חופשת חנוכה היא זמן נהדר להיכנס עם הילדים למטבח ולבלות איתם זמן בישול איכותי. להם יש הרבה זמן פנוי, לכם יש צורך להעסיק אותם – אז למה לא להמיר את הפעילויות היקרות מחוץ לבית בהרפתקה משפחתית נפלאה בין הסירים? זה גם יעביר את הזמן של כולם בכיף, וגם יעזור לכם להעמיק את הקשר, שזו משימה לא פחות חשובה.

>> הגעתם עד פה ולא תגידו שלום בפייסבוק?

אז נכון, יש שיאמרו לעצמם שמדובר בהרבה יותר מדי בלגן ולכלוך, ושהרבה יותר יעיל להיכנס למטבח לבד ולתקתק ארוחה. התשובה שלי היא שזו לא אמור לקרות על בסיס יומיומי – אבל אם כבר אתם יחד בבית והילדים בחופש, שווה להמיר שעתיים של מחשב/טלוויזיה/אייפד בפעילות תורמת שכזו.

אצבעות שום - הרידוד (צילום: שרית נובק - מיס פטל, mako אוכל)
תנו להם לעזור. רק טוב ייצא מזה | צילום: שרית נובק - מיס פטל, mako אוכל

למה זה חשוב?

• בישול משפחתי הוא זמן איכות מעולה כי הוא יוצר חיבור בין הילדים להורים. הילדים מרגישים שותפים למשימה גדולה, וזה מאפשר להם להפגין אחריות. העובדה שאנחנו, ההורים, סומכים עליהם בעניין הקשור לתפעול הבית גורם להם להרגיש בעלי חשיבות. לכן יש לחזק ולשבח אותם על עזרתם, שכל כך מקלה עלינו.

• זמן בישול משפחתי הוא פתח מצוין להכיר את היומיום של הילדים, ולפתח איתם שיחת עומק על המתרחש בחייהם. כל הורה מכיר היטב את התשובות הקבועות של הילדים לשאלות כמו "איך היה בבית הספר?". זה תמיד נע בין "כיף" ל"בסדר", ובמקרים הפחות טובים "משעמם". תוך כדי הבישול אפשר לדבר על כל מיני עניינים וללמוד את מידת ההנאה, ההתמודדות והתסכול שלהם הרבה יותר מאשר לשבת מולם ולשאול "אז מה קורה איתך?".

עוד באוכל טוב:

 

• ילדים נוטים לגלות רצון גדול יותר לטעום מאכלים שהכינו בעצמם. גם אם הם לא יאכלו את כל המנה, הסיכוי שיטעמו משהו שהיו שותפים בהכנתו הוא די גדול. לפעמים הטעימה מספיקה, כי היא מעבירה מסר של פתיחות ונכונות לטעמים חדשים שאולי בעתיד יתחבבו עליהם.

• הבילוי המשותף במטבח הוא דרך נפלאה לבנות ביטחון עצמי. הילד מתגאה בכך שהכין את האוכל בעצמו, וכשאחרים טועמים ומשבחים את המנה נבנות אצלו הערכה עצמית ותחושת משמעות. מה יותר חשוב מזה?

ארוחות משפחתיות הן דבר מאוד חשוב. ילדים יגיעו בשמחה לשולחן כשהם יודעים שלפחות חלק מהמנות שמונחות עליו הוכנו על ידם.

עוגיות חמאה - בהכנה (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
יותר טוב מחוג. מפתחים מיומנויות מוטוריות | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

• בישול היא פעולה מאוד מלמדת ומעשירה:

- במהלך הבישול ילדים נחשפים לחומרי גלם וטעמים שלא הכירו. אחרי שהם טועמים אותם, הם עשויים להפתיע את עצמם ולגלות שהם דווקא אוהבים משהו שחשבו שאינו לטעמם.

- בזמן הבישול ילדים לומדים הרבה על פעולות כימיות ועל מקורות המזון שעל הצלחת. ילד שיושב לשולחן ומקבל מזון מוכן לא ממש יודע מה מרכיב מאפה, איך מתפיחים, מה תפקיד הביצים בתערובת, איך מסמיכים רוטב ועוד.

- בישול משותף הוא זמן נהדר להיחשף להיסטוריה המשפחתית. ההורים יכולים לספר על מה שאכלו כשהיו ילדים, ודרך האוכל להגיע לסיפורים מרתקים וליצור קרבה. הסיפורים שהכי מעניינים את בנותיי הם אלו על אמא ואבא כשהיו קטנים.

- פעולת הבישול דורשת דיוק, מדידת כמויות ותזמון, וגם מיומנויות מוטוריות של לישה, ערבול וערבוב. בישול משותף מאפשר גם להתאמן בשיתוף פעולה ועבודת צוות, שהם כישורים חברתיים יקרים מפז, שהרבה הורים משקיעים הון כדי לפתח אותם.

- הבישול המשותף מאפשר לילדים ללמוד להכין מנות בסיסיות – מה שמגדיל את הסיכוי שבבגרותם, כשיעברו לחיות לבד, לא יחיו על מנות חמות וטייק אוויי.

חביתה בתוך פלפל - ההכנה (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
וואללה, פלפל זה ירק די מגניב! | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

אז איך מתחילים?

• הכינו סביבת עבודה קלה לתפעול, שתאפשר לילדים לחוות הצלחה ותקטין את הסיכויים שישברו או ישפכו משהו. בחרו כלים בלתי שבירים, קערות וכפות מדידה נוחות.

• בחרו גם מנות קלות לתפעול, שלא דורשות דיוק רב מדי או פעולות ערבול מסובכות.

• הכינו לבוש מלהיב - סינר יפה, מגבות מטבח או כפפות מגניבות, כלי בישול מיוחדים.

• הכינו קערת ירקות ופירות לנשנוש בשמן הבישול. על הדרך הרווחתם מינרלים וויטמינים לתפריט שלהם.

הנה כמה מתכונים שקל פשוט טעים ובריא להכין עם הילדים:

כדורי שוקולד משודרגים ובריאים

מה צריך?
2 כוסות פצפוצי אורז
2 כפות אבקת קקאו טבעית
1 כף דבש
2 כפות סילאן טבעי
1 כף טחינה גולמית
1 כף ממרח שקדים (שקדייה)
100 גרם שוקולד מריר 70% מוצקי קקאו
1/2 כוס קוקוס טחון

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את פצפוצי האורז עם הקקאו, הסילאן, הדבש, הטחינה וממרח השקדים לתערובת אחידה.

2. ממיסים את השוקולד ומערבבים בתוך התערובת.

3. מגלגלים לכדורים ומצפים בקוקוס הטחון.

*שומרים במקרר או במקפיא.

משפחת רוזנברג מבשלת באולפן (צילום: פאולה רוזנברג)
משפחת רוזנברג מבשלת באולפן | צילום: פאולה רוזנברג

ממרח אבוקדו – הירקות כבר בפנים

מה צריך?
1 אבוקדו בשל, מעוך
1/2 עגבנייה
1 מלפפון
1/2 פלפל
1 כפית מלח ים
1/2 כפית פפריקה אדומה
2 כפיות שמן זית
מיץ מחצי לימון

אופן ההכנה:

1. קוצצים את הירקות דק מאוד ביד או במעבד ידני/ חשמלי

2. מועכים את האבוקדו ומערבבים פנימה את הירקות.

מוסיפים את את התבלינים, השמן ומיץ הלימון, ומערבבים היטב. 

פנקייקס שיבולת שועל (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
פנקייק עם שיבולת שועל | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

פנקייק פירות ושיבולת שועל

מה צריך?
2 ביצים
כוס חלב סויה / מים / כוס חלב אורז
1/2 כוס יוגורט עיזים
2 כפות שמן קוקוס
1/2 כוס דבש
1 כפית תמצית וניל
2 בננות, מעוכות
1 אגס מרוסק
1 תפוח מרוסק
1/2 כוס פירות יער מרוסקים
2 כוסות שיבולת שועל עדינה
2 כפיות אבקת אפייה
1/2 כפית סודה לשתייה
1 כפית אבקת קינמון

אופן ההכנה:

1. מערבלים את הביצים עם החלב, הביצים, היוגורט, השמן, הדבש והווניל לתערובת אוורירית. מוסיפים את הפירות ומערבלים שוב.

2. מוסיפים את שיבולת השועל עם אבקת האפייה, הסודה לשתייה והקינמון.

3. יוצקים על מחבת משומנת. מטגנים כשלוש דקות, כשנוצרות בועות הופכים ומטגנים ארבע דקות נוספות.

* מגישים עם פירות חתוכים וסירופ מייפל אמיתי.

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> והנה המון מתכונים שכיף להכין עם הילדים
>> בשבוע שעבר הכנו סופגניות בריאות, ללא שמרים