
כף טחינה גולמית
כף זרעי צ'יה
רבע כוס קמח כוסמין מלא
כפית אבקת אפייה
רבע כוס שיבולת שועל עדינה
חצי כפית קינמון טחון
כף שמן קוקוס

אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערה גדולה את הפירות, העדשים והמייפל.
2. מוסיפים את הטחינה, הצ'יה, הקמח, אבקת האפייה, שיבולת השועל, הקינמון והשמן ומערבבים.
3. יוצרים לביבות ומסדרים בתבנית משומנת.
4. אופים בחום בינוני (180 מעלות) כ-25 דקות, הופכים ואופים 10 דקות נוספות.

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר למדנו למה שוקולד זה מעולה לנו