בצל הקורונה, התבקשנו לכתוב מדור אוכל ולענות על הצורך העולה בבישול בבית. נענינו לאתגר במרץ משום שאם בימים כתיקונם אחזקת בית מתפקד דורשת הרבה תשומת לב וטיפוח, בימים אלה קל לקרוס תחת עומס הבישולים. ובכלל - בעיתות של פחד, ספק, בדידות, חוסר אונים, מתח, שעמום, צפיפות יתר או סתם מנוחה וחופש, בכל שינוי דרסטי, מערכת העיכול זקוקה לתמיכה.

מתכונים לפסח

אנחנו מקוות שפתיחת הדלת אל המטבח שלנו, אל ההתלבטויות והשאלות שמלוות אותנו ואל הבישולים שיוצאים בעקבותיהן, תוכל להיות לעזר. 

ההתמודדות עם הבישול למשפחה מעסיקה אותנו באופן אינטנסיבי; לאורך השנים אנחנו מוצאות את עצמנו תומכות, משתפות ומחליפות מתכונים כדי לעזור אחת לשנייה לענות על הצרכים והבקשות של בני ביתנו על גיליהם השונים (הם כמובן שותפים לעשייה ולאכילה, אבל פחות מתעניינים בתהליך). במדור הזה ננסה למצוא דרכים לתמוך בניהול הבישול בבית, בהתארגנות, בבניית המזווה ועוד ועוד.

בחרנו לפתוח בתשובה הזריזה שלנו לארוחת צהריים: מוקפצים.

לפני הכל, מוקפץ זה אוכל טעים, חם ומזין. הוא גם מהיר וגמיש, ואחרי שמבינים את הטכניקה שמאחוריו נפתחות אין ספור אפשרויות. הפעם נדגים טכניקה של מוקפץ בשלושה שלבים. בעולם קיימים אופנים רבים של הקפצה, עם הבדלים בין המטבחים השונים - אנחנו בחרנו באופן פשוט, שמציל אותנו לא פעם במצבים שבהם המקרר כמעט ריק.

המוקפץ הוא גם פתרון שימושי לאורז שנותר במקרר, וטעים להקפיץ ביחד גם אורז ואטריות מיום אתמול או אורז וכוסמת או אורז ופתיתים. יתרון נוסף הוא שזו ארוחה שלמה במחבת אחת - פחמימה, ירקות וחלבון - כך שיש גם חיסכון בניקיון שאחרי.

המוקפץ גם מספק תשובה מהירה ומספקת לזעקה הזו שמגיעה פתאום מילדים בגיל ההתבגרות "אני רעב/ה", שלפעמים תופסת אותנו לא מוכנות. עם הזמן למדנו להכין את עצמנו מראש למצבי הרעב הבלתי צפויים האלה, שכן המוקפץ נהדר לאלתור על הרגע.

אורנה ואלה במדור מתכונים חדש (צילום: אביב אברמוב באדיבות הארץ)
אורנה ואלה במדור מתכונים חדש | צילום: אביב אברמוב באדיבות הארץ

אבל כמו בכל תחום אחר, כדי לאלתר היטב יש להתכונן ולהכיר את הדבר לעומק: צריך לדאוג מראש שיהיו בבית חומרי גלם מסוימים שקל לאלתר איתם - חומרי גלם כמו כרוב וגזר, ששורדים היטב ויש בהם מגוון שימושים; בגזרת המזווה היבש מצרכים כמו אורז ואטריות אורז/כוסמת; ורוטב סויה ומירין (יין בישול מתוק יפני). בימים אלה של הווירוס, ולא רק, רצוי גם להחזיק ג'ינג'ר, שמחמם היטב את הגוף.

הפריבילגיה של להכין אוכל לעצמך היא שהחשקים, שלפעמים משקפים צורך אמיתי של הגוף, יכולים להיות מסופקים. אבל רבות מאיתנו מכינות אוכל לאחרים, מה שדורש פענוח של מה שהגוף שלהם צריך ורוצה היום. מוקפץ לילדים בגיל העשרה יכלול בדרך כלל הרבה חלבון, שמשביע ויוצר שקט בגוף, ולמבוגרים יותר יהיו בו הרבה יותר ירקות. בערב, או בכלל לפני השינה, נוריד או נפחית את כמות החלבון, כדי שנוכל לישון בשקט.

אם רוצים לטפח מטבח זורם וקליל, כדאי לחזור ולהכין את אותם הדברים, לרכוש בהם מיומנות ולראות איך במקביל הם משתפרים גם בטעם. חשבנו שהדרך הטובה ביותר תהיה לתת מתכון כללי, ומתכונים נוספים שאיתם תוכלו לשחק ככל העולה על דעתכם. בהצלחה!

אורנה ואלה מכינות מוקפץ מהאורז של אתמול (וידאו WMV: רועי ברקוביץ)
אורנה ואלה מכינות מוקפץ מהאורז של אתמול | וידאו WMV: רועי ברקוביץ

מוקפץ - מתכון כללי

(2-3 מנות)

הפחמימה
למוקפץ אורז: 3 כוסות אורז מוכן: בסמטי/מלא/שחור. מה שיש לכם, ואפשר גם לערבב 2 סוגים
למוקפץ אטריות: 250 גרם אטריות אורז לבן/מלא/שחור או אטריות אסייתיות אחרות

הירקות
3-4 כוסות ירקות חתוכים. אפשר לשלב ירקות שונים במנה או רק ירק אח, מה שזמין:
כרוב פרוס דק
בצל ירוק חתוך קטן
גזר מגורד בפומפייה גסה
פטריות פרוסות דק
תרד
אפונה טרייה
תירס (אם קפוא לשטוף במים ולסנן)
ברוקולי חתוך לחתיכות קטנות
כרובית חתוכה לחתיכות קטנות

החלבון
כ-300 גרם. אפשר לשלב ביצה ועוף או ביצה וטופו
עוף טרי חתוך לקוביות (אפשר להשתמש בעוף נקי ממרק עוף)
פילה דג חתוך לקוביות קטנות
טונה מקופסה
טופו מפורר באצבעות או חתוך לקוביות
2 ביצים

תיבול
שמן זית
3 כפות סויה
1 כף מירין (אפשר להחליף את המירין בכף מייפל או כפית דבש או כפית סוכר)
1 כף ג'ינג'ר מגורר בפומפייה דקה (או לפי הטעם)
1 כף כורכום טרי מגורר בפומפייה דקה (לא חובה, אבל בשום אופן לא להחליף אותו בתבלין כורכום)
1 צ׳ילי טרי חתוך קטן או אבקת צ׳ילי. לפי מידת החריפות הרצויה

אופן ההכנה:

1. מחממים מעט שמן במחבת נון סטיק רחבה או במחבת ווק ומטגנים על להבה גבוהה את הירקות עם מעט מלח וג'ינג'ר כ-2 דקות. הירקות מתחממים, מעט נצרבים אך לא מתרככים.

2. מזיזים את הירקות לצד אחד של המחבת ובצד השני שמים ביצה. נותנים לביצה מעט להתקשות ומערבבים אותה כמו מקושקשת. מוסיפים את החלבון הנוסף (או את הביצה כולה), מטגנים מעט ומערבבים הכל יחד.

3. מוסיפים את האורז: אם זה אורז שיוצא מהמקרר - מפוררים אותו היטב באצבעות. מערבבים, מוסיפים סויה ומירין (וצ'ילי אם רוצים) ומערבבים על להבה גבוהה דקה-שתיים, עד שמתאחד. טועמים ומוסיפים מלח או סויה לפי הטעם.

אורז מוקפץ עם עוף וירקות (צילום: רועי ברקוביץ)
אורז מוקפץ עם עוף וירקות | צילום: רועי ברקוביץ

מוקפץ עם אורז, עוף, גזר וכרוב

המרכיבים (2-3 מנות):

3 כוסות אורז בסמטי מוכן (אחרי בישול מכמה אורז 3/4 כוס?)
2-3 כפות שמן זית
1 וחצי כוסות כרוב פרוס דק
1 בצל ירוק חתוך קטן
1 וחצי כוסות גזר מגורד בפומפייה גס
חצי-שלושת רבעי כוס פטריות שיטאקה ללא רגל פרוסות דק
1 כף ג'ינג'ר מגורר דק
1 כף כורכום טרי מגורר דק (לא הכרחי. לא להחליף באבקת כורכום)
300 גרם חזה עוף חתוך לקוביות
1 ביצה
3 כפות סויה
1 כף מירין
צ׳ילי פי מידת החריפות הרצויה

 אופן ההכנה:

1. מחממים מעט שמן במחבת נון סטיק רחבה או במחבת ווק ומטגנים מעט על להבה גבוהה את העוף. כשהעוף מלבין מזיזים את העוף לצד אחד של המחבת ומניחים את הירקות והג׳ינג׳ר בצד השני.

2. מטגנים מעט ומערבבים עם העוף. הירקות מעט נצרבים, כ-2 דקות. מפנים מעט מקום בתחתית המחבת ומניחים את הביצה. מקשקשים את הביצה, וכשהיא מוכנה מערבבים הכל יחד.

3. מוסיפים את האורז (מפוררים היטב באצבעות שלא יהיו גושים), מערבבים, מוסיפים סויה ומירין (וצ'ילי אם רוצים) ומערבבים על להבה גבוהה כ-2 דקות עד שמתאחד ומעט מתייבש. טועמים ומוסיפים מלח או סויה לפי הטעם.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: מוקפץ עם אורז, עוף, גזר וכרוב

מוקפץ עם אטריות, טופו, ברוקולי וגזר (צילום: אורנה אגמון)
מוקפץ עם אטריות, טופו, ברוקולי וגזר | צילום: אורנה אגמון

מוקפץ עם אטריות, טופו, ברוקולי וגזר

(2-3 מנות):

חבילת אטריות אורז מלא או לבן (250 גרם)
2-3 כפות שמן זית
כוס וחצי ברוקולי פרוס דק
כוס וחצי גזר מגורד בפומפייה גס
1 בצל ירוק חתוך קטן
1 כף ג'ינג'ר מגורד
300 גרם טופו, מפורר גס באצבעות
3 כפות סויה
1 כף מירין
צ'ילי לפי מידת החריפות הרצויה

אופן ההכנה:

1. מבשלים את האטריות בסיר גדול עם מים רותחים ומומלחים קלות תוך ערבוב עד שהן רכות. מסננים ושוטפים.

2. מחממים מעט שמן במחבת נון סטיק רחבה או במחבת ווק ומטגנים על להבה גבוהה את הברוקולי, הגזר, הבצל הירוק והג'ינג'ר כ-2 דקות. מזיזים את הירקות לצד אחד של המחבת ומניחים את הטופו בצד השני.

3. מטגנים כ-2 דקות ומערבבים עם הירקות. מטגנים תוך ערבוב כ-2 דקות נוספות ומוסיפים את האטריות. מוסיפים סויה ומירין (וצ'ילי אם רוצים) ומערבבים על להבה גבוהה כ-2 דקות עד שמתאחד ומעט מתייבש. טועמים ומוסיפים מלח או סויה לפי הטעם.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: מוקפץ עם אטריות, ברוקולי, טופו וגזר

אטריות שחורות מוקפצות עם ירקות (צילום: אלה שיין , mako אוכל)
אטריות שחורות מוקפצות עם ירקות | צילום: אלה שיין , mako אוכל

מוקפץ עם אטריות שחורות וירקות

המרכיבים (2-3 מנות):
חבילת אטריות אורז שחור (250 גרם)
2-3 כפות שמן זית
1 בצל בינוני, חתוך לקוביות קטנות
כוס וחצי גזר מגורד בפומפייה גס או חתוך לגפרורים קטנים
כוס וחצי שעועית ירוקה חתוכה לחתיכות של 2 ס"מ
חצי כוס אפונה טרייה
1 כף ג'ינג'ר מגורד
1 צ'ילי טרי חתוך קטן
1 כוס כרוב סיני חתוך דק
2 בצלים ירוקים חתוכים קטן
3 כפות סויה
1 כף מירין

אופן ההכנה:

1. מבשלים את האטריות בסיר גדול עם מים רותחים ומומלחים קלות תוך ערבוב עד שהן רכות, מסננים ושוטפים.

2. מחממים מעט שמן במחבת נון סטיק רחבה או במחבת ווק על להבה גבוהה ומטגנים את הבצל כ-3 דקות.

3. מוסיפים את הגזר, השעועית והאפונה ומטגנים כ-2 דקות. מוסיפים את הצ'ילי והג'ינג'ר ומטגנים תוך ערבוב. מוסיפים את הכרוב והבצל הירוק ומערבבים.

4. מוסיפים את האטריות, מערבבים היטב, ומוסיפים סויה ומירין. מערבבים על להבה גבוהה עד שמתאחד ומעט מתייבש. טועמים ומוסיפים מלח או סויה לפי הטעם.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: מוקפץ עם אטריות שחורות וירקות

המעוניינים בעוד מתכונים מוזמנים לרכוש את ספר המתכונים החדש של אורנה ואלה, שיצא לפני כמה חודשים.

אורנה ואלה ספר המתכונים 2 (צילום: פלורה דבורה, יחסי ציבור)
אורנה ואלה ספר המתכונים 2 | צילום: פלורה דבורה, יחסי ציבור