המדור הפעם נסוב סביב שעועית שחורה; אומנם למראית עין הגיבורה המרכזית היא הטורטיה, אבל הטורטיה וכל שאר המרכיבים הם בעצם הניצבים שיצרנו בכדי לספק את הרצון ואת החשק שלנו לאכול שעועית שחורה, וגם לגרום לכל בני המשפחה לאהוב אותה. השעועית השחורה טעימה ומתאימה ביותר לימים חמים אלה - היא טובה לאיזון החום הפנימי ומתאימה גם לנשים בגיל המעבר בהורדת גלי החום.

הטורטיה בתוספת מגוון המרכיבים הצמחוניים מהנה ומלאה. על כל השפע הזה, מי שמעדיף, יכול גם להוסיף את הבשר. המתכון להכנת הבשר הוא רב שימושים: לארוחה בשרית קיצית או למילוי סנדוויצ׳ים במקום נקניק, פסטרמה או קורנדביף.

מתכונים לשבועות

מתכונים לעוגות גבינה

את המתכון לסלט התירס אפשר לאמץ לארוחות קיציות שונות, לגוון ולשנות את אופיו בסוג ובכמות עשבי התיבול שמוסיפים לו ובמידת החריפות.

אנחנו מעדיפות להשתמש בטורטיות הקפואות ללא החומרים המשמרים, אך לעיתים הסתפקנו גם באלה בוואקום, והתנחמנו בעובדה שהן כל כך דקות שאולי גם החומרים המשמרים שמוסיפים להן דקיקים בכל ביס.

טורטיה (צילום: אורנה אגמון ואלה שיין , mako אוכל)
אפשר בתוך טורטיה ואפשר לצד אורז | צילום: אורנה אגמון ואלה שיין , mako אוכל

דרך נוספת ולא פחות טעימה להגשת השעועית השחורה היא להחליף את הטורטייה באורז שחור, אדום או לבן, ויש ארוחה שלמה בה השעועית מתפקדת כמנה עיקרית לצד האורז וסלט התירס או סלט טרי אחר, כמו סלט כרוב או סלט של עגבניות קצוצות קטן, בצל סגול וכוסברה.

שעועית שחורה (צילום: אורנה אגמון ואלה שיין , mako אוכל)
שעועית שחורה - הסיבה האמיתית שלשמה התכנסנו | צילום: אורנה אגמון ואלה שיין , mako אוכל

שעועית שחורה

חומרים (ל כ-4 מנות):
250 גרם שעועית, מושרית כ-12 שעות
רבע כוס שמן זית
2 בצלים גדולים חתוכים קטן
חצי כפית מלח
1 שן שום פרוסה דק
שלושת רבעי כפית כמון
פלפל שחור
חצי כפית מלח נוספת
כף עלי אורגנו חתוכים דק

 אופן הכנה:

1. שוטפים היטב את השעועית, שמים בסיר, מוסיפים מים כ-10 ס״מ מעל השעועית ומבשלים ברתיחה עדינה עד שהשעועית רכה לגמרי.

2. בינתיים מטגנים בסיר בינוני את הבצל בשמן זית עם חצי כפית מלח על להבה נמוכה עד שמזהיב לגמרי. מוסיפים שום וכמון וממשיכים לטגן עד שמשחים.

3. כשהשעועית רכה מסננים אותה, ושומרים חלק מהנוזלים. מוסיפים את השעועית לבצל, מוסיפים חצי כפית מלח, פלפל שחור ואורגנו, מערבבים ומבשלים עד שמתאחד. אם יבש - אפשר להוסיף מעט מנוזלי הבישול של השעועית. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הצורך.

סלט תירס (צילום: אורנה אגמון ואלה שיין , mako אוכל)
סלט תירס. אפשר לגוון במידת החריפות | צילום: אורנה אגמון ואלה שיין , mako אוכל

סלט תירס

חומרים (ל כ-4 מנות):
5 קלחי תירס (מומלץ תירס גילי)
2-3 בצלים ירוקים, פרוסים דק
3 כפות שמן זית
4 כפות מיץ לימון
1-2 צ'ילי טרי לתוך לקוביות קטנות (תלוי במידת החריפות הרצויה)
כפית מלח

אופן הכנה:

1. מבשלים את התירס במים רותחים כ-7 דקות, שוטפים ומקררים.

2. בעזרת סכין חדה חותכים לאורך התירס ומסירים את הגרגרים, מתקבלת כמות של כחצי קילו גרגרים.

3. מערבבים את הגרגירים עם שאר המרכיבים.

רוטב עגבניות

חומרים (ל כ-4 מנות):
2 פלפלים קלויים/4 חצאי עגבניות מיובשות מושרות במים רותחים ומסוננות
2 עגבניות
4 כפות שמן זית
חצי כפית מלח
צילי יבש או צ׳ילי טרי קלוי (תלוי במידת החריפות הרצויה)

אופן הכנה:

טוחנים את כל המרכיבים לרוטב חלק (אם משתמשים בעגבניות מיובשות, רצוי לסנן לאחר הטחינה).

אבוקדו

מתבלים אבוקדו במלח ומעט לימון ומועכים במזלג.

בריסקט אחרי 4 שעות בתנור (צילום: אורנה אגמון ואלה שיין , mako אוכל)
בריסקט אחרי 4 שעות בתנור | צילום: אורנה אגמון ואלה שיין , mako אוכל
בשר מפורק (צילום: אורנה אגמון ואלה שיין , mako אוכל)
בשר מפורק | צילום: אורנה אגמון ואלה שיין , mako אוכל

בשר מפורק

חומרים (ל כ-4 מנות):
5 כפיות זרעי שומר
5 כפיות כמון
4 צ׳ילי יבשים (מפורקים ללא הגרעינים)
4 כפיות מלח הימאליה דק
2 כפיות קפה (לאספרסו)
רבע כפית פפריקה מעושנת

750 גרם בריסקט
מעט שמן זית

אופן הכנה:

1. קולים את השומר, הכמון והצ׳ילי במחבת חמה ויבשה לגמרי עד שהם מפיצים ניחוח. מקררים וטוחנים במטחנת תבלינים עם שאר המרכיבים (אם אין מטחנת תבלינים או מכתש ועלי - אפשר להחליף את התבלינים השלמים בשלושת כמות טחונים ולהניח לכמה שניות במחבת חמה).

2. מורחים את הבשר במעט שמן זית ומכסים ב3-4 כפות מתערובת התבלינים. עוטפים את הבשר בנייר אפיה ובנייר כסף ומניחים במקרר ל12-24 שעות.

3. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-130 מעלות ל-4 שעות. פותחים את העטיפה, מוציאים בכף את הנוזלים שהצטברו ושומרים אותם לאחר כך.

4. מחממים את התנור ל-220 מעלות ומכניסים חזרה לרבע שעה עד שמשחים יפה.

5. מוציאים מהתנור, מקררים מעט לטמפרטורה שיהיה נוח לגעת, ומפרקים באצבעות את הבשר לחוטים. מתבלים ברוטב שהוצאנו (בסעיף 3).

 

* המעוניינים בעוד מתכונים מוזמנים לרכוש את ספר המתכונים החדש של אורנה ואלה, שיצא לפני כמה חודשים.

אורנה ואלה ספר המתכונים 2 (צילום: פלורה דבורה, יחסי ציבור)
אורנה ואלה ספר המתכונים 2 | צילום: פלורה דבורה, יחסי ציבור